BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 14 november

C21

BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 14 november

Bever
BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 14 november - © Deschuyffeleer
 

Hervorming PWA-stelsel naar Wijk-werken met Haviland

Bever stemt uiteindelijk in met het aanbod van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Haviland om samen met andere gemeenten een cluster voor Wijk-Werken op te zetten. Dat Wijk-werken vervangt per 1 januari 2018 het tot dan lopende PWA-stelsel. In het kader van de 6de staatshervorming heeft de Vlaamse regering immers beslist het PWA-stelsel via de VDAB te hervormen naar het nieuw Vlaams activeringsinstrument ‘Wijk-werken’. Lokale verankering, het uitvoeren van maatschappelijk relevante taken en een laagdrempelige opstap naar werk voor de werkzoekende zijn de voornaamste kernideeën rond Wijk-werken. Door het instappen in de Haviland-cluster kan de gemeente het Wijk-werken opnemen binnen een cluster van minimaal 60.000 inwoners. Het project geniet eveneens de steun van het Toekomstforum Halle-Vilvoorde.
Eerstelijnszone Zorg en Gezondheid Pajottenland  
In het kader van de organisatie van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn en van de ‘reorganisatie van de eerste lijn in Vlaanderen’ gaat Bever in zee met Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Roosdaal, Dilbeek en Ternat voor de afbakening van de Eerstelijnszone Zorg en Gezondheid Pajottenland. Vanuit zo’n afgebakende zone dient dan vervolgens een Zorgraad opgericht.
Leegstaande en verwaarloosde woningen en gebouwen
De raad stemde eveneens in met de aangepaste intergemeentelijke reglementen voor zowel leegstaande als voor verwaarloosde woningen en gebouwen. Die reglementen werden opgesteld in de schoot van Woonwinkel Pajottenland. Omdat het desbetreffend beleid overgeheveld wordt van het Vlaams naar het gemeentelijk niveau waarbij de gewestelijke registratie en heffing volledig worden opgeheven stelt de raad nu enkel voor de verwaarloosde woningen en gebouwen een belasting in. Voor 2018 bedraagt de heffing 990€ zowel voor een woning als voor een gebouw. De belasting wordt vermeerderd met 250€ per bijkomende nieuwe termijn van twaalf maanden die de woning of het gebouw in het register staat en dit tot een maximum van 4.500€.
Toewijzingsreglement voor sociale huurwoningen
De raad stemde eveneens in met wijzigingen aan ‘Het Lokaal Toewijzingsreglement voor Sociale Huurwoningen’ in het werkingsgebied van Woonwinkel Pajottenland waaronder ook Bever valt. De wijzigingen houden onder meer in dat het reglement niet meer van toepassing zal zijn voor de sociale verhuurkantoren De Woonkoepel, Zuidkant en Webra. Het principe van de ‘lokale binding’ blijft alleszins prioritair gehandhaafd.
Onderhoud van de wegeninfrastructuur
Ook naar toekomend jaar toe houdt Bever zich aan een principeovereenkomst met Haviland voor de samenaankoop voor het onderhoud van de wegeninfrastructuur waarbij Haviland optreedt als aankoopcentrale. Daarbij horen nu ook de voorbereidende studie, de uitvoering, de werfopvolging, de controle en de nazorg van de onderhoudswerken evenals de veiligheidscoördinatie ontwerp en verwezenlijking. De gezamenlijke aankoop wordt geacht zowel een kwalitatieve als een financiële meerwaarde te hebben voor de gemeente.
De Open voor de Mens-fractie bij monde van raadslid Ghislain Vandercapellen drong aan om de eerder aangekondigde doch thans niet langer in de principeovereenkomst opgenomen werken aan het weggedeelte Burght 7/9 en de weg naar Akrenbos 120 toch ook in de notulen op te nemen. Burgemeester Luc Deneyer gaf aan dat Burght 7/9 op termijn in eigen beheer door de gemeente zal worden uitgevoerd terwijl voor de weg naar Akrenbos 120 alsnog de uitkomst van een verkavelingsontwerp wordt afgewacht.
Ook vroeg het raadslid gelet op de complexiteit inzage te krijgen in het aanwenden van de subsidies van het Plattelandsfonds. Hij kreeg daarop een positief antwoord van de burgemeester.      
Interlokale vereniging Sportregio Pajottenland
