REGIO – Nieuw wielerseizoen trapt zich op gang

C21

REGIO – Nieuw wielerseizoen trapt zich op gang

Nieuw_wielerseizoen_2019_1
REGIO – Nieuw wielerseizoen trapt zich op gang - © Deschuyffeleer
 

Toekomend weekend (2/3 maart) trekt het nieuw wielerseizoen zich ook in het Pajottenland en de Zennevallei op gang. Voor de renners, hun begeleiders en hun supporters een welgekomen gebeuren, voor de weggebruikers dan weer bijwijlen een bron van ergernis door een gebrek aan geduld. De eerste officiële wedstrijd in de streek wordt verreden in Vollezele op zondag 10 maart, de laatste met de Gooikse Pijl op zondag 22 september. Nog in Vollezele worden nu zondag (24/02) voor de eigenlijke officiële start van het seizoen wel al in de verschillende categorieën oefenwedstijden verreden onder de vorm van clubkampioenschappen.

Een 30-tal wedstrijden
 
Zoals de vorige jaren staan ook deze keer in totaal voorlopig een 30-tal wedstrijden op de provinciale wedstrijdkalender ingeschreven. Met Galmaarden (05/05) bij de elite zonder contract en beloften en met Bogaarden (02/06) bij de aspiranten zijn daar alvast ook twee provinciale kampioenschappen bij. De midweekwedstrijd voor elite zonder contract en beloften aan D'Hoeve in Gooik tijdens de eerste wedstrijdweek komt wel niet langer op de kalender voor. De trend om dezelfde dag twee wedstrijden op te zetten blijft alleszins aangehouden in Roosdaal (Pamel en Borchtlombeek) en in Herne. In Bever dan weer is het niet langer De Pedaal die uitpakt met een koers maar wel de recent bij de Vlaams-Brabantse afdeling aangesloten club Den Bidon. Nieuw op de kalender zijn ook de wedstrijden in Oetingen op gesloten omloop voor dames elite en voor gentlemen.
 
De nieuwelingen krijgen startgelegenheid in Pepingen (30/05), Pamel (02/06), Borchtlombeek (22/06), Tollembeek (17/08), Vollezele (01/09) en Herne (21/09). De juniores kunnen hun krachten meten in Vollezele (16/03), Herfelingen (20/04), Tollembeek (27/04), Pamel (02/06), Kester (15/06), Borchtlombeek (22/06), Oetingen (26/06), Lennik (18/08) en Herne (21/09). De eliterenners zonder contract en de beloften kunnen aan de slag in Vollezele (10/03), Herne (24/04), Buizingen (30/05 – 140 km), Kester (17/06) en Bever (29/06). In de hogere categorieën bij de heren blijven de IWT Oetingen 1.2 (26/06) en de Gooikse Pijl 1.1 (22/09) trouw op de jaarlijkse afspraak.
 
Met de Brabantse Pijl in Gooik (17/04) en Gooik-Geraardsbergen-Gooik (02/06) krijgen de dames elite 1.1 alvast opnieuw ook twee topwedstrijden in de streek voor de wielen geschoven. En daar komt ook nog de nieuwe wedstrijd voor dames elite op gesloten omloop in Oetingen(24/08) bij.
 
Voor de aspiranten zijn er wedstrijden in Tollembeek (30/06) en in Buizingen (18/08). Gentlemen ten slotte kunnen één keer aan de slag en dat is in Oetingen (24/08).
 
Veiligheid
 
Om alles veilig te laten verlopen én voor de renners én voor de supporters én voor de weggebruikers én voor de gemachtigde signaalgevers gelden wel enkele belangrijke regels. Die zijn onder meer terug te vinden in het algemeen verkeersreglement (de wegcode) en voor de renners bijkomend ook in hun specifieke regelgeving.
 
Zo worden de renners geacht geen onnodige risico's te nemen. Het gebruiken van buiten de rijbaan gelegen voetpaden en trottoirs is voor hen derhalve uit den boze.
 
Weggebruikers van hun kant is het volgens de wegcode verboden te breken door een groep deelnemers aan een wielerwedstrijd (art 41.1.3°). Bij het naderen van een groep renners die aan een wielerwedstrijd deelnemen moet elke bestuurder ook onmiddellijk uitwijken en stoppen (art 41.2).
En overeenkomstig art 41.3.1.1°a) moeten de weggebruikers ook de aanwijzingen opvolgen die door daartoe gemachtigde signaalgevers worden gegeven.
 
Vanuit de organiserende clubs, de wedstrijdjury's en de politie wordt in de streek getracht bij lokale wedstrijden het noodgedwongen oponthoud voor de weggebruikers tot een strikt minimum te beperken. Daarbij wordt voor de renners als maatstaf 3 minuten achterstand op de hoofdgroep genomen. Zo worden renners met een grotere achterstand in principe op het einde van iedere plaatselijke ronde uit de wedstrijd genomen om de hinder verder op het parcours voor de weggebruikers aanvaardbaar te houden. Een wielerwedstrijd wordt best praktisch vergeleken met een militaire kolonne en met een stoet. Het is derhalve verboden er door te breken.
 
Het begin van een tegemoetkomende wielerwedstrijd wordt aangeduid aan de hand van een pilootwagen waarop een duidelijk zichtbaar bord is geplaatst met de vermelding 'WIELERWEDSTRIJD' en doorgaans ook voorzien is van een rode vlag. Het einde van de wedstrijd wordt aangegeven door een sluitingsvoertuig met een groene vlag en met doorgaans achteraan ook een bord 'WIELERWEDSTRIJD'. Weggebruikers die op hun reisweg een dergelijke wielerwedstrijd kruisen wijken dan ook best onverwijld uit en stoppen. Om dit kunnen te bewerkstelligen rijdt de pilootwagen dan ook praktisch om en bij de 500 m voor de eerste renners uit. Weggebruikers die achter een wielerwedstrijd rijden mogen het voertuig met de groene vlag niet inhalen.
 
Signaalgevers bij wielerwedstrijden zijn enkel gemachtigd vanaf het ogenblik dat de wedstrijd in aantocht is tot en met de doortocht van de sluitingswagen met de groene vlag. Daartussen leggen zij het verkeer stil. Zij treden daarbij hoffelijk op om het verkeer tijdig en correct staande te houden.    De seingevers zijn verplicht uitgerust aan de linkerbovenarm met een tricolore armband met opschrift 'seingever' en met een verkeersbordje C3 ('spiegelei') met als betekenis 'verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder'. Het is de seingevers voor hun zichtbaarheid en hun erkenning alvast ook sterk aanbevolen een opvallend lichtblauw, geel of oranje fluovestje te dragen en een fluitje bij de hand te hebben om eventueel de aandacht te kunnen trekken.    
 
De supporters ten slotte hebben er steeds baat bij zich niet op de rijbaan op te stellen en zich achter de nadarbarelen op te houden. Enkel zo kunnen ongevallen met de renners vermeden worden.
 
Als alle betrokken partijen zich zo aan de regels houden is de kans groot dat het wielerseizoen in het Pajottenland en de Zennevallei opnieuw een sportief en veilig verloop tegemoet fietst. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 feb 2019
Roland Pauwels
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief