11-novemberviering in BEVER-centrum en op Akrenbos
Ook in Bever werd zowel in het centrum als op Akrenbos hulde gebracht aan de gesneuvelden tijdens de beide wereldoorlogen. Dat eerbetoon werd vooraf gegaan door een misviering opgedragen in de Sint-Martinuskerk door federatiepastoor Kris Meskens. De leerlingen van de lokale afdeling van de Academie Muziek, Woord en Dans gaven de viering in het centrum een toegevoegde waarde mee. Na het huldebetoon op de beide locaties werden de aanwezigen uit het lokaal bestuur en de familieleden van oudstrijders uitgenodigd op een ontvangst met een broodjesmaal in het Platteland.
Burgemeester Dirk Willem: “Op 11 november 1918 ondertekenden de geallieerden en Duitsland een eerste wapenstilstandsakkoord. Dit gebeurde in een treinwagon in open veld rond de Franse stad Compiègne. Het betekende het begin van het einde van 'Den Grooten Oorlog'. Die dag overhandigde de geallieerde opperbevelhebber, de Franse maarschalk Ferdinand Foch, de zware voorwaarden aan een Duitse delegatie. Tussen 5u12 en 5u20 's ochtends werd de wapenstilstand ondertekend met ingang om 11 uur diezelfde ochtend en dit voor een duur van 36 dagen. Die datum zal nog drie keer verlengd worden. Aan de wapenstilstand zal uiteindelijk formeel een einde komen door de ondertekening van het vredesverdrag van Versailles, afgesloten op 28 juni 1919 met als blikvangers de oprichting van de Volkenbond, de Duitse gebiedsinperking, de verdeling van de Duitse koloniën, de ontwapening, de uitlevering, de berechting van oorlogsmisdadigers en de herstelbetalingen. WOI zou naar schatting rond de 10 miljoen militaire- en 10 miljoen burgerslachtoffers hebben gekost. Nu staat 11 november voor de herdenking van alle oorlogen in de wereld”.
Dodenappel
In het centrum staan op de gedenksteen de namen vermeld van Avez Ademar, Berckmans Jean-François, Debacker Clément, Delaever Emile, Deneyer Charles, Deschuyteneer Gustave, Devlaeminckx Joseph, Dullekens Gustave,Jacquart Jean-Joseph, Ravyts Emile,Thibaut Charles-Louis, Vandercapellen Clément, De Jonghe Louis, Vanhove Théophole, Deschuyteneer René, Heymans Jean-Baptist, Deschuyteneer Henri, Mollaert Emile. Op Akrenbos zijn dat Gustave Demecheleer, Odilon Demecheleer, François Maes, Georges Faveriau, Gustave en Adhemar Charmant, Van Hove Edouard en Emile Rosier. Edouard Letouche dan weer wordt er vermeld als gedeporteerde.
Opmerkelijk in Bever is het levensverhaal van Omer Berckmans. Op 26 maart 1993 werd deze oud-strijder van 14-18 100 jaar. Bij die gelegenheid werd door de NSB Bever een folder uitgegeven met het relaas over de 52 maanden aan het front van Omer. Hij werd op 103-jarige leeftijd ook geïnterviewd voor ‘De Groote Oorlog’, een historisch werk van historica Sophie De Schaepdrijver. Hij overleed een maand later op 10 februari 1996.
De allerlaatste Beverse oud-strijder is Edgard Bruyneel. Hij overleed in oktober 2016. Edgar Bruyneel nam als soldaat deel aan de Achttiendaagse Veldtocht toen België onder de voet gelopen werd door het Duitse leger. Die veldtocht liep van 10 mei 1940, de dag van de Duitse inval, tot 28 mei 1940, de dag dat de Belgen de strijd staakten en capituleerden. Zolang zijn gezondheid het toeliet nam Edgar nog deel aan de herdenkingsplechtigheid aan het Bevers monument.
Voor de bloemenhulde was burgemeester Dirk Willem vergezeld van Philipe Dauwe, luitenant-kolonel bij het vliegwezen en inwoner van de gemeente.