BEVER – Herdenking van de Wapenstilstand met publicatie van guldenboek
BEVER – Herdenking van de Wapenstilstand met publicatie van guldenboek - © Deschuyffeleer
BEVER – Herdenking van de Wapenstilstand met publicatie van guldenboek - Majoor bij de luchtmacht Philippe Dauwe, burgemeester Luc Deneyer en politie-inspecteur Godelieve Ricour - © Deschuyffeleer
BEVER – Herdenking van de Wapenstilstand met publicatie van guldenboek - © Deschuyffeleer
BEVER – Herdenking van de Wapenstilstand met publicatie van guldenboek - © Deschuyffeleer
BEVER – Herdenking van de Wapenstilstand met publicatie van guldenboek - Burgemeester Luc Deneyer - © Deschuyffeleer
BEVER – Herdenking van de Wapenstilstand met publicatie van guldenboek - © Deschuyffeleer
BEVER – Herdenking van de Wapenstilstand met publicatie van guldenboek - Ontvangst gemeentehuis - © Deschuyffeleer
BEVER – Herdenking van de Wapenstilstand met publicatie van guldenboek - Co-auteur Georges Sauvage -© Deschuyffeleer
BEVER – Herdenking van de Wapenstilstand met publicatie van guldenboek - Co-auteur Werner Godfroid - © Deschuyffeleer
BEVER – Herdenking van de Wapenstilstand met publicatie van guldenboek - © Deschuyffeleer
Naar aanleiding van de 100ste herdenking van de Wapenstilstand op het einde van de 'Groote Oorlog' zette het gemeentebestuur een reeks activiteiten op het getouw om die herdenking een toch wel bijzondere stempel mee te geven. Eén ervan was de voorstelling van het boek 'Het Gulden Boek van de Oud-strijders en Weggevoerden van de gemeente Bever tijdens de Groote Oorlog 1914-1918'.
Na de plechtigheden en bloemenhulde aan de gedenktekens op Akrenbos en in het centrum was er een misviering in de St-Martinuskerk voorgegaan door priester Dirk Van Kerckhove, gewezen principaal van het Sint-Catherinacollege in Geraardsbergen. De misviering werd ook bijgewoond door de vlaggendragers van verschillende strijdersbonden en de Bond van de Krijgsgevangenen.
Het Gulden Boek van de Oud-strijders en Weggevoerden van de gemeente Bever
Aansluitend op de misviering nodigden het gemeentebestuur en de cultuuradviesraad een select publiek uit om in de raadzaal van het gemeentehuis de voorstelling bij te wonen van 'Het Gulden Boek van de Oud-strijders en Weggevoerden van de gemeente Bever tijdens de Groote Oorlog 1914-1918', een naslagwerk van de hand van Georges Sauvage en Werner Godfroid. Met dit uitgebreid verzamelwerk willen de auteurs eer betonen aan de Beverse oud-strijders en weggevoerden van de Eerste Wereldoorlog.
In het voorwoord schrijft burgemeester Luc Deneyer dat het ‘Gulden Boek’ getuigt van waardigheid en respect. Ook hield hij er aan de beide auteurs te bedanken om het ‘onzegbare’ voortreffelijk in ‘woord en beeld’ te hebben gebracht. Een woord van dank ging hierbij ook uit naar de cultuur- en de seniorenadviesraad evenals naar de provinciale erfgoedcel.
Een titanenwerk
Voor beide auteurs werd het verzamelen van alle mogelijke informatie over het doen en laten van Bevernaren tijdens de Grooten Oorlog een titanenwerk dat meer dan vier jaar in beslag nam. Een resem hindernissen en de ontdekking van telkens nieuwe gegevens maakten dat de publicatie van het boek, die in eerste instantie voorzien was voor de honderdjarige herdenking van het begin van WOI, nu pas kon worden gerealiseerd. Een grote portie aan informatie werd gehaald uit het boek ‘Histoire de la commune de Biévène’ uit 1906 van Dominique Delvin, jarenlang lid van de Cercle Archéologique d’Enghien’. Verder spaarden de auteurs noch tijd noch moeite om hun speurwerk bijzonder grondig uit te voeren. Zo werd dan ook de bestaande informatie in zijn juiste context geplaatst, aangevuld, bijgewerkt en ontdaan van een resem onwaarheden. Hierbij was het vooral het gehucht Akrenbos dat voor veel vertraging zorgde. Ten gevolge van het vastleggen van de taalgrens werd dit deel van Bever pas in 1963 overgeheveld van de provincie Henegouwen naar de toenmalige provincie Brabant. Voor het vinden van relevante informatie konden de auteurs derhalve niet terecht noch in de archieven van Bever noch in die van het bisdom Mechelen-Brussel.
Veelomvattend
Het boek, dat 310 pagina's bevat, is veelomvattend. Naast het ontdekken van het uitgebreid oorlogsverhaal van een groot aantal toenmalige inwoners én van Bever én van Akrenbos laat het de lezer ook toe zich een tekenend historisch beeld te vormen van de bijzonder trieste leefomstandigheden in die periode. Het merkwaardig en boeiend boek kost 22 euro en kan verkregen worden bij de auteurs (Werner 0475/36.22.18 en Georges 068/55.30.09), bij de cultuuradviesraad, via https://www.boekanierwinkel.be/uitgaven-van-derden/91802 en bij de lokale handelaars.
Klapzoen
De bijzondere herdenking van de Wapenstilstand in 1918 werd afgesloten met de voorstelling van 'Klapzoen' in de St-Martinuskerk. Dit gezamenlijk project van het saxofoonorkest Anemos en dichter Geert Vanhassel met de steun van de provincie Vlaams-Brabant brengt gedichten, sprekende muziek en woorden op muziek. Het project werd gestroomlijnd door de ervaren regisseur Walter Janssens.
Zoeken
Meer Nieuws
marc colpaert | 03 dec 2024
Marc Colpaert | 29 nov 2024
Marc Colpaert | 26 nov 2024
Marc Colpaert | 25 nov 2024
Marc Colpaert | 21 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 21 nov 2024
Marc Colpaert | 15 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 09 nov 2024
Marc Colpaert | 09 nov 2024
Marc Colpaert | 08 nov 2024
Marc Colpaert | 06 nov 2024
Marc Colpaert | 05 nov 2024
Marc Colpaert | 01 nov 2024
Marc Colpaert | 29 okt 2024
Marc Colpaert | 22 okt 2024
Marc Colpaert | 14 okt 2024