BEVER – QR-code voor zes locaties met erfgoedwaarde dankzij Ferm en Pajottenland+
Eind 2021 diende Ferm Bever, in het kader van LEADER (Liaison Entre Actions de Développement de l’Economie Rurale) het project ‘Bever Beter Best’ in. Dat project werd via Pajottenland+ ingediend om Bever - de kleinste plattelandsgemeente van Vlaanderen – mee te kunnen laten genieten van ‘impulsen’ op gebied van plattelandsontwikkeling. Die impulsen zijn thans geconcretiseerd door zes locaties met erfwaarde te voorzien van een informatiebord met een QR-code.
Bever Beter Best
Frija Leunens (Ferm Bever) gaf destijds volgende toelichting: “Concrete acties zoals het inzetten op ‘verbloeming’ van de bermen en braakliggende gronden, het sensibiliseren van vrijwilligers, het heractiveren van de ‘Kapellekesroute’, het vormingsaanbod inzake de moderne online technologieën voor de ‘2de Jeugd-groepering’ vergroten, de lokale korte keten-producenten inlijven in het dagelijks reilen en zeilen van het kinderdagverblijf ’t Sterretje en ook meer bekendheid geven aan het groot aanbod aan Bevers erfgoed moeten het dorp in al zijn glorie versterken. ‘Bever Beter Best’ is zo een amalgaan waaruit naar verloop van tijd wat het meest inslaat zal worden weerhouden om verder mee aan de slag te gaan tot zelfs buiten de gemeentegrenzen”.
Voor het project ontving Ferm Bever een toelage van 9.425 euro. Die financiering wordt gedekt met Europese (50%), Vlaamse (25%) en provinciale middelen (25%).
QR-code op 6 locaties
“Een van de weerhouden verwezenlijkingen is locaties beladen met een erfgoedwaarde te voorzien van een QR-code. Steeds vaker worden QR-codes toegepast om gemakkelijker en/of meer informatie te verschaffen. Een QR-code is een soort streepjescode die via de smartphonecamera kan gescand worden om zo meteen op een website of gegevensbron terecht te komen. De gebruiker dient wel over een smartphone te beschikken die verbonden is met het internet”, aldus nog de Fermleden.
De zes weerhouden locaties zijn:
1. Heks Marieke Catier - Plaats
2. Brouwerij Jouret - Pontembeek
3. Hoeve Weverbergh - Pontembeek
4. OLV kapel - Kamstraat
5. Brouwerij Rigaux - Plaats
6. Villa Rigaux (cachot) – Plaats
Inhuldigingswandeling
Om de meerwaarde van die 6 locaties in de schijnwerpers te zetten werd een inhuldigingswandeling van 2,5 km uitgestippeld die de 6 bezienswaardigheden verbindt. Het was Werner Godfroid, Bevernaar en cultuurgids, die de talrijk opgekomen deelnemers op sleeptouw nam en op elke locatie trakteerde op de meest ongelooflijke, Beverse ‘ware’ verhalen van weleer.
Plandelen
Voor de Ferm-leden werd het niet alleen luisteren en wandelen. Van de gelegenheid werd ook gebruik gemaakt om te plandelen en zo de doorkruiste kouters zwerfvuilvrij te maken. Plandelen is een samensmelting van het Zweedse woord plocka, dat ‘verzamelen’ betekent, en wandelen. Het woord wordt ook uitgesproken zoals wandelen.
De leiding van Ferm Bever is in handen van voorzitter Dorinda Letouche en de bestuursvrijwilligers Christine Decoster, Peggy Reygaerts, Chantal Cauchie, Marie Rose Delbaer, Marleen Flamant, Aimee Pennewaerde, Marleen Schoenmaekers, Nathalie Van Der Sypt, Cindy Goossens en Marie-Elise Vanderkelen.
Voor de wandeling kregen Werner Godfroid en de Fermleden naast de vele Bevernaren ook het gezelschap van onder meer burgemeester Kristof Cattie, een delegatie uit het lokaal bestuur en Hilke Arijs en Robrecht Geeroms, ondervoorzitter en coördinator Pajottenland+.