BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 30 mei 2017

C21

BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 30 mei 2017

Bever
BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 30 mei 2017 - © Deschuyffeleer
 
Gte_raad_bever_mei_2017
BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 30 mei 2017 - © Deschuyffeleer
 

Nieuwe sociale woongelegenheden

Om de sociale woongelegenheden op de Plaats tussen de huisnummers 21 en 24, die nu alle overigens al eigendom zijn van de gemeente en het OCMW, in een totaal nieuw kleedje te kunnen steken gaf de gemeenteraad zijn unaniem akkoord om de garage gekend onder het huisnummer 21A aan te kopen voor de geschatte prijs van 23.000 euro. Eens die koop gesloten is het de bedoeling in zee te gaan met de coöperatieve bouwmaatschappij Providentia, waarin het gemeentebestuur partner is, voor het bouwen van nieuwe sociale woongelegenheden.
Gezien al die gebouwen zich in een zeer slechte staat bevinden wil het gemeentebestuur een overeenkomst afsluiten met Providentia, dat her en der instaat voor de creatie van nieuwe sociale woongelegenheden. Als alles volgens plan verloopt komen er op dan op de site 8 nieuwe sociale woongelegenheden onder de vorm van appartementen. Alvorens over te gaan tot het slopen van de gebouwen dienen de huidige bezetters wel elders gehuisvest. Voor het betrekken van de nieuwgebouwde woongelegenheden zouden zij wel van een prioriteit kunnen genieten. Providentia is bereid daartoe de nodige inspanningen te doen. De gronden voor de bouw worden door de gemeente in erfpacht gegeven aan Providentia.
“Het project met opnieuw een sociale bestemming zal op termijn niet alleen een betere veiligheid voor de bezetters garanderen maar alleszins ook een verfraaiing uitmaken van het beeld van het dorpscentrum”, beklemtoonde burgemeester Luc Deneyer het belang van het ganse opzet.
Vrijstelling inhaalbeweging dwingend sociaal objectief
Het decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid legt het gemeentelijk sociaal objectief op. Voor Bever gaat het thans nog om 14 sociale huurwoningen en 4 sociale huurwoningen in de specifieke inhaalbeweging. Datzelfde decreet bepaalt dat de gemeenten daartoe een actieprogramma dienen op te stellen op basis van de nog beschikbare bouwgronden in het gezamenlijk bezit van het gemeentebestuur, het OCMW en de semi-openbare besturen zoals de kerkraden. Aangezien Bever op dat gebied geen enkele eigendom bezit is een actieprogramma dan ook niet aan de orde. Bovendien telt Bever slechts 14% huurwoningen. Door de manifeste ruimtelijke beperkingen vastgesteld op basis van het blanco-actieprogramma en door de onmogelijkheid deze beperkingen te kunnen opvangen door verhuring van private woningen via sociale verhuurkantoren machtigt de gemeenteraad Woonwinkel Pajottenland dan ook bij de bevoegde Vlaamse overheid een volledige vrijstelling aan te vragen van de specifieke inhaalbeweging van het dwingend sociaal objectief, dat voorzien blijkt te zijn voor 4 sociale huurwoningen.
Borgstelling krediet kerkfabriek St-Martinus
De goedkeuring van de borgstelling door de gemeente voor een kredietaanvraag van de kerkfabriek St-Martinus bij Belfius Bank ten belope van 14.568€ voor de financiering van de installatie van een nieuwe aardgasbrander en een vitrinekast, oorspronkelijk voorzien in openbare zitting, werd naar de besloten zitting verwezen. Tijdens een eerdere gemeenteraad had de Open voor de Mens-fractie de bestuursploeg van burgemeester Luc Deneyer nog nadere uitleg gevraagd.
Onderhoudswerken aan gemeentewegen
Gedeelten van Torrezeel, Muydt, Ghesuele en Burght (in de richting Eeckhout) krijgen een flinke opknapbeurt. De gemeenteraad keurde daartoe het bijzonder bestek, de raming en het verslag van nazicht van de offertes goed. De werken worden uitbesteed in het kader van de eerder genomen principiële beslissing tot samenaankoop via intergemeentelijke samenwerking met Haviland waarbij deze laatst genoemde dit jaar optreedt als opdrachtencentrale voor het onderhoud van de wegeninfrastructuur. De raming voor de deelopdracht voor Bever voorzag 399.068€ excl 21% btw. Door de fors gestegen prijs voor bitumen of asfalt werd de opdracht gegund aan de meest gunstige aanbieding, zijnde Viabuild, voor 472.191€ excl 21% btw.
De herstellingen in Torrezeel zijn gepland in beton, deze in Muydt, Ghesuele en Burght in asfalt. Gelet op de bijzondere plaatsgesteldheid drong raadslid Ghislain Vandercapellen aan om ook de herstellingen in Muydt in beton uit te voeren. Uiteindelijk werden de voorliggende plannen toch unaniem goedgekeurd mits het vermelden van het alternatief voorstel van het raadslid voor Muydt in de notulen.
Aangepast vervoer
De gemeenteraad zette eveneens het licht op groen voor het intekenen op een samenwerkingsovereenkomst met het provinciebestuur en de vzw Eigen Huis uit Grimbergen voor het organiseren van aangepast vervoer voor mensen die omwille van een beperking ernstige mobiliteitsproblemen hebben, in het bijzonder rolstoelgebruikers die afhankelijk zijn van aangepast vervoer en stappers die geen alternatief hebben. Het gaat om vraagafhankelijk vervoer van deur tot deur, 7 dagen op 7 volgens de gemaakte afspraken. De gemeente draagt 0,15€ per inwoner bij, de provincie 0,10€ per inwoner van de deelnemende gemeenten. De gebruikers uit de deelnemende gemeenten krijgen op hun aangerekend tarief nog eens 0,10€ korting per km.
De samenwerking heeft tot doel het aanbod van aangepast vervoer voor inwoners van Vlaams-Brabant te optimaliseren.
Calvaire
De nieuwe woonwijk ter hoogte van Poreel krijgt de benaming ‘Calvaire’ en dit zowel in het Nederlands als in het Frans. Initieel had de bestuursploeg van burgemeester Luc Deneyer geöpteerd om die woonwijk eveneens de benaming Poreel toe te kennen maar in de praktijk zou dat voor verwarring gezorgd hebben. Er werd dan ook uitgekeken naar een alternatief. Er dient nu wel nog overgegaan te worden tot een praktische huisnummering.
Omgevingsvergunning
De agendapunten nopens de belasting op het afleveren van de omgevingsvergunning en de aanwijzing van omgevingsambtenaren werden naar een latere zitting afgevoerd om reden de regelgeving vanuit de Vlaamse overheid thans nog niet helemaal uitgeklaard blijkt te zijn.
Tonnagebeperking op de gewestwegen
De verkeersborden, incluis de borden op afstand zoals bij het inrijden van de Pijpestraat in Tollembeek, blijken door het provinciaal agentschap Wegen en Verkeer geplaatst te zijn maar zijn nog afgedekt om reden hier en daar op de aansluitende wegen nog borden dienen geplaatst te worden. Ook Silly heeft aangekondigd helemaal klaar te zijn om de tonnagebeperking ook effectief in te voeren. “Alles is dus nog slechts een kwestie van dagen”, gaf burgemeester Luc Deneyer enigszins opgelucht aan.
Voertuigenpark
Raadslid Marie-Elise Vanderkelen gaf aan enigszins verrast te zijn door het zien rondrijden van het gemeentepersoneel met een andere jeep en een andere camionette. Zij en haar collega’s van de Open voor de Mens-fractie lieten blijken hiervan niet officieel op de hoogte te zijn.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jun 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief