Een nieuw schoolcomplex voor de Akrenbos vestiging van de gemeenteschool in Bever
Foto ingezonden Haviland
Midden februari werd gestart met de bouwwerken voor het nieuwe schoolcomplex voor de Akrenbos-vestiging van gemeenteschool Ak'cent in Bever. Met een belangrijke financiële injectie aan Vlaamse subsidies (AGION), verankert de gemeente Bever zo haar toewijding aan kwalitatief onderwijs voor haar jongste inwoners. De plannen beloven een moderne en inspirerende leeromgeving te creëren in de vorm van een 'educatief dorp' dat aansluit bij het landelijke karakter van Akrenbos. De start van de ruwbouwwerken zal nog voor de zomer aanvatten.
Wat zijn de plannen?
De ambitieuze plannen omvatten de oprichting van een volledig nieuw schoolcomplex op de locatie Akrenbos 133, dat niet alleen ruimte zal bieden aan kleuters, maar ook aan peuters en het eerste leerjaar. Het gemeentebestuur van Bever en de Gemeenteschool Ak'Cent Bever hebben de handen in elkaar geslagen om deze visie te realiseren, met een focus op het creëren van een geschikte infrastructuur, waaronder aangepaste klaslokalen en andere faciliteiten. Met deze vooruitstrevende visie en toewijding aan kwaliteitsonderwijs, belooft de nieuwe kleuterschool Akrenbos een inspirerende omgeving te worden waar jonge geesten kunnen gedijen en groeien, en waar de gemeenschap trots op kan zijn.
Projectcoördinator Koen van ons bouwteam zal de werken begeleiden van het nieuw schoolgebouwcomplex op de site Akrenbos 133. De start van de ruwbouwwerken zal nog voor de zomer kunnen aanvatten. De start van de afwerking is voorzien voor het najaar. In de volgende fasen zullen ook de omgevingsaanleg en de beperkte verbouwing aan het bestaande kleuterschooltje op de site worden uitgevoerd. De uiteindelijke ingebruikname van het nieuwe schoolgebouwcomplex wordt verwacht in de tweede helft van 2025.
Herstructurering Ak'cent scholencluster
De Gemeentelijke Basisschool Ak'Cent in Bever bevindt zich momenteel op drie verschillende locaties : De kleuter- en lagere school in Kerkhove 14, de lagere school in Akrenbos 71A en de kleuterschool Akrenbos 133. Naar aanleiding van de door het gemeentebestuur van Bever geplande herstructurering van de 3 vestigingen en de leerlingen die erin gehuisvest zijn, dienen enkel werken uitgevoerd te worden op de bestaande site in Akrenbos 133. Op de andere twee sites zijn er geen werken gepland.
Het nieuwbouw- en verbouwingsproject zal dienen voor de inrichting van het volledige onderwijstraject voor de peuters en de kleuters (alle leerjaren) van het peuter- en kleuteronderwijs ‘en’ het eerste leerjaar van het basisonderwijs en de school heeft hiertoe onder meer nood aan een geschikt aantal aangepaste klaslokalen en andere lokalen. De studie rond het samenbrengen van de behoeften en lokalen van zowel de kleuterschool als deze van het 1ste leerjaar van de lagere school, heeft geleid tot de benodigde voorzieningen en lokalen noodzakelijk voor de goede werking van deze onderwijstrajecten.
De school als kleinschalig dorp : een cluster van huisjes
Het ontwerp van de nieuwe school omarmt een innovatieve benadering waarbij het traditionele schoolgebouw wordt omgevormd tot een educatief 'dorp'. Geïnspireerd door de landelijke omgeving van Akrenbos, zal het complex bestaan uit verschillende clusters van huisjes, die elk een specifiek onderdeel van het onderwijsprogramma huisvesten.
De architectuur is doordacht, met een focus op flexibiliteit en duurzaamheid. Een open stalen structuur zonder dragende muren biedt de mogelijkheid om de ruimte modulair aan te passen aan toekomstige behoeften. De industriële structuur krijgt het uitzicht van huisjes en een schuur om het in te passen in het dorpslandschap.
Het nieuwe schoolprogramma, hoewel aanzienlijk in omvang, wordt slim ondergebracht in afzonderlijke volumes. Deze volumes, verdeeld in vier grote clusters, vormen als het ware het weefsel van dit educatieve dorp. De centrale multifunctionele ruimte fungeert als het kloppende hart van de school, omringd door klaslokalen - 4 klassen op het gelijkvloers en 4 klassen op de verdieping - die visueel met elkaar verbonden zijn. Vanuit de centrale ruimte is er bovendien zicht op de omgeving, en een glazen poort laat toe deze te verbinden met de speelplaats. De open ruimte is heel polyvalent opgevat en kan fungeren als binnenspeelruimte of als refter. Op de verdieping komen er ook de lerarenkamer en de administratie. Daarnaast is er aandacht voor energie-efficiëntie en milieuvriendelijke materialen. Er komt overal vloerverwarming, en een duurzame warmtepomp verwarmt het geheel.
Naadloze integratie van binnen-en buitenruimtes
Het nieuwe schoolgebouw zorgt voor een naadloze integratie van binnen- en buitenruimtes waarbij elke klas zijn eigen terras krijgt. De speelplaats is ontworpen als een dynamische, uitdagende en groene speelomgeving. Organische vormen en niveauverschillen in de buitenverharding creëren een levendige, speelse sfeer die de leerlingen uitnodigt om te ravotten. De rubberen ondergrond zorgt voor een zachte landing bij de occasionele valpartij. Overdekte zones, ook ontworpen als huisjes, bieden beschutting op regenachtige dagen en dienen als verbindingsgangen tussen verschillende delen van de school. Er komt ook een grotere fietsberging. Daarnaast zal de turnzaal verhuurd kunnen worden voor verschillende externe activiteiten dankzij een afzonderlijk gecompartimenteerde en regelbare ventilatie.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Colpaert | 21 nov 2024
Marc Colpaert | 21 nov 2024
Marc Colpaert | 15 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 nov 2024
Marc Colpaert | 09 nov 2024
Marc Colpaert | 08 nov 2024
Marc Colpaert | 06 nov 2024
Marc Colpaert | 05 nov 2024
Marc Colpaert | 01 nov 2024
Marc Colpaert | 29 okt 2024
Marc Colpaert | 22 okt 2024
Marc Colpaert | 14 okt 2024
Marc Colpaert | 11 okt 2024
Marc Colpaert | 09 okt 2024
Marc Colpaert | 07 okt 2024
Marc Colpaert | 07 okt 2024