BEVER wordt erkend als reuzenvriendelijke gemeente
BEVER wordt erkend als reuzenvriendelijke gemeente - Archieffoto © Deschuyffeleer
BEVER wordt erkend als reuzenvriendelijke gemeente - Archieffoto © Deschuyffeleer
BEVER wordt erkend als reuzenvriendelijke gemeente - Archieffoto © Deschuyffeleer
BEVER wordt erkend als reuzenvriendelijke gemeente - Archieffoto © Deschuyffeleer
BEVER wordt erkend als reuzenvriendelijke gemeente - Archieffoto © Deschuyffeleer
BEVER wordt erkend als reuzenvriendelijke gemeente - Archieffoto © Deschuyffeleer
BEVER wordt erkend als reuzenvriendelijke gemeente - Archieffoto © Werner Godfroid
Tijdens de Dorpsfeesten die op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 augustus doorgaan in het centrum, wordt Bever door toedoen van reuzin Tinneke Delval naar een idee van de welbekende plaatselijke folkloristische heksenvereniging De Makrallen met Werner Godfroid als voorzitter, officieel erkend als reuzenvriendelijke gemeente. De feestelijke geplogenheden die gepaard gaan met de toekenning van die titel zijn voorzien op zondag om 17u30. Het is Johan Vencken, de voorzitter van de vzw Reuzen in Vlaanderen, die de gebruikelijke attributen waaronder het label en het ere-plakket dan zal uitreiken aan het gemeentebestuur met in zijn zog uiteraard ook de Makrallen. Het ere-plakket zal voortaan dan ook het gemeentehuis mee sieren.
Tinneke Delval
Op 10 juli 2015 werd de Vlaamse reuzencultuur door Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz op de ‘Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen’ geplaatst. Met die beslissing bevestigde de minister de reuzencultuur als één van de meest gedragen en oudste tradities in Vlaanderen. Hierdoor kregen de vele honderden reuzengilden die Vlaanderen rijk is, officiële erkenning voor hun dagelijkse inzet voor het levend houden van die toch wel unieke traditie. De Beverse reuzin Tinneke Delval was overigens één van de eerste reuzen die door de minister erkend werd en is dan ook sindsdien de fiere draagster van de ICE-medaille van Immaterieel Cultureel Erfgoed.
De vzw ‘Reuzen in Vlaanderen’ lanceerde vervolgens in 2017, in navolging van de ‘Medaille van Immaterieel Cultureel Erfgoed’ voor de reuzen, het nieuwe label van ‘Reuzenvriendelijke Gemeente’, dat Bever nu wordt toegekend. “In het bijhorend gepresenteerd charter”, vertelt Werner Godfroid, de huidige voorzitter van De Makrallen, “staat dat door de ‘erkenning als reuzenvriendelijke gemeente’ het gemeentebestuur van Bever belooft achter het erfgoedzorgplan voor de reuzencultuur te staan en Tinneke Delval te erkennen als cultureel ambassadeur van Bever. Het gemeentebestuur belooft tevens De Makrallen actief te ondersteunen in hun activiteiten. De Makrallen en hun reuzin maken immers actief deel uit van het socio-culturele leven in Bever door hun deelname niet alleen aan de Dorpsfeesten maar ook aan tal van buitengemeentelijke stoeten en vieringen. Bever engageert zich als gemeente ook om lokaal bij te dragen tot het behoud en de promotie van de reuzencultuur in Vlaanderen zodat de volgende generaties inwoners deze traditie zouden blijven erkennen”.
Wat voorafging
In haar nog relatief kort bestaan heeft Tinneke Delval door toedoen van De Makrallen alvast al flink wat merkwaardig animo gebracht in het socio-cultureel leven in de gemeente. Zo mocht de heksenvereniging in 2012 in eerste instantie de geboorte bekendmaken van de reuzin. Zij is de jongste dochter van Dille Speer en Meer Lisse, beiden ongehuwd en woonachtig Plaats 6. “Tinneke zag het leven op 1 september 2012 om 17u08 en heeft de respectabele lengte van 4 m70 en weegt 80 kg.”, vertelde burgemeester Luc Deneyer toen.
“Sinds jaar en dag staat Bever bekend als gemeente van tovenaars en heksen. Naast het standbeeld van heks Marie Catier is nu ook reuzin Tinneke Delval een tastbare verwijzing naar dit immaterieel cultureel erfgoed bij uitstek. Beide fungeren dan ook als ambassadeurs voor hun gemeente. Daarbij zijn ook De Makrallen het uithangbord dat onze gemeente tot ver over de Pajotse, de provincie- en zelfs de taalgrenzen bekendheid geeft” vervolgde burgemeester Deneyer toen.
