HERNE/BEVER – Zuinigheid van elektrische toestellen wordt vanaf 2021 anders gelabeld

C21

HERNE/BEVER – Zuinigheid van elektrische toestellen wordt vanaf 2021 anders gelabeld

Aankondiging
HERNE/BEVER – Zuinigheid van elektrische toestellen wordt vanaf 2021 anders gelabeld - © Deschuyffeleer
 
Label
HERNE/BEVER – Zuinigheid van elektrische toestellen wordt vanaf 2021 anders gelabeld - © Deschuyffeleer
 

Elektrische apparaten zoals een koelkast, diepvriezer, vaatwasser, wasmachine, televisie of computerscherm hebben tegenwoordig allemaal een energielabel. De energiezuinigheid van een apparaat staat aangegeven in letters en bijhorende kleurencodes. De classificatie loopt van een zuinigste felgroene A+++ tot een energievretende dieprode D of zelfs G volgens de oudste regelgeving. Omdat er nogal wat verwarring ontstond tussen de verschillende A-labels: A, A+, A++ en A+++ besloot de Europese Unie (EU) om de labels te herzien. Daarbij is het ook de bedoeling om de verbeterde energieprestaties van energiezuinige toestellen te promoten.

Er wordt in die zin niet meer gewerkt met de één, twee en drie ‘+’ maar alleen nog met de letters A tot en met G. De A-klasse zal in het begin weinig of geen toestellen bevatten. Die nieuwe A klasse is bestemd voor apparaten die in de toekomst hogere energieprestaties leveren dan diegene die vandaag op de markt zijn. Op die manier wordt de technologische vooruitgang gestimuleerd zonder dat de indeling op korte termijn moet veranderen. De kleurencode van groen tot donkerrood blijft wel behouden.

Om de overgangsperiode vlot door te komen publiceren sommige producenten vanaf nu de twee energielabels naast elkaar niettegenstaande het nieuwe systeem pas in de lente 2021 officieel zal gelanceerd worden.

In eerste instantie geldt de nieuwe indeling voor vier categorieën toestellen: de huishoudelijke wasmachines en was-droogcombinaties, televisie- en computerschermen, koel-/vriesapparatuur en wijnklimaatkasten en huishoudelijke vaatwassers. Later dan worden andere categorieën toestellen aan de lijst toegevoegd.

Om ook de betrouwbaarheid van de labels omhoog te krikken komt er ook een publiek toegankelijke database waarin producenten de labels van hun producten moeten registreren.

De eenvoudigste manier om te weten over welk energielabel het gaat is nagaan of er op het etiket een QR-code staat. Die QR-code laat toe toegang te krijgen tot een Europese databank met meer informatie over het toestel. Ook dat is een goede zet. Zo ben je er als consument immers zeker van dat je een doordachte keuze maakt.

Vragen aan Electro Service Timmermans:

Hecht de consument veel belang aan de energielabeling?

Ja toch wel, de meesten zijn bereid iets meer te betalen voor een zuiniger toestel. Behalve als het prijsverschil te groot is, dan verdwijnt ook meteen de motivatie om energiezuiniger te kopen


Ziet u  - als verkoper - voordelen aan de nieuwe labeling?

Het gaat eenvoudiger zijn. Momenteel spreken we van A+++ -30% of  -40%. Het verschil tussen verschillende energielabels wordt pas echt duidelijk als er concrete gegevens aan verbonden zijn. Een plusje meer of min is voor de meeste consumenten niet zo significant.  


Zijn duurdere toestellen vaak synoniem van energiezuinige toestellen?

Nee zeker niet. Prijzen zijn ook voor een stuk merkgebonden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 nov 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024

archief