HERNE/BEVER - Gouverneur licht occasionele verkoop van goederen door verenigingen toe
Vooral nopens de bepalingen in artikel 5 van dat ‘Besluit’ (zie hieronder) rezen er heel wat vragen. Aangezien er in de pers ook een aantal foute interpretaties werd gegeven, heeft de gouverneur nu zelf hierover een persbericht uitgestuurd om te verduidelijken wat precies met het artikel wordt bedoeld.
“Verenigingen die een occasionele verkoop organiseren van goederen, werken voor de eventuele bereiding en afhaling van deze goederen volgens de bestaande sectorprotocollen (voor etenswaren impliceert dit onder meer dat het ganse proces moet worden begeleid en uitgevoerd door een professionele traiteur/cateraar/restaurateur). Indien er niet wordt geleverd, werkt de vereniging via een afhaalpunt georganiseerd of goedgekeurd en gecontroleerd door de lokale overheid of een winkel, met naleving van de minimale regels zoals opgenomen in Art. 8 §1 derde lid van het Ministerieel Besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.”
Het persbericht
“De gouverneur van Vlaams-Brabant heeft in een politiebesluit van 4 november 2020 een artikel opgenomen waarin de ‘occasionele verkoop van goederen door verenigingen’, wordt geregeld. Aanleiding was de onduidelijkheid die hierover bestond na de publicatie van het MB van 28 oktober 2020 en de wijziging daarvan door het MB van 1 november 2020, met als gevolg talloze vragen van lokale besturen en verenigingen. De gouverneur beoogt een evenwicht te brengen tussen een maximale epidemiologische veiligheid enerzijds, en het toch nog mogelijk maken voor verenigingen om een centje bij te verdienen anderzijds.
Samenkomen met leden van een vereniging om gezamenlijk eten te bereiden, wordt beschouwd als een ‘activiteit’ en wordt niet meer toegelaten. Dit is duidelijk de geest van de huidige regelgeving, en die moet worden gevolgd om het virus nu terug te dringen. Men kan als vereniging nog wel bereide maaltijden verkopen als die worden bereid door of in samenwerking met een professionele cateraar, die strikt gereguleerd werkt. Er mag ook aan huis geleverd worden door leden van de vereniging, maar het moet gaan om op voorhand bestelde producten, en niet om huis-aan-huis te gaan aanbellen. Uiteraard moeten hierbij ook de regels rond afstand, dragen van een mondmasker en hygiëne worden gevolgd. Een afhaalpunt wordt bij voorkeur in de winkel van de cateraar georganiseerd. Een apart afhaalpunt dat door enkele (nooit meer dan vier) leden van de vereniging worden bemand kan ook, maar moet georganiseerd of goedgekeurd door de lokale overheid verlopen en bijgevolg strikt voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften. Het is aan te raden dit zoveel als mogelijk in de buitenlucht te organiseren, zoals dit nu ook geldt voor het afhalen van bestelde goederen aan winkels die gesloten zijn”.
Het politiebesluit van 4 november