Om reden de Sportregio Pajottenland vanuit de provincie ophoudt te bestaan per 1 januari 2018 ingevolge het overhevelen de persoonsgebonden bevoegdheden zoals Cultuur, Jeugd, Welzijn en Sport van de provincies naar het Vlaams niveau treedt Bever nu toe tot de nieuwe interlokale vereniging Sportregio Pajottenland. Het is nu zo dat de Vlaamse overheid voortaan intergemeentelijke samenwerking wil stimuleren door financiële middelen ter beschikking te stellen van bovenlokale sport en bewegingsprojecten. De partnergemeenten zijn Affligem, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal en Ternat.
De nieuwe vereniging wil het sportbeleid - in de ruime zin van het woord - van de deelnemende gemeenten op elkaar afstemmen en stimuleren. Het jaar van de toetreding wordt per inwoner 0,05€ betaald. Het verder lidgeld bedraagt 0,10€ per inwoner. Gooik treedt op als beherende gemeente.
Gemeentelijke uitleendienst
De raad keurde ook het reglement goed voor het uitlenen van gemeentelijk materiaal, al dan niet tegen vergoeding, aan de plaatselijke verenigingen, instellingen en comités.  
OCMW budgetwijziging 2017-1
De raad diende enkel kennis te nemen van de budgetwijziging 2017-1 van het OCMW om reden dat budget kadert in het meerjarenplan. De budgetwijziging komt er omdat nu ook de resultaten van de jaarrekening 2016 konden worden ingebracht en tevens omdat aanpassingen aan het budget 2017 op basis van de realiteit van de eerste negen maanden van het lopend dienstjaar konden worden doorgevoerd.
Na de budgetwijziging, waarbij onder meer de gemeentelijke bijdrage met 65.000€ kon worden teruggeschroefd, bedraagt het gecumuleerd budgettair resultaat thans 514.708€, een stijging met 92.293€. De autofinancieringsmarge klokt thans af op 6.130€ tegenover 5.919€ voorheen.     
Kerkfabriek Sint-Martinus budgetwijziging 2017-1
Ook de budgetwijziging 2017-1 van de kerkfabriek St-Martinus in het centrum werd ter kennisname aan de raad voorgelegd. De budgetwijziging hield enkel een overboeking naar investering in en had derhalve geen impact op het totale resultaat.
Van de gelegenheid maakte raadslid Ghislain Vandercapellen gebruik om bij burgemeester Luc Deneyer te polsen naar de staat van de verwarming in de kerk. Thans gebeurt dit met een warmtekanon met een ingeschatte kost van 100€ per week. De burgemeester kon meegeven dat dit slechts zal gaan over een zeer korte periode aangezien een oplossing voor de verwarming zich inmiddels aandient die noch het budget van de kerkfabriek, noch dat van het gemeentebestuur zal belasten.    
Budgetwijziging 2017-1
Meerderheid tegen minderheid keurde de raad de budgetwijziging 2017-1 goed. Die budgetwijziging komt er door het resultaat van de jaarrekening 2016 te integreren in het gecumuleerd budgettair resultaat van het vorig dienstjaar, de aankoop van een garage en het aanpassen van het budget aan de realiteit van de eerste zeven maanden.
De belangrijkste wijzigingen betreffen de min-overdracht ten belope van 65.000€ aan het OCMW, de inbreng van het gecumuleerd budgettair resultaat van het vorig dienstjaar (381.818€), de voorziene meeruitgave voor het onderhoud van de wegen (464.292€) en de voorziene ontvangst van de verkoop van de brandweerkazerne in Tollembeek (269.500€).
Het gecumuleerd budgettair resultaat bedraagt thans 714.428€, een stijging met 39.632€, terwijl ook de autofinancieringsmarge stijgt met 41.151€ en zo nu landt op -13.724€.
Definitieve vastlegging straatnaam Calvaire
Het is nu ook definitief. Zowel in het Nederlands als in het Frans wordt Calvaire de straatnaam voor denieuwe woonwijk ter hoogte van het gehucht Poreel.
Voorlopige vaststelling ontwerp rooilijnen- en innemingsplan Akrenbos Domein 
Na de definitieve goedkeuring van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Akrenbos Domein wil het gemeentebestuur nu ook noodgedwongen door de omstandigheden werk maken van de eigenlijke uitvoering ervan. Hiervoor liet het nu door een landmeter een ontwerp van rooilijnen- en innemingsplan opstellen. Door dat PRUP veranderde de bestemming van het domein vanuit een zone voor weekend-verblijven deels in een zone ‘Beperkt Wonen’ en deels in een zone ‘Groen’. In de zone ‘Beperkt Wonen’ mag er dan ook gebouwd worden mits het naleven van bijzondere stedenbouwkundige voorwaarden. Zo mag er per woning maximaal 80 m² ingenomen worden. Voor de gebouwen die thans nog meer dan 80m² grond innemen wordt er nog uitzonderlijk een uitdovend gedoogbeleid toegestaan.
