EDINGEN – Tentoonstelling van religieuze beelden, stuk voor stuk notoir erfgoed
Van vrijdag 30 september tot en met donderdag 20 november loopt in de 13de eeuwse kapel Notre-Dame de Messines (Mesen), vroeger ook bekend als de St-Elooiskapel, van de Sint-Niklaaskerk in Edingen-centrum een merkwaardige expositie van beelden met een religieuze inslag. De tentoonstelling is een verzameling van een vijftigtal beeldhouwwerken en sculpturen afkomstig uit de Sint-Niklaaskerk zelf, uit de Capucijnensite en de St-Martinuskerk van Marcq, de St-Annakerk van Labliau, de St-Mauricekerk van Hoves en de St-Saveurkerk van Lettelingen evenals van de scholen St. Augustin, St. Vincent de Paul en het Institut Albert 1er. De tentoonstelling draagt de naam ‘Enghien et ses saints protecteurs’, ‘Edingen en zijn beschermheiligen’. Veel van die beelden zijn overigens ook terug te vinden op de rondgang van de jaarlijkse en roemrijke processie van St-Jan-de-Doper (Procession de Saint-Jean) die telkens op de vierde zondag van juni uitgaat in de stad.
De expositie werd mogelijk gemaakt dankzij de inzet van de Cercle Royal Archéologique d’Enghien, de dienst Toerisme, de stad Edingen, het gidsencomité, la Fédération Wallonie Bruxelles, het Comité de la Procession d’Enghien en dankzij de medewerking van de verschillende kerkfabrieken en het dekenaat.
Vernissage
Op de druk bijgewoonde vernissage was het Marc Vanderstichelen die als voorzitter van de Cercle Royal Archéologique d'Enghien de genodigden in de kapel met zijn prachtige glas-in-loodramen van de Parijse kunstenaar Max Ingrand mocht begroeten. Samen met zijn team was hij bijzonder trots deze tentoonstelling te kunnen verwezenlijken. Hij belichtte de meest indrukwekkende beelden uit de reeks van 50 - en als men de figuren van het Retable de la Vierge et de l’Enfance du Christ, afkomstig van de kapel van het kasteel van de Arenbergs meetelt zelfs 177 - geëxposeerde bezienswaardigheden. Zijn favoriet beeld is dit van de Heilige Anna ten Drieën met een datering van 1591-1610 en dat bewaard wordt in de St-Anna-kerk van Labliau.
Le Cercle Royal Archéologique d'Enghien stelt zich vooral tot doel het historisch, politiek, religieus, artistiek, sociaal, economisch en cultureel erfgoed in Edingen, zijn deelgemeenten en zijn omgeving levendig te houden, te stimuleren, te promoten, te ontwikkelen en te steunen.
Ook eerste schepen Francis De Hertog was één en al lof over het initiatief en mocht in naam van burgemeester Olivier Saint-Amand en het voltallig stadsbestuur de organisatoren en medewerkers van harte feliciteren met de realisatie. Dat was ook de boodschap van pastoor Emile Hribersek die in naam van deken Théo Kisalu en gans de kerkgemeenschap meer dan gelukkig was met het opzet. ”Met corona kreeg ook dit initiatief serieuze tegenwind”, zei hij “maar eind goed al goed”. Hij was verheugd dat ook zijn mooie Sint-Niklaaskerk haar steentje kan bijdragen aan een project dat bijdraagt tot de uitstraling van Edingen en haar deelgemeenten.
De tentoonstelling
De expositie is gratis toegankelijk op zaterdag en zondag van 13 tot 17u. Iedere zondagmiddag zijn er gegidste rondleidingen voorzien. Bezoeken buiten die uren zijn mogelijk op afspraak en in overleg met de dienst voor Toerisme. Idem voor scholen en klasbezoeken.
Voor wie interesse betoont in de historiek en een vrij uitgebreide iconografie met betrekking tot processies, legenden, ommegangen en optochten in Edingen en zijn omgeving is er ook het boek ‘Annales du Cercle Royal Archeologique d’ Enghien 2020 ‘ verkrijgbaar. Dit boek is te koop aan 20 euro.