PAJOTTENLAND – Een intergemeentelijke aanpak van Tournée Minérale zorgt voor een gezondere gemeente
Tournée Minérale laat terug van zich horen ook in onze streek. De campagne roept nu al voor de zesde keer alle Belgen op om tijdens de maand februari geen alcohol te drinken. De Intergemeentelijke Preventiedienst Gezondheid Pajottenland met Bianca Van Reepinghen en in haar kielzog de lokale besturen Herne, Bever, Galmaarden, Gooik en Lennik willen daarbij met een resem acties en sensibiliseringsmomenten de campagne ook daadwerkelijk een duwtje in de rug geven. Vandaag 1 februari werd in het Hernse Dominicanessenklooster de lokale Tournée Minérale-campagne gelanceerd en toegelicht.
Bianca van Reepinghen: “Tournée Minérale ontstond zes jaar geleden Meer dan honderdduizend Vlamingen reageerden op de oproep en registreerden zich op de website. De nieuwe campagne van De Druglijn roept ook deze keer iedereen op om zich deze maand, voor het eerst of opnieuw, te houden aan één maand geen alcohol te drinken. De focus van de campagne ligt dit jaar op je vrij voelen met Tournée Minérale: vrij van een kater met een verloren dag tot gevolg, vrij van sociale druk om te drinken en vrij om tijdens de rest van het jaar op een doordachte manier zelf te bepalen wanneer je wel of niet een glas drinkt. De keuzevrijheid tijdens de maand zonder alcohol is verzekerd dankzij het groot aanbod aan alcoholvrije dranken in de diverse verkooppunten én één ding staat als een paal boven water: men heeft geen alcohol nodig om zich te amuseren!
Tournée Minérale werkt, de cijfers bewijzen het. Een overgrote meerderheid van de Vlamingen kent Tournée Minérale en velen doen er ook echt aan mee. Vorig jaar in volle coronacrisis kende het aantal participanten een opstoot van 22% aan nieuwe deelnemers en groot gelijk hebben ze. Een onderzoek van de UGent wees uit dat wie mee doet aan Tournée Minérale een half jaar na de campagne nog steeds gemiddeld twee glazen minder drinkt per week dan voordien.
Wat heeft Tournée Minerale te bieden
De ganse maand februari zetten de deelnemende Pajotse gemeenten in op sensibilisering rond de campagne. De bedoeling is de bevolking warm te maken voor alternatieven voor alcohol maar vooral ook om de gezondheidsvoordelen van 'een maand zonder' te benadrukken. Want gezondheidsvoordelen zijn er zeker. Je hebt meer energie, je slaapt beter, je hebt een gezond gewicht, je spaart geld uit,...
“Om de bekendmaking en de doeltreffendheid van de actie alle kansen te geven verspreidt de Intergemeentelijke Preventiedienst Gezondheid Pajottenland dan ook informatie via de pers, de sociale media, de gemeentelijke infobladen, spandoeken, affiches en stickers op openbare plaatse en nog andere kanalen. Die informatie zet ook mocktails-recepten in het vizier. De mocktails, of cocktails zonder alcohol, genieten meer en meer bijval en niet alleen bij de jeugd. De benaming komt uit het Engelse woord ‘mock’ dat staat voor ‘nep’. Daarnaast sporen we ook de lokale kruideniers en andere drankverkopers aan om hun alcoholvrij aanbod in de kijker te zetten. Ook willen wij het gemeentepersoneel sensibiliseren voor een maand alcoholvrij door gebruik te maken van onder meer interne informatiekanalen”, houdt Bianca voor.
Wie jij ook deelnemen? Schrijf je dan gratis in voor de nieuwsbrief op de website www.tourneeminerale.be . Dan krijg je tal van tips om het een maand vol te houden. Je kan ook gewoon de fb pagina van tournée minérale liken, zo ben je up-to-date en kan je filmpjes bekijken van experten die aan het woord komen rond het thema alcohol.
Wil je graag een lekkere mocktail maken op basis van je voorkeuren qua smaak? Probeer dan zeker de mocktailmixer op de website en probeer zelf een leuke mocktail uit voor gasten die je eerstweeks over de vloer krijgt.
Wil je je eigen drankgebruik eens in kaart brengen? Dat kan dan via de alcoholcalculator, eveneens te vinden op dezelfde website.
Deze actie wordt aangestuurd, in het kader van gezonde gemeente en de duurzame ontwikkelingsdoelstelling goede gezondheid en welzijn, door de intergemeentelijke preventiedienst gezondheid Pajottenland en ondersteund door een partnership van de lokale ambtenaren gezondheid uit Herne (Franciska Dekens), Bever (Vera Stevens), Galmaarden (Sylvie Leblicq), Gooik (Dorien De Weert) en Lennik (Jan De Kegel), LOGO Zenneland en VAD (Vereniging voor alcohol en andere drugproblemen).