Vlaams-Brabant beste leerling in Vlaamse afvalklas

C21

Vlaams-Brabant beste leerling in Vlaamse afvalklas

Editiepqjot_hqlle_porov_foto__erckx
Foto Felix Merckx
 

De provincie stelde zijn nieuw milieurapport voor in de gebouwen van Colruyt in Halle. In 2008 werd in Vlaams-Brabant 509.014 ton huishoudelijk afval opgehaald of 480 kg/inwoner. Dit is 13kg per inwoner minder dan het jaar voordien. In vergelijking met de andere provincies zamelde Vlaams-Brabant beduidend minder afval in.

"Geen enkele andere provincie doet het beter”, zegt Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor leefmilieu.
Van het ingezameld afval is 30 % restafval. De overige 70 % zijn selectief ingezamelde afvalstoffen die grotendeels hergebruikt, gecomposteerd of gerecycleerd worden. De hoeveelheid restafval blijft de laatste jaren constant rond de 145kg/inwoner in Vlaams-Brabant (onder de doelstelling van 150 kg/inwoner voor Vlaanderen) en lijkt daarmee aan een limiet te zitten. Nochtans zijn de verschillen tussen de beide arrondissementen groot. Voor de gemeenten van het arrondissement Leuven is de gemiddelde hoeveelheid opgehaald restafval 122,1 kg/inwoner, in het arrondissement Halle-Vilvoorde is dat 162,0 kg/inwoner.
 
“Met een efficiënter afvalbeleid zouden de gemeenten van Halle- Viivoorde het cijfer van de gemeenten van het arrondissement Leuven moeten kunnen nastreven en dus een verdere daling van het restafval in Vlaams­Brabant mogelijk maken “ zegt gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts.
 
Daarom heeft de deputatie recent beslist om een bijkomende studie uit te voeren die onderzoekt hoe de gemeenten van Halle- Vilvoorde tot een efficiënter afvalbeleid kunnen komen en daarmee de kosten voor afvalophaling te verlagen. Een eerdere studie berekende een verminderde uitgave van om en bij de 5.000.000 euro per jaar.
 
De gemiddelde hoeveelheid selectief ingezamelde afvalstoffen bedraagt in Vlaams-Brabant in 2008 344,4 kg/inwoner. Eén derde hiervan is gft, tuinafval en snoeihout. Daarna zijn papier en karton en bouw- en sloopafval de belangrijkste selectief ingezamelde afvalstromen.
De organische fractie bedraagt in 2008 104,4 kg/inwoner. Daarvan vormt het groenafval 50,7 % (tuinafval en snoeihout), 49,3 % is gft.
 
Waterkwaliteit verbetert te traag.
De biologische kwaliteit van het oppervlakte water in Vlaams-Brabant is voor verbetering vatbaar.
Elk water wordt volgens een driejaarlijkse cyclus geanalyseerd. Momenteel bereikt geen enkel water in Vlaams-Brabant een goede kwaliteit voor alle biologische kwaliteitselementen samen. De doelstelling staat dus nog veraf van het huidige resultaat. In 2008 is 64 % van de Vlaams-Brabantse meetpunten op basis van de zuurstofhuishouding matig verontreinigd of verontreinigd. Maar er zijn geen zware verontreinigingen gemeten.
De toestand van de waterbodems verbetert lichtjes, maar er is geen enkele meetplaats waar de bodem niet verontreinigd is.
 
Nitraatgehalte in oppervlaktewater verbetert, nitraatgehalte in grondwater blijft te hoog
Bijna de helft van de grondoppervlakte in Vlaams-Brabant is landbouwgrond. In 2008 werd op landbouwgrond 11,1 miljoen kg nitraat uit dierlijke mest gebruikt. Met gemiddeld 113kg nitraat/ha zit Vlaams-Brabant onder het gemiddelde voor Vlaanderen (145 kg nitraat/ha).
“Een verklaring voor de lagere mestdruk in Vlaams-Brabant is te vinden bij de beperkte aanwezigheid van veeteelt in de provincie”, zegt gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts.
 
Verzurende stoffen en fijn stof in de lucht halen de normen. Nog te veel ozon
De Europese normen voor de concentratie van verzurende stoffen, zwavel- en stikstofdioxide, worden overal in Vlaams-Brabant gerespecteerd. Zwaveldioxide haalt zelfs de laagste waarden sinds de start van de metingen. De hoogste stikstofdioxidewaarden worden gemeten in gebieden met een grote verkeersdrukte. In 2008 overschrijdt de dagelijkse maximum uurwaarde in slechts één meetstation in Vlaams-Brabant, met name dat van Zaventem/Sint-Stevens-Woluwe de grenswaarde van 200 ug/m3.
De middellangetermijndoelstelling voor 2010 is dat de acht-uurgemiddelde ozonconcentratie maximum 25 dagen per kalenderjaar de waarde van 120 pg/m3 mag overschrijden. In 2008 waren er in Vlaams-Brabant 23 dagen waarop in minstens één meetstation het hoogstegemiddelde van die dag de waarde van 120 pg/m3 overschreed.
 
Totale oppervlakte beschermde natuur blijft stijqen
De aangroei van de oppervlakte natuur- en bosreservaat is één van de noodzaken in de strijd tegen het verlies aan biodiversiteit. In 2008 bedraagt de oppervlakte aangewezen en erkende bos- en natuurreservaten 3.353 ha. Belangrijker dan de oppervlakte erkende bos- en natuurreservaten is de oppervlakte natuurgebieden onder effectief natuurbeheer. Hieronder vallen ook de niet aangewezen of erkende natuur- en bosreservaten, de niet-erkende natuurreservaten van Natuurpunt en de gebieden met een natuurgericht beheer op militaire domeinen. Deze oppervlakte bedraagt 8.215 ha.
 
“De provincie streeft in haar beleid een bétere natuurkwaliteit na. Gemeenten, regionale landschappen, INL-ploegen en erkende milieu- en natuurverenigingen kregen in 2009 voor een totaal bedrag van ongeveer 2.000.000 euro aan subsidies voor nieuwe of het herstellen van bestaande natuurlijke entiteiten. “zegt gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jun 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief