BEVER – Lezing door barones Regina Sluszny over haar kindertijd als ondergedoken Joods kind
Op zondag 7 mei om 15u organiseert de Beverse cultuurraad in samenwerking met het lokaal bestuur in de gemeentelijke basisschool Ak’Cent een lezing door barones Regina Sluszny over haar kindertijd als ondergedoken Joods kind. Tijdens haar lezing geeft de barones ook duiding over de herdenking van Victory Day, de bevrijding op 8 mei 1945. De lezing kreeg vanwege de leerkrachten en leerlingen van Ak’Cent al op voorhand de nodige aandacht. Zij maakten per klas een schilderij. Het canvas als basismateriaal werd aangereikt door de cultuurraad via Thierry Van Vreckem. Op basis van het thema ‘vredesduif’ zorgden de leerlingen voor een passende invulling. De 14 schilderijen zijn dan ook opgenomen in de expositie ‘Vredeskunstwerken GBS Ak’Cent’.
8 mei
De wereld herdenkt 8 mei als ‘de dag van de overwinning voor de democratie en de herdenking van de door nazi-Duitsland gepleegde genocide en de opstand van het ghetto van Warschau’. Toen de Duitsers indertijd België binnenvielen en het voor de Joden bijzonder gevaarlijk werd probeerden die laatstgenoemden zich zo veel als mogelijk te verstoppen of onder te duiken.
Zo ook Regina Sluszny die werd geboren in 1939. Haar ouders waren in het begin van de jaren 1930 vanuit Polen naar België gekomen waar ze werkten op markten. Tijdens de Duitse bezetting doken haar ouders met haar broertjes Eli en Marcel evenals zijzelf onder in Hemiksem boven het café van mevrouw Poldine. Toen de verblijfplaats werd verraden moest het gezin vluchten. De blonde Regina mocht echter bij de buren Charel en Anna blijven wonen waar ze veilig was. De andere gezinsleden verbleven intussen op vijftien verschillende onderduikadressen, maar ze overleefden de oorlog. Na de bevrijding kwam Regina’s moeder haar weer ophalen. In de week woonde ze bij haar ouders, maar de weekends bracht ze gewoonlijk door bij Charel en Anna. Zo leefde ze gelukkig in beide milieus: de Hemiksemse omgeving van haar pleegouders en de joods-orthodoxe leefwereld van haar eigen familie. Ze leerde op die manier de twee verschillende werelden kennen en waarderen.
Engagement
Regina trouwde met Georges Suchowolski, die een groot deel van zijn familie verloor in de Holocaust en bij oorlogsgeweld. In de loop der jaren groeide haar engagement om te getuigen over de Holocaust en over de ondergedoken kinderen. Ze brengt haar verhaal in scholen en verenigingen, maar ook bij officiële plechtigheden. Zo waarschuwt ze voor onverdraagzaamheid, discriminatie, racisme en antisemitisme. Regina is ondervoorzitter van de vzw ‘Het ondergedoken kind’ en voorzitter van het Forum der Joodse Organisaties. Het verhaal van Regina Sluszny blijft actueel. Met de benoeming tot barones op 21 juli 2022 betuigde ook koning Filip publiek zijn volle steun voor haar boodschap.
De leden van de cultuurraad zijn Andy Peerlinck, Anna Durang, Annemie Wielant, Denise Duverger, Georges Sauvage, Jean-Pierre Beke, Kevin Buyl, Kurt De Groeve, Liesbeth Vandormael, Marie-Jeanne Deschuyteneer, Myriam Vanholder (administratie) , Véronique Vandenbossche en tot recent voorzitter Thierry Van Vreckem.