BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 5 september

C21

BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 5 september

Bever
BEVER – Sprokkels uit de jongste gemeenteraad - © Deschuyffeleer
 

Jaarrekeningen kerkfabrieken

De jaarrekeningen van de kerkfabrieken van zowel de St-Martinusparochie in het centrum als die van de St-Géreonparochie in Akrenbos kregen een gunstig advies. Voorwaarde op aangeven van de Open voor de Mens-fractie is wel dat ook voor St-Géreon een oplijsting van zijn onroerende goederen zoals de verpachte landbouwgronden en de oude pastorij wordt opgemaakt en bijgevoegd. 
Intradura
Intradura, de nieuwe afvalintercommunale in Halle-Vilvoorde, gaat allicht de eerstkomende twee jaar niet in op de tendens om een aparte ophaling te voorzien van plastic verpakkingsafval door middel van de zogenoemde ‘roze zaken’. Dat deelde eerste schepen Christian Krikilion, die ook zetelt in de raad van bestuur van die intercommunale, mede. Als visie wordt er immers van uitgegaan dat binnen die termijn alle plastic in de PMD-zak terechtkan en ook van de verpakkingsindustrie zelf worden nog initiatieven verwacht om die specifieke afvalberg te verkleinen.       
Code voor Infrastructuur
De Code van goede praktijken voor Infrastructuur- en Nutswerken voor gemeentewegen, zoals die werd geactualiseerd door toedoen van de overkoepelende Vlaamse Raad voor Netwerkbeheerders en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten, kreeg nu ook het fiat van de gemeenteraad voor wat het grondgebied van Bever betreft.  
Regionaal ondersteuningsnetwerk voor het basisonderwijs
Op aangeven van de overkoepelend scholengemeenschap waartoe het behoort sluit Bever met zijn basisschool Ak’cent vanaf dit schooljaar aan bij het regionaal ondersteuningsnetwerk van de gespecialiseerde school Kasterlinden in St-Agatha-Berchem voor het begeleiden van zowel de leerlingen uit het basisonderwijs met onder meer visuele, auditieve, autismespectrum en motorische stoornissen als van de leraars van die kinderen.   
Gemeentelijke feestzaal
De bestuursploeg van burgemeester Luc Deneyer stapt af van de samenwerking met de intercommunale Haviland voor de bouw van de nieuwe feestzaal aan het voetbalcentrum in het centrum. De naar voren geschoven plannen bleken telkenmale te groots en te duur. De studieopdracht voor de bouw wordt nu overgedragen aan het architecturenbureau Corvan, die eerder ook al het project begeleidde voor Haviland. Door die operatie wordt het kostenplaatje voor de gemeente dan wel met om en bij de 8.000€ gedrukt. Bever beëindigt zo dan ook vroegtijdig de overeenkomst met Haviland maar moet die daarbij hiervoor wel een dading van 5.554€, BTW excluis, betalen.
De studieopdracht voor het architectenbureau loopt tot 15 september 2017. Dat bureau heeft wel toegezegd dat tegen die datum het bestek klaar zal zijn. Burgemeester Luc Deneyer: “Het gemeentebestuur houdt het bij een constructie die moet voldoen aan de behoeften van zijn kleine gemeenschap zoals eetfestijnen en fuiven en moet blijven binnen een budget van 500.000€, zoals gepland in het financieel meerjarenplan. In de studieopdracht beperkt de constructie zich tot het windvrij opleveren met inbegrip van de bijhorende technieken. Nadien kunnen de resterende werken zoals de inrichting uitgevoerd worden in eigen beheer”.  
Eind dit jaar komt de toelating voor de tijdelijke bouw van een voorlopige feestzaal in Akrenbos te vervallen. De nieuwe feestzaal in het centrum geraakt tegen dan zeker niet klaar zodat het gemeentebestuur nu alleszins op zoek moet naar een tussenoplossing.
Naast het jarenlang aanslepen van de besprekingen met Haviland is het gemeentebestuur ook nog gestoten op nieuwe regelgeving vanuit het departement Omgeving Vlaanderen nopens de voorgenomen inplanting van de feestzaal. Omgeving Vlaanderen verwacht in die zin overigens ook een masterplan of een visiebeeld voor de invulling van de ruimte rond het voetbalterrein.  “Zo mogen er geen waterlopen meer ingebuisd worden. Ook beken moeten voortaan in open bedding kunnen lopen”, gaf burgemeester Luc Deneyer de raadsleden mee. “Daarom dient de bedding van een stuk van de Poreelbeek thans verlegd. Die kosten zullen wel grotendeels gedragen worden door de provincie die het beheer over die beek heeft en die met het verleggen van dat gedeelte van de beek in een open bedding ook waterlast zoals die van verleden jaar wil voorkomen. De thans ingebuisde loop onder meer onder het voetbalterrein blijft wel behouden. Om de Poreelbeek voor een afdoende afvoer naar de Plasbeek in een open bedding te laten moeten wij evenwel ook nog gronden verwerven maar met de eigenaars zijn daartoe al de nodige gesprekken gevoerd”.
De Open voor de Mens-fractie vooral bij monde van raadslid Sabine Vermassen had bedenkingen bij het volgens haar te lang uitblijven van de beslissing om met Haviland niet langer samen te werken en had het daarbij over een klaarblijkelijk slechte communicatie tussen het gemeentebestuur als opdrachtgever en Haviland. Burgemeester Luc Deneyer benadrukte hierop dat “het gemeentebestuur van in het begin steeds duidelijk heeft aangegeven waarop het stond. Om reden Haviland evenwel telkenmale de bezwaren van het gemeentebestuur niet leek te willen vatten werd uiteindelijk dan toch de beslissing genomen”.
Bij de stemming onthield de Open voor de Mens-fractie zich.
Mast met camera in Commijn
Op de gewestweg in Commijn ter hoogte van de bushalte van De Lijn werd onlangs een mast met camera’s geplaatst. Burgemeester Luc Deneyer deelde mede dat het gemeentebestuur daartoe alleszins geen aanvraag heeft ontvangen. Niemand, ook niet de wegbeheerder en de politie, weet wie die mast daar geplaatst heeft. De zaak wordt verder onderzocht.
Tonnagebeperking
Burgemeester Luc Deneyer deelde ook mede dat het nog steeds wachten is op het plaatsen van de nodige verkeersborden voor de tonnagebeperking op het grondgebied van Geraardsbergen. De wegbeheerder, het Oost-Vlaams agentschap Wegen en Verkeer, wacht nog steeds op een besluit daartoe van de gemeenteraad van Geraardsbergen. Ook op de nabijgelegen autosnelweg A8 zijn de toegezegde verkeersborden blijkbaar nog niet geplaatst.
Veiligheid schoolpoort centrum
Bij de start van het nieuwe schooljaar blijkt de veiligheid aan de schoolpoort bijzonder chaotisch te zijn geweest. Op aangeven van eerste schepen Christian Krikilion, tevens bevoegd voor Onderwijs, heeft burgemeester Luc Deneyer aangedrongen op toezicht van de politie met daarbij het verzoek onmiddellijk verbaliserend op te treden ten opzicht van de bestuurders die het niet al te nauw nemen met de verkeersregels in de omgeving van de schoolomgeving. Bij gebrek aan beschikbaarheid van wijkinspecteurs zullen nu de interventieploegen geregeld worden ingeschakeld voor het verzekeren van dat toezicht.
Verwarming in de kerk 

Raadslid Marie-Elise Vanderkelen gaf aan bekommerd te zijn om de verwarming in de St-Martinuskerk naar aanleiding van het begin van brand enkele maanden geleden. Zij vroeg een stand van zaken. Burgemeester Luc Deneyer deelde mede dat er alsnog geen opdracht is gegund. De verzekeraar heeft het geval wel erkend doch over de uiteindelijke vergoeding is er nog geen definitief uitsluitsel. Inmiddels heeft de brandweer tijdens een inspectiebezoek aangegeven welke werken dienen uitgevoerd rond onder meer de brandveiligheid in de stookplaats. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 sep 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024

archief