Werner Godfroid, toen ondervoorzitter van De Makrallen, vertelde bij die gelegenheid “dat een reus bouwen een zaak is van lange adem. Dankzij de gebundelde adviezen van de vereniging ‘Reuzen in Vlaanderen’ met Johan Vencken als voorzitter en van reuzenbouwster Lieve Lieckens, samen met de financiële steun van de Cera Foundation en de volle inzet van het bouwteam onder de leiding van Michel Krikilion, Armand Faye en Carine Denaeyer zijn de Makrallen er in geslaagd Bever een reuzin te schenken”. Toenmalig Makrallenvoorzitter Raymond Soudan werd peter en Makrallenzuster en oud-voorzitter Carine Denaeyer werd meter.
De folkloristische heksenvereniging organiseerde vervolgens in 2014 een doopplechtigheid voor hun reuzin Tinneke Delval. Rond de doop zetten de Makrallen toen een gans feestscenario op. Zo kreeg de jonge Beverse reuzin naast haar meter en peter uit het Makrallenmidden ook nog een reuzendoopmeter en een reuzendooppeter. Bij de aanvang van die geplogenheden was het burgemeester Luc Deneyer die als ambtenaar van de burgerlijke stand ter bevestiging nogmaals de officiële aantekening van de geboorte in het bevolkingsregister op 1 september 2012 voorlas.
Het was dorpspriester Andy Penne die Tinneke toen mocht dopen. Ook voor pastoor Penne was het dan wel even wennen aan die flink uit de kluiten gewassen dopeling. “Het is de eerste keer dat ik de doopakte mag ondertekenen van een reuzin” vertelde hij. Aan zijn zegen koppelde hij wel de inspirerende boodschap dat “door Tinneke de gemeenschapsgeest moge groeien!”.
Meter Rosalie van les Géants Petit-Enghiennois uit Lettelingen en peter Goliath, sinds 1822 de stadsreus van Geraadsbergen, dienden bij de doop te beloven dat hun petekind Tineke zou opgevoed worden volgens de oude Beverse traditie van heksen, bezems, kruiden en kiekenpoten. De Makrallen van hun kant engageerden zich Tinneke ieder jaar opnieuw mee te laten genieten van de lekkere traditie van zelfgemaakte kop, paté, vleesbrood en ajuinsoep op het jaarlijks eetfestijn van de Makrallen. Uiteraard beloofden ze ook dat ze nooit mochten ontbreken op de jaarlijkse Dorpsfeesten en de traditionele Kiekenpotenworp. En als vierde en laatste belofte dienden Rosalie en Goliath doopkind Tinneke bij te staan in haar rol als ambassadeur van de gemeente Bever, haar rijke folklore en haar uniek volksleven.
Door haar doop genoot Tinneke Delval als jonge reuzin meteen erkenning binnen de internationale reuzenwereld en werd zij geacht de traditie van Bever een echte reuzengestalte mee te geven. Vele uitstappen en feestelijkheden volgden. Tinneke werd doopmeter van reus Parapluuke in Halle, nam deel aan nationale en internationale reuzenstoeten in Geraardsbergen, Lettelingen, Ermeton, Blankenberge, Nieuwpoort, Deurne, Leuven en Brussel. En in Blankenberge figureerde ze vorig jaar trouwens ook nog in een uniek heksenreuzenevenement waar zeven Belgische heksenreuzen werden gevierd. En nu op zondag 9 september vertegenwoordigen de Makrallen hun gemeente op de jaarlijkse Hoppestoet in Asse.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Colpaert | 21 nov 2024
Marc Colpaert | 21 nov 2024
Marc Colpaert | 15 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 nov 2024
Marc Colpaert | 09 nov 2024
Marc Colpaert | 08 nov 2024
Marc Colpaert | 06 nov 2024
Marc Colpaert | 05 nov 2024
Marc Colpaert | 01 nov 2024
Marc Colpaert | 29 okt 2024
Marc Colpaert | 22 okt 2024
Marc Colpaert | 14 okt 2024
Marc Colpaert | 11 okt 2024
Marc Colpaert | 09 okt 2024
Marc Colpaert | 07 okt 2024
Marc Colpaert | 07 okt 2024