BEVER/TERNAT/REGIO – Vredeseilanden en Colruyt Group bieden nu Koffie voor Vrede aan

C21

BEVER/TERNAT/REGIO – Vredeseilanden en Colruyt Group bieden nu Koffie voor Vrede aan

Koffie_voor_vrede__godfroid__1_
De auteur Ivan Godfroid samen met de manager van de coöperatie Kawa kabuya, Elyphas Matofali, en de Vredeseilanden-medewerkster Lydie Kasonia - Foto ingezonden
 
Koffie_voor_vrede__godfroid__2_
De boerinnen van Mighobwe sorteren de koffiebessen eerst op kwaliteit vooraleer ze te verwerken - Foto ingezonden door Ivan Godfroid
 
Koffie_voor_vrede__godfroid__3_
De koffiebonen, voor en na de opleiding van de boeren - Foto ingezonden door Ivan Godfroid
 
Koffie_voor_vrede__godfroid__4_
Koffie van Kawa Kabuya zoals je die kan kopen in de Colruyt Group - Foto ingezonden door Ivan Godfroid
 
Koffie_voor_vrede__godfroid__5_
Kaart met de ligging van Kawa Kabuya - Foto ingezonden door Ivan Godfroid
 
Koffie_voor_vrede__godfroid__6_
Typisch landschap van de koffiestreek - Foto ingezonden door Ivan Godfroy
 

Als geen ander zet globochtoon zoals hij zichzelf bestempelt Ivan Godfroid, geboren in Rwanda, opgegroeid in Ternat en laatst in België verblijvend in Bever, zich via Vredeseilanden onophoudend in voor ontwikkelingssamenwerking. Thailand, de Filippijnen, Oost- en West-Afrika en vooral Congo zijn al zijn werkterrein geweest. Vooral die laatste regio, waar de Afrikaanse klei elke dag weer aan zijn voetzolen kleeft ligt hem nu als directeur van Vredeseilanden Congo nauw aan het hart. Bijzonder in zijn werkgebied vanuit Butembo in Noord-Kivu startte hij samen met jonge boeren de coöperatieve vereniging Kawa Kabuya op. Die teelt er de beste koffiebonen ter wereld. Voor het bedingen van een eerlijke afzetprijs kunnen Ivan Godfroid en Kawa Kabuya nu alvast rekenen op de daadwerkelijke belangstelling en medewerking van de Colruyt Group. Bij voldoende afzet heeft die zich nu geëngageerd om de Kawa Kabuya-koffie in haar vast assortissement op te nemen. Het prikkelend, aroomrijk en meeslepend koffieverhaal van Ivan Godfroid.    

