BEERSEL/ HALLE/ LINKEBEEK/ SINT-GENESIUS-RODE/ TERNAT - Zennetoer wil jonge bands een podium geven

C21

BEERSEL/ HALLE/ LINKEBEEK/ SINT-GENESIUS-RODE/ TERNAT - Zennetoer wil jonge bands een podium geven

Editiepajot_zennetour_foto_merckx
 

Eind oktober beginnen de preselecties voor de vierde uitgave van Zennetoer. Het project ‘Zennetoer’ is hét regionaal vrij podium. Een wedstrijd waarbij nieuwe muziekbands een kans krijgen hun muziek voor te stellen aan het publiek, een parcours doormaken (preselecties – finale - Zennetoercircuit) om podiumervaring op te doen en een prijzenpot aangereikt krijgen (opnames, juryverslag, nieuwe optredens) om door te groeien.

Zennetoer wordt georganiseerd door de cultuur- en gemeenschapscentra van Beersel (CC de Meent), Dilbeek (CC Westrand), Halle (CC ’t Vondel), Linkebeek (GC de Moelie), Sint-Genesius-Rode (GC de Boesdaalhoeve). Door de jeugddiensten van Beersel, Dilbeek, Halle en Ternat. Door de jeugdhuizen van Ternat (JHT 1740), Beersel (Het Vraagteken) en Sint-Genesius-Rode (JH Animoro). En met de medewerking van muzieklabo Noisegate Ternat.
Het eigenlijke project loopt vanaf het najaar van 2008 tot het begin van 2009.
 
De afgelopen maanden hebben deze organisatoren gemerkt dat de nood aan hun Zennetoer er zeker niet minder om geworden is.
Johan Van Lier: “Sinds de Zennetoer alterneert met het tweejaarlijkse rockconcours van de provincie Vlaams-Brabant (‘Rockvonk’) merken we dat nog meer. De laatste twee jaar zien we in onze omgeving weer heel wat nieuwe muzikanten pop, rock, funk of folkmuziek maken. Verschillende nieuwe groepjes komen als paddenstoelen uit de grond en snakken naar Zennetoer. Niet enkel om hun kunnen te etaleren, maar vooral om zich te kunnen meten met leeftijdsgenoten uit de streek en nuttige ervaring op en rond het podium op te doen”.
 
 97 demo’s werden ingestuurd. Dat waren er al een pak meer dan twee jaar geleden. En er zitten weer pareltjes tussen. Wees daar maar zeker van.
 
PRESELECTIES
In het najaar van 2008 worden er vier preselecties georganiseerd. Getracht werd met de organisatie en de spreiding van de preselecties de grotere omvang van het inmiddels goed gekende Zennetoer op te vangen. Inschrijvingen komen ondertussen uit meer dan enkel de Zennevallei. Naast de gebruikelijke preselecties in Beersel (CC de Meent) en Sint-Genesius-Rode (GC de Boesdaalhoeve) waren ook de jeugddiensten en cultuurcentra van Ternat en Dilbeek bereid om een preselectie voor hun rekening te nemen. CC Westrand en Jeugdcentrum Puls zijn gastheren met ervaring en met locaties om vingers en duimen van af te likken. Voor vele jonge groepen droompodia.
 
Naast een professionele jury heeft ook het publiek wat in de pap te brokkelen. Iedereen in de zaal stemt mee voor de 3 hoofdprijzen (1ste, 2de en 3de plaats).
 
De data van de preselecties zijn:
Zaterdag 25 oktober in CC de Meent (Alsemberg) met Sevensoulmotion – Troubled Soulz – Keyskeurig – Zero Grace – War Risk 3 – Next of Kin
Vrijdag 31 oktober in CC Westrand (Dilbeek) met: The Mob Stories – The Fortunate Few – Shaman Festival – The Votes – 7SinZ – A Solid Silence met ook om 19.15 u. toonmoment deelnemers pop-rockshop
Zaterdag 15 november in Jeugdcentrum Puls (Ternat) met   Basic Slips – Willow – Tomstatic – Mimo – Ello – Too Much & The White Nots
Zaterdag 22 november in GC de Boesdaalhoeve (Sint-Genesius-Rode) met Dillian – Laun – pIEp.klein – Planes Over Venice – Strawdogs – Kinky Retro
 
De finale zal plaatsvinden op vrijdag 9 januari 2009 in CC ’t Vondel, Halle.
 
PRIJZEN
De winnaar van de juryprijs wint twee dagen studiotijd in de opnamestudio van Muzieklabo Noise Gate. De winnende band kan bij Minerva ter waarde van 200 euro ook een 30-tal T-shirts laten drukken.
De tweede plaats wint een waardebon van Thoma Okaze (waarde = € 200) en een waardebon bij Adams Muziekcentrale (€ 350) voor instrumenten en technisch ondersteunend materieel.
De derde plaats krijgt ook een waardebon van Thoma Okaze mee naar huis (waarde = € 300).
De publiekswinnaar wint één dag studiotijd in de opnamestudio van muzieklabo Noisegate.
 
MUZIEKBELEVING
De zuidwestelijke rand rond Brussel biedt weinig structurele kansen voor de livemuziek. De organisatiekosten zijn hoog en er is te weinig traditie van livemuziek. Bovendien werkt ook de nabije aanwezigheid van Brussel bedreigend, met als gevolg dat er erg weinig jeugdconcerten worden georganiseerd. Dit maakt de nood aan podiumkansen voor beginnende groepen erg groot.
Muzikanten en podia zullen ook net na de finale nog in de schijnwerpers kunnen staan. Het blijft niet enkel bij het uitroepen van een winnaar en “ga dan maar je eigen gang”. Zennetoer wil de groepjes die haar kleur gaven ook verder promoten. Daarom staat er een Zennetoer-circuit in de steigers: een concerttournee doorheen de organiserende gemeenten door elk van de finalisten. Tijdens het circuit volgt er nog een Zennetoer-promomail naar tal van concertorganisatoren met bio, film en muziek van de 6 finalisten.
 
Website: www.zennetoer.be 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 okt 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief