BEVER - De Zorgcarrousel ten strijde tegen reeks aantijgingen
De bv Zorgcarrousel, de dienst voor hoevetoerisme en thuisverpleging vanuit zijn uitvalsbasis in Pontembeek, ligt onder vuur van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid. Dat aanvaardt blijkbaar niet langer dat hoevetoerisme er in combinatie met het verzekeren van zorgomkadering en verpleging mogelijk zijn. En dat leidt thans tot een procedureslag en een juridisch steekspel met verschillenden overheidsdiensten. Beheerder Rudi Geuens, bijgestaan door zijn raadsvrouw, zijn boekhoudster en nog een aantal partners, is er echter de man niet naar om zo maar het hoofd van zijn innoverend geesteskind rond zorgverlening voor onder meer ouderen op het kapblok te leggen.
Aan de hand van verslagen van inspecteurs van het agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) besliste de administrateur-generaal van het agentschap onlangs de activiteiten van de Zorgcarrousel rond zorgverpleging in zijn gebouwen te moeten verbieden. Als beheersinstantie diende zaakvoerder Rudi Geuens daartegen een bezwaar in en dat leidde nu tot een hoorzitting bij de onafhankelijke Adviescommissie voor Voorzieningen van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Het is nu wachten op het advies van die commissie.
Hoevetoerisme-plus
Voorwerp van het geschil is dat het agentschap de Zorgcarrousel beschouwt als een illegaal woonzorgcentrum terwijl De Zorgcarrousel aan de hand van erkenningen en goedkeuringen van Toerisme Vlaanderen en de ministeriële diensten Omgeving het bijkomend verplegen van hulpbehoevende personen ziet als een verlengstuk van zijn hoevetoerisme, en dat dit ook wettelijk toegelaten is. Rudi Geuens: “Wij erkennen geenszins de bevoegdheid van het agentschap in deze materie om reden wij ons hoevetoerisme paren aan de mogelijkheid om er ook verpleegd te worden net zoals wij als zelfstandige verpleegkundigen ook mensen bij hen thuis verzorgen. Wij verwachten overigens dat die innovatieve vorm van hoevetoerisme met zorgomkadering in een kleinschalige benadering in de toekomst nog meer waardering zal krijgen.
Voor het opstarten van ons hoevetoerisme in combinatie met zorgomkadering hebben wij trouwens de verschillende overheidsdiensten gecontacteerd. En ook de toenmalige minister van Welzijn Jo Vandeurzen erkende toen de voordelen van een dergelijke zienswijze. Zo’n kleinschalige benadering aan de hand van het kostenplaatje op basis van de nomenclatuur van het RIZIV biedt overigens de zorgbehoevenden ook een betere tijdelijke verzorging aan dan in de grote woonzorgcentra. Die moeten immers rekenen op overheidssubsidies vanuit het al financieel zwaar belastte RIZIV om hun aandeelhouders het beloofd jaarlijks percentage winst te kunnen uitkeren. Het beslechten van dit geschil zal alleszins een testcase uitmaken voor de flexibiliteit en het noodzakelijk evolutief karakter van de zorgomkadering in het algemeen, zeker ook naar ouderen toe. Wij zullen dan ook alle mogelijke juridische en administratieve stappen ondernemen”.
Naast het geschil met het agentschap Zorg en Gezondheid loopt er tegen de Zorgcarrousel -vermoedelijk vanuit de BTW-administratie - ook een informatieonderzoek bij het parket Halle-Vilvoorde. In dit dossier werd Rudi Geuens ook al verhoord en zegt hij de aantijgingen te kunnen weerleggen.
Melding van OCMW
Als onafhankelijk raadslid in de gemeenteraad en in de raad van maatschappelijk welzijn volgt Rudi Geuens op het scherp van de snee en van dichtbij het bestuur van de gemeente op en dat leidt ook wel eens tot persoonlijke wrijvingen. “Daar waar de machtiging tot visitatie uitgaande van de politierechtbank van Halle als motivering verwijst naar een melding van begin 2021 van het OCMW zei voorzitter Dirk Willem onlangs in een schrijven dat noch hij, noch de schepenen, daar iets van afweten”, aldus nog Rudi Geuens. Die betreurt alleszins deze gang van zaken te meer hijzelf vanuit het OCMW nooit een schrijven ontving die melding maakte van enige onregelmatigheid uit hoofde van de werking van de Zorgcarrousel.