Om de nutsmaatschappijen toe te laten de nodige voorzieningen aan te leggen voor het bouwrijp maken van de kavels in het complex domein dat eerder toebehoorde aan de prinses van Beieren en dat indertijd nog gelegen was op het grondgebied van Deux-Acren, dient er volgens de bestuursploeg van burgemeester Luc Deneyer vooreerst een openbaar domein gecreëerd waarop dan de eigenaars van de kavels later op eigen kosten kunnen aansluiten. Daartoe liet zij dan ook een ontwerp van rooilijn- en innemingsplan opmaken. Eens voorlopig vastgesteld zou het gemeentebestuur dan een openbaar onderzoek kunnen opstarten om de eventuele reacties van de huidige eigenaars dan te kunnen inschatten.
De Open voor de Mens-fractie bij monde van Henk Verhofstadt had bemerkingen bij deze gang van zaken. Zij ziet het niet zitten dat het gemeentebestuur nu de rol van verkavelaar op zich neemt en zo de kosten zou moeten dragen. Zij verwijst hiervoor eerder naar de vzw Akrenbos Domein die thans het beheer in zekere zin nog waarneemt. Burgemeester Luc Deneyer verwees naar de complexiteit van het dossier dat al jarenlang aansleept en waarvoor zich nu toch rechtszekerheid voor de bewoners zich aftekent. Steeds volgens de burgemeester werden de eerste kosten voor het aanstellen van de landmeter in overleg met de Dienst Wonen Vlaanderen en de Bouwinspectie bekostigd met een vrijwillige bijdrage ‘Planbatenheffing’ van enkele eigenaars die meegaan in het verhaal.
Henk Verhofstadt en zijn collega’s bleven bij hun stelling dat “alle Bevernaars in principe gelijk moeten behandeld worden voor het doorvoeren van een verkaveling”. Zij vrezen tevens dat het huidig ontwerp meteen ook het startschot zou zijn voor een belangrijke financiële meerlast voor de gemeente. In die zin vroegen zij eerst een raming van de kosten voor de aanleg van de wegen en van de nutsvoorzieningen alvorens zich te kunnen uitspreken over het ontwerp, dat hen slechts enkele dagen tevoren bekend geraakte. Hierop gaf burgemeester aan dat de nutsmaatschappijen geen raming kunnen maken van de kosten zolang het openbaar domein niet is afgebakend.
Goedkeuring van wegentracé
De raad stemde alvast éénparig in met het wijzigen en het vaststellen van de rooilijn door middel van een gratis grondafstand langsheen voetweg nr. 101 en de weg ’t Ak’centje voor de realisatie van een verkaveling ter plekke Plaats 77 en 78.
Feestzaal
Op vraag van raadslid Henk Verhofstadt verduidelijkte burgemeester Luc Deneyer de toestand rond de voorlopige en de definitieve gemeentelijke feestzaal. Volgens de burgemeester staat het vast dat de voorlopige feestzaal naar het einde van het jaar toe alleszins dient te verdwijnen omdat dan de tijdelijke stedenbouwkundige vergunning afloopt. Ook staat het nu al vast dat de definitieve feestzaal tegen dan niet zal klaar zijn. Om de leemte te overbruggen werd er vanuit de bestuursploeg dan ook voor de verenigingen uitgekeken naar een alternatief buiten de gemeente. Die dient zich nu aan met een zaal in Bassilly naast het kaatsplein. De huur zou er ook minder bedragen dan de huur van de tijdelijke feestzaal. Om de mogelijke financiële verliezen voor de verenigingen door de tijdelijke verhuis naar de zaal in het Waalse Bassilly op te vangen overweegt het gemeentebestuur tevens telkenmale de huur ten laste te nemen.
Vooral dat laatste kon moeilijk door de beugel bij de raadsleden van de Open voor de Mens-fractie. Zo nam raadslid Sabine Vermassen duidelijk geërgerd geen blad voor de mond. Zij verweet de ploeg van burgemeester Luc Deneyer door “5 jaar traagheid en stunteligheid” nu met publieke gelden van de belastingbetaler de verenigingen te moeten ondersteunen. De burgemeester gaf in zijn eindrepliek aan dat ook dit dossier complex is onder meer door het gedwongen verleggen van de Poreelbeek op de nieuwe locatie maar dat de definitieve feestzaal, als alles verder volgens plan verloopt, medio 2018 in gebruik zal kunnen genomen worden.
Tonnagebeperking
Raadslid Ghislain Vandercapellen had ook graag geweten of de politie nu al controles op de tonnagebeperking had uitgevoerd. Algemeen wordt blijkbaar vastgesteld dat het zwaar vervoer blijkbaar nu toch wel al grotendeels de doortocht van Bever op de gewestwegen mijdt. Burgemeester Luc Deneyer liet verstaan dat hij de politie daartoe al heeft aangeschreven doch had nog geen weet van precieze controles.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 nov 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief