REGIO - Colruyt test Waterstoftruck

REGIO - Colruyt test Waterstoftruck

Colwaterstof
©Colruyt Group
 

 

Colruyt Group test als eerste in Europa een 44 ton waterstoftruck. Sinds kort test Colruyt Group als eerste in Europa een 44 ton volledig elektrische truck met waterstof “range extender”. De firma investeert al langer in waterstofoplossingen.

 Grotere actieradius

 De nieuwe truck is ontwikkeld door VDL Groep in  Eindhoven en de test past in het Europese Interreg demonstratieproject Waterstofregio 2.0. Bijzonder aan de truck is het feit dat de batterijen tijdens het rijden worden bijgeladen door de waterstof brandstofcel. Daardoor kan het voertuig langere afstanden afleggen dan gewone elektrische trucks, wat binnen het vrachttransport erg belangrijk is.

  Colruyt Group zal de waterstoftruck testen in zijn dagelijkse logistieke operaties. De diversiteit van de groep maakt het mogelijk om een heleboel gebruikersmogelijkheden  (bijvoorbeeld leveringen aan winkels) grondig uit te testen. Naast de voor de hand liggende “milieuwinst”, draagt de nieuwe truck ook bij aan de ambitie van Colruyt Group om meer stille leveringen te organiseren.

 Andere waterstofprojecten

 “Ons doel is om kennis en ervaring op te doen om te bewijzen dat waterstoftechnologie efficiënt kan worden gebruikt in zware logistiek. Wij geloven sterk in de toekomstige belangrijke rol van groene waterstof als duurzame optie: hernieuwbaar en zonder CO2-uitstoot. We zijn erg enthousiast over dit Europese testproject waarbij we de waterstoftechnologie integreren om de heavy-duty logistieke sector duurzamer te maken”, verklaart Regine Vaneghem, afdelingshoofd Transport bij Colruyt.

 Sinds 2004 investeerde Colruyt Group al 6 miljoen euro in innovatieve projecten met waterstof. De groep produceert zelf al enkele jaren groene waterstof op Dassenveld. In het distributiecentrum rijden ook enkele heftrucks op waterstof en in het wagenpark van de groep gebruiken een twintigtal personenwagens de groene brandstof.

  Colruyt Group en VDL Groep zijn actieve partners van het Europese demonstratieproject Waterstofregio 2.0, dat kennis en ervaring wil opbouwen met grootschalige waterstoftoepassingen in de logistiek. Door de opgedane ervaring breed te delen wil Waterstofregio 2.0 andere grote logistieke centra inspireren om ook waterstofvoertuigen te gaan inzetten. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun door de Europese Unie in het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland programma.

 Directeur Menno Kleingeld van VDL Enabling Transport Solutions geeft aan: “De samenwerking met Colruyt Group in de aanloop naar deze introductie is goed verlopen: onze familiebedrijven delen de waarden innovatief en duurzaam. De technologie die wij voor onze bussen hebben ontwikkeld, is tevens breed toepasbaar voor andere, zware elektrische voertuigen, zoals trucks, ook op waterstof. We zijn trots dat Colruyt Group deze vooruitstrevende én duurzame waterstoftruck in het kader van Interreg inzet. Vol vertrouwen zetten we gezamenlijk de volgende stappen in het traject van deze samenwerking.”

 Adwin Martens, directeur van WaterstofNet voegt toe: “Als WaterstofNet stimuleren we al verschillende jaren grensoverschrijdende samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland rond waterstof. De samenwerking tussen Colruyt Group en VDL binnen het Interreg programma Waterstofregio 2.0 is daar een belangrijk voorbeeld van. We zijn dan ook zeer verheugd over deze nieuwe mijlpaal. We zien een groot potentieel voor zware transport toepassingen op waterstof. Met deze demonstratie nemen we het voortouw in Europa en tonen we waterstofoplossingen, die in onze regio ontwikkeld en getest worden. Dit project is dan ook een belangrijke stap om vrachtwagens op waterstof dichterbij de markt te brengen.”

 Bronnen: Colruyt Group en RetailDetail.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 dec 2020
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 feb 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 23 feb 2021
Sam Herremans | 07 feb 2021
Sam Herremans | 30 jan 2021

archief