Koffie voor Vrede
“Wat velen niet weten is dat er in Congo mensen leven, die ondanks alle kommer en kwel, toch voluit gaan voor een betere toekomst, en daar nog in slagen ook”, steekt Ivan Godfroid met als lijflied ‘Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen’ van The Scene van wal. “Steun van buitenaf om de vele hinderpalen te overwinnen, zoals een organisatie als Vredeseilanden die aanreikt, is daarbij nuttig. Maar niet voldoende. Zonder interne draagkracht en visie zou dat maar een pleister op een houten been zijn”.
Beste ter wereld
“Kijk naar de koffieboeren in de provincie Noord-Kivu. Sinds de koffiecrisis van de jaren negentig krijgen ze hun koffie alleen maar verkocht aan lokale opkopers aan prijzen die de geleverde inspanningen niet eens belonen. Het gros van de koffie wordt naar Oeganda gesmokkeld, en door de vele tussenschakels, die allemaal hun graantje meepikken, blijft er voor de boer bitter weinig over. Maar omdat koffie hun voornaamste bron van inkomsten is, kunnen ze die niet opgeven, want hoe zouden ze anders aan cash geraken om de school- en dokterskosten van hun kinderen te betalen?” schetst Ivan de schrijnende toestand.
“Wat ze evenwel niet beseften is dat de koffie van Oost-Congo tot de beste ter wereld behoort. Als je de koffiebonen de juiste behandeling geeft, krijg je door een unieke combinatie van hoogte, breedtegraad, bodems en variëteiten superlekkere koffie waar veel geld voor betaald wordt”.
Samen sterk
Globochtoon Ivan vervolgt: “Vredeseilanden heeft de boeren en boerinnen nu geleerd wat ze daarvoor precies moeten doen. Alleen maar rijpe koffiekersen plukken. Na de ontpulping op de juiste manier fermenteren en wassen. Traag laten drogen en dan zorgvuldig stockeren tot er genoeg koffie is om hem uit te voeren. Resultaat: de boeren van de jonge coöperatieve onderneming Kawa Kabuya hebben twee jaar achter elkaar de AFCA-wedstrijd gewonnen voor de beste koffie uit Congo”!
“Dit is wel belangrijk: een kleine boer met een halve hectare koffie heeft op de wereldmarkt niets in te brengen. Maar als 2.300 kleine boeren de handen samenslaan om een coöperatie op te richten, dan krijgen ze makkelijk een container gevuld van 320 zakken van 60 kg en kunnen ze een goede prijs onderhandelen. Daarom hebben ze hun eigen geld ingebracht om hun eigen koffie-wasstation te bouwen en Vredeseilanden heeft hen aan materialen geholpen die in Congo niet te vinden zijn, zoals een ontpulper met bezinemotor, gegalvaniseerd kippengaas voor de droogtafels en koffiegaas voor de sorteertafels”, geeft hij verder aan.
Colruyt Group– Kawa Kabuya: iedereen wint!
“Wat velen hier niet weten is dat ‘Kawa Kabuya’ betekent ‘lekkere koffie’. We hebben stalen van hun koffie aan de Colruyt Group gegeven en die vondt hem inderdaad lekker. We hebben dan ook verteld over de inzet van de leden van de coöperatie voor een betere toekomst door hun koffiekwaliteit zoveel te verbeteren dat ze er uiteindelijk een betere prijs kunnen voor krijgen. Verspil je tijd niet met die Colruyt Group, had iemand me nog gezegd. Die zoeken toch alleen maar de laagste prijzen voor hun producten. Maar hij vergiste zich: de warenhuisketen was onder de indruk”, zegt alvast een bijzonder opgetogen Ivan Godfroid.
“Ze wilden eerst veel meer weten over de mensen van Kawa Kabuya. En ze wilden zeker zijn dat die kwaliteit van de stalen geen toevalstreffer was, maar wel degelijk constant is. En dan hebben ze zich geëngageerd. Enkele maanden later werd een volle container Kawa Kabuya ontscheept in Antwerpen en vandaag ligt die in de rekken bij de Colruyt Group, in promotie”.
“Het is meteen hun kerstkoffie geworden, een eindejaarsaanbieding. Dat alles zo goed verlopen is, heeft hen ook aangemoedigd. Als tegen januari alle 32.000 koffieblikken verkocht geraken, verbindt de Colruyt Group zich ertoe om vaste klant te worden bij Kawa Kabuya. Aan een prijs die drie keer hoger ligt dan wat de boeren vroeger voor hun koffie kregen”.
Genietend de wereld veranderen
“Als dit alles lukt zullen voortaan duizenden boeren in Noord-Kivu, Oost-Congo, dan ook hun inkomen verdrievoudigen. Daarmee zullen ze aan de Congolese overheid een signaal geven dat het heel belangrijk is dat er alles aan wordt gedaan dat er duurzame vrede komt. Dat er meer te winnen is met vrede dan met oorlog. Jongeren zullen niet meer naar de milities of de illegale goudmijnen stappen, maar thuis koffie verbouwen, want dat is dan weer lonend geworden”, klinkt het nog uitermate hoopvol.
“Wij hier in België kunnen nu via de Colruyt Group die droom mee helpen waarmaken. Een cilindervormig blik van een halve kilo koffie is een ideaal kerstgeschenk. Een geschenk met een verhaal, dat vrede brengt in Congo en uw smaakpapillen in eindejaarsstemming brengt. Een gelegenheid ook om jezelf eens te vertroetelen en weg te dromen bij een uniek aroma uit een land dat toch ook positief uit de hoek kan komen”.
“Om Kawa Kabuya een toekomst te bieden vragen we geen geld. Wel zoeken we 8.000 mensen die elk 4 blikken Graindorkoffie uit Noord-Kivu willen aankopen en de deal met de Colruyt Group wordt meteen gesloten. Ben jij één van hen? Je zal er beslist geen spijt van krijgen! Genietend een steentje bijdragen om de wereld te veranderen… wie kan daar aan weerstaan? Hartelijk dank alvast, en laat je zintuigen maar eens goed hun gang gaan!”, blikt Ivan Godfroid bijzonder hoopvol de toekomst in voor zijn jonge koffieboeren in Noord-Kivu.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 nov 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief