PAJOTTENLAND – Campagne van de preventiedienst pleit voor bescherming van kinderen tegen schadelijke UV-stralen
De speelpleinwerkingen en/of zomeropvangwerkingen in het Pajottenland worden deze zomer gesensibiliseerd rond huidkanker. Met een campagne die deze morgen in Winnepoe, de speelpleinwerking in de Lindestraat in Herne, door de intergemeentelijke preventiedienst gezondheid Pajottenland werd gelanceerd is het hen vooral om te doen ook de organisatoren en de monitoren attent te maken dat spelen in volle zon ook gezondheidsrisico’s inhoudt.
Pajottenland telt verschillende locaties waar gedurende de zomervakantie kinderen kunnen komen spelen en deelnemen aan verschillende activiteiten onder begeleiding van animatoren. Zo waren er vertegenwoordigers* aanwezig uit Herne, Bever, Galmaarden en Gooik. Het was terreinwerker Bianca Vanreepinghen die vanuit de intergemeentelijke preventiedienst gezondheid Pajottenland de campagne kwam toelichten.
Bianca Vanreepinghen: “Jonge kinderen beschermen tegen de schadelijke UV stralen, daar kan je voor hun gezondheid alleen maar winst uithalen. Zonlicht, vooral UVA- en UVB-straling, kan zonnebrand, vroegtijdige huidveroudering, schade aan de ogen, een verzwakt immuunsysteem, fotoallergische en fototoxische reacties en zelfs huidkanker veroorzaken. Artsen en dermatologen waarschuwen steeds vaker voor de sterke samenhang tussen het aantal gevallen van huidkanker en de mate van schade aan het DNA. Ze herinneren ons aan het feit dat meer dan 90% van de gevallen van huidkanker het gevolg is van blootstelling aan de zon. Het is algemeen bekend dat de beste behandeling bestaat uit het voorkomen hiervan door een goede bescherming tegen de zon.
De huid van kinderen is nog dun en jong en dus extra gevoelig voor schadelijke uv-stralen. De huid van kinderen is dunner en gevoeliger dan die van volwassenen. UV stralen dringen dan ook makkelijker door en beschadigen de huidcellen. Wie op jonge leeftijd een zware zonnebrand oploopt, heeft een groter risico op huidkanker later. Een verbranding is namelijk een regelrechte aanslag op de huidcellen, en dit kan een blijvende beschadiging van de diepere huidlagen veroorzaken. Extra bescherming van de kinderhuid tijdens het spelen in openlucht is dan ook bijzonder belangrijk.”
UV polsbandjes
“We willen de monitoren een stukje responsabiliseren en doen dat aan de hand van UV polsbandjes die de monitoren/begeleiders deze zomer zullen dragen tijdens de dagactiviteiten. Op het polsbandje zijn er kleurcodes die stemmen overeen met de geldende UV index van het moment. Zo weten de monitoren/begeleiders wanneer ze extra moeten smeren of wanneer ze de schaduw moeten opzoeken met de kinderen. De kleur van het bandje verandert van geel naar rood naargelang de UV-index.
Ook de ouders dragen een verantwoordelijkheid
“Naar de ouders toe, willen we via de folders 'Is jouw kind zonneslim?' en ‘Huidfkanker voorkomen?’ van de Stichting tegen Kanker hen attent maken op de zon-gevaren. In de folder staan 10 tips om het risico op huidkanker bij kinderen te verminderen. Die folder zal worden afgegeven aan de ouders als ze hun kinderen naar de zomeropvang brengen of wanneer ze hen komen ophalen. De Stichting tegen Kanker heeft trouwens ook een team aan zorgprofessionals die een luisterend oor bieden. Dat team is bereikbaar op werkdagen van 9 tot 18 u via 0800 15 802.
Ook de gratis applicatie Sunsmart op de smartphone is een tool die informatie verstrekt over de UVI in realtime en de voorspelling voor de komende uren en dagen. Die tool laat ook toe de exacte UVI te checken op een welbepaalde plaats naar keuze.”
Waren aanwezig:
Terreinwerker intergemeentelijke preventiedienst gezondheid Pajottenland Bianca Vanreepinghen, burgemeester (Herne) Kris Poelaert en schepen Carina Ricour, Schepen Cindy Durieux (Bever) en coördinator ’t Sterretje Isabelle Vanderputten, Sven Vanderrusten (’t Foensjske Gooik), Isabelle De Gaucquier (Speelplein Kornelius Krokodil Galmaarden), Linda Thiels (Verantwoordelijke speelpleinwerking Herne), Lieselot Nerinckx en haar team (speelpleinmonitoren Winnepoe Herne