BEVER – De Makrallen verhuizen naar container aan het kaatsplein

C21

BEVER – De Makrallen verhuizen naar container aan het kaatsplein

Makrallen_verhuizen_naar_het_kaatsplein__2_
BEVER – De Makrallen verhuizen naar container aan het kaatsplein - Foto ingezonden
 
Makrallen_verhuizen_naar_het_kaatsplein__1_
BEVER – De Makrallen verhuizen naar container aan het kaatsplein - Foto ingezonden
 

De Makrallen, de folkloristische vereniging die zich tot doel stelt het ‘heksenverleden’ van de gemeente onder de aandacht te houdend dient noodgedwongen haar locatie op Plaats 6 definitief te verlaten. Er werd een nieuw onderkomen gevonden in een huurcontainer aan het kaatsplein.

Makrallenkot

Iedereen die begaan is met Bever kent ongetwijfeld wel het ‘Makrallenkot’, gelegen tussen het gemeentehuis en de Plaats. Ruim 40 jaar lang werd dit lokaal, vroeger ooit nog de stockageplaats van een lokale bieruitzetter, gebruikt als opslagplaats en vergaderlokaal van de Makrallen. Het schamel  gebouwtje werd gehuurd van het OCMW omdat het niet geschikt was voor bewoning. Tot ruim 10 jaar geleden konden andere verenigingen en zelfs gemeentelijke adviesraden ook in dit lokaal vergaderen mits minstens één van de leden ook lid was van de Makrallen. De muren van het oude lokaal waren dan ook de stille getuigen van heel wat plaatselijke geschiedenis.

Een dynamische vereniging

“De Makrallen werden opgericht in 1976”, weet voorzitter Werner Godfroid. “De kerngroep is niet bijster groot maar de vereniging kan wel rekenen op tal van sympathisanten. Naast het jaarlijks eetfestijn, een buffet met zelfbereide gerechten, nemen de Makrallen deel aan folkloristische stoeten, doen animaties voor jong en oud, geven voordrachten voor scholen en diverse organisaties, nemen deel aan vertel- en  dialectavonden en werken mee aan streekidentiteit met Pajottenland+, het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei, de Erfgoedcel Pajottenland… Het eigen materiaal wordt soms ook uitgeleend voor filmopnames en fotosessies. De heksengeschiedenis en de bijhorende tradities werden meermaals opgenomen in tal van publicaties, filmreportages, zelfs scripties van studenten en, al is het ludiek,  ook in stripverhalen van Nero en Suske en Wiske. Ook de jaarlijkse Gouden Kiekenpotenworp op de Beverse dorpsfeesten is ondertussen een traditie.

De oorsprong van de Makrallen was evenwel minder ludiek en maakt eerder deel uit van de plaatselijke duistere geschiedenis. In 1595 en 1596 werden de echtgenotes Catier en Delval immers  veroordeeld tot de brandstapel en in 1599 werd een tot nu ongekende vrouw gestenigd op de grens met buurgemeente Lessenbos.

Het topevenement dat nog in ieders geheugen ligt was het openluchtspel ‘De Brandstapel, proces van een heks’ dat opgevoerd werd in 1995 door 56 Beverse acteurs en tientallen medewerkers achter de schermen. In dit openluchtproces werd aangetoond hoe onrechtvaardig de heksenvervolging wel was. Excuses ‘avant la lettre’ dus. Vandaag zijn er verschillende gemeenten die hun excuses aanbieden voor de verschrikkelijke heksenvervolgingen in de 16de eeuw. De Makrallen deden dat al ruim een kwarteeuw geleden.

Op de Plaats staat het standbeeld van een Beverse Makral, ondertussen een gekend gezichtspunt in  de gemeente. Daarnaast bouwden de Makrallen ook een reuzin die reeds aan meerdere internationale reuzenstoeten deelnam. Tinneke, de heksenreuzin, is dan ook erkend door Reuzen in Vlaanderen vzw en de gemeente draagt zelf met fierheid de titel van Reuzenvriendelijke gemeente. De Makrallen zijn dan ook duidelijk een ambassadeur voor de gemeente.

Naar het kaatsplein

Omdat het huidige gebouw gekozen werd voor nieuwbouw van sociale woningen in de komende lente moest er noodgedwongen uitgekeken worden naar een nieuwe locatie. Die werd gevonden in een huurcontainer op het kaatsplein. De Makrallen hebben uiteraard heel wat materiaal, archieven, verkleedkleren en attributen te verhuizen. Het nieuwe lokaal zit ondertussen tjokvol maar biedt alvast ook nog een kleine vergaderruimte. Gelukkig lenen enkele leden ook belangeloos wat privéruimte uit voor opslag van de reuzin, de heksenketels, een boerenkar en zelfs een heuse heksencel”. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jan 2021
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief