De politiezone Pajottenland start met de applicatie BUURTPREVENTIE24.

C21

De politiezone Pajottenland start met de applicatie BUURTPREVENTIE24.

Infobladen_foto_september_2024
 

 De politiezone Pajottenland start met de applicatie BUURTPREVENTIE24. Concreet houdt dit in dat u als inwoner van de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen via de app medebewoners kunt inlichten over een verdacht persoon, voertuig of situatie dat u heeft opgemerkt.

Wat heeft u nodig?
Smartphone met internetverbinding en een e-mailadres.
 
Hoe installeert u de app?
Zoek en installeer de applicatie via de App Store of Play Store. De naam van de app is Buurtpreventie24, te herkennen aan het symbool hierboven weergegeven.
 
Hoe registreert u zich?
De werkwijze staat haarfijn uitgelegd a.d.h.v. video’s die terug te vinden zijn op de website van Buurtpreventie24 > support. (https://www.buurtpreventie24.be/support/)
Bij de registratie zijn uw persoonsgegevens noodzakelijk. Het rijksregisternummer is optioneel.  
 
Uw registratieaanvraag wordt door een lid van de PZ Pajottenland geverifieerd, waarna de aanvraag gevalideerd zal worden. Pas na validatie verkrijgt u toegang tot de app. Gelieve er rekening mee te houden dat dit tot 1 werkdag kan duren.
 
Leden worden in verschillende groepen ingedeeld, dit per gemeente. Het is de bedoeling dat u de gemeente kiest waar u effectief woont. U kunt kiezen voor volgende gemeenten: Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen.
 
Indien u niet officieel woonachtig bent binnen deze gemeenten, zal u niet kunnen toetreden.
Zelfstandigen die hun handelszaak uitbaten binnen deze gemeenten kunnen zich aanmelden door hun natuurlijke naam (niet de handelsnaam) in te vullen en het adres te gebruiken van de handelszaak.
 
Wat is nu het grote voordeel van deze app?
• U, als melder, verstuurt het bericht en licht de buurt in. Hierbij kan u de exacte locatiebepaling weergeven op kaart, alsook een foto toevoegen.
• Dit bericht komt altijd eerst bij de politie terecht die de inhoud zal valideren alvorens te verspreiden naar de belanghebbende groepen.
• Het blijft noodzakelijk dat u steeds de politie belt. De app dient om uw buurt te verwittigen en  is geen vervanging om een politionele melding te doen. Vanuit de app kunt u rechtstreeks naar de politie bellen. Tijdens de kantooruren wordt u doorverbonden met de PZ Pajottenland. Buiten de kantooruren wordt u verbonden met de noodcentrale 101. 
• De gemeenten (groepen) zijn digitaal met elkaar verbonden, alle aangrenzende hiervoor vermelde gemeenten krijgen de berichten van de gemeente waar de melding vanuit gaat.
              Bv.1: Een bericht vanuit Herne wordt ook automatisch gezonden naar Galmaarden, Bever,  
              Gooik en Pepingen.
Bv.2: Een bericht voor Lennik wordt ook gestuurd naar Gooik en Pepingen.
 
Hoe maakt u een melding?
Als lid kunt u melding maken van een verdachte situatie – voertuig – persoon.
Hierbij vervolledigt u telkens de gevraagde gegevens. De app is heel gebruiksvriendelijk.
U kunt de exacte locatie op kaart brengen, alsook een foto uploaden of rechtstreeks vanuit de app nemen. (https://www.buurtpreventie24.be/support/)
Wanneer uw melding niet wordt gevalideerd, zal u van de politie feedback krijgen waarom het bericht niet werd doorgestuurd. 
 
Reageren op een melding?
Na het ontvangen van een melding kunt u op dit bericht reageren. Onderaan het bericht zal u een knop ‘REAGEREN’ zien. Hier kunt u bijkomende essentiële informatie vermelden.
Bv.: De politie stuurt een bericht van een verloren gelopen kind. Indien het kind zou verdwenen zijn in Bever, zal het bericht verzonden worden naar Bever, Herne en Galmaarden.
Stel dat het kind wordt gezien in Galmaarden zal de reactie, alsook het initiële bericht doorgestuurd worden naar iedere aangrenzende gemeente die aangesloten is bij BP24. In dit geval zal Gooik ook bestemmeling worden.
In geval van bv. een verdacht voertuig kan als het ware een ketting ontstaan doorheen de gemeenten waar het voertuig wordt opgemerkt. Zo zullen de interventieploegen ook gerichter kunnen aanrijden en intercepteren.
 
Versturen van een Push-bericht?
De politie, als beheerder, kan een push-bericht versturen naar alle groepen.  
 
GDPR : bewaking van privacy?
• Als u een bericht stuurt zijn enkel je initialen (Bv. TJ) te zien bij het bericht. Enkel de beheerder  van de app (politie) kan nagaan van wie het bericht komt.
• Na 24 uur wordt ieder bericht na de laatste reactie automatisch verwijderd. Het bericht blijft weliswaar nog beschikbaar voor de politie.
• Wanneer er foto’s toegevoegd worden zal de politie heel waakzaam zijn dat de privacy niet zal geschonden worden. 

Toegangsvoorwaarden?
• Woonplaats in de PZ Pajottenland.
• Handelszaak uitbaten op het grondgebied PZ Pajottenland.
• Begaan zijn met de veiligheid van zijn/haar leefomgeving.
• Minstens 18 jaar oud zijn.
• Van algemeen goed gedrag zijn.
 
Oneigenlijk gebruik van de app – weigeren toegang.
De politie behoudt zich het recht om aanvragen tot toegang te weigeren of om bestaande leden te verwijderen uit een groep indien er inbreuken op het algemeen goed gedrag vast te stellen zijn.
Op de website van de politiezone Pajottenland zijn de gedragsregels te consulteren.
https://www.politie.be/5405/
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 aug 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief