HALLE - Colruyt gaat steeds maar verder met zijn afvalbeleid

C21

HALLE - Colruyt gaat steeds maar verder met zijn afvalbeleid

Editiepajot_halle_colruyt_2_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_colruyt_3_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_colruyt_1_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Afvalbeleid staat bij de groep Colruyt hoog op de ladder. Aan het Dassenveld in Halle gaat men nog verder werken om afval op de meest ecologische manier te verwijderen.

Colruyt doet enorme inspanningen op het Dassenveld voor het verminderen van afval. Men is er nog volop aan het bouwen en verbouwen om tot nog meer efficiëntie te komen. Sinds de jaren ’80 gaat men er bewust om met afval. Hun devies is afval vermijden. In de verschillende winkels worden dozen ter beschikking gesteld van de klanten, hergebruikt men de wijnflessen van de wijn die bij Colruyt zelf gebotteld wordt en heeft men een ingenieuze spoelinstallatie voor de EPS-kratten van groenten en fruit. Colruyt gebruikt immers plastieken kratten in de plaats van kartonnen dozen. Momenteel kan men er 5.000 kratten per uur reinigen. Men is nu bezig met de bouw van een nieuwe installatie die 8.000 kratten per uur aankan en ook veel sneller werkt. Het water wordt tweemaal gebruikt en daarna wordt het nog gebruikt voor het wassen van de trucks.
 
Luc Rogge, directeur-generaal van de groep Colruyt: “Wij willen nog meer werken aan minder afval. Het afval dat van onze winkels komt gaan we allemaal recycleren op een manier om er zoveel mogelijk bruikbare dingen uit te halen. Zo recycleren wij plastiek voor het maken van huisvuilzakken. Wat er rest laten wij verbranden, maar dan nog altijd op een wijze waarbij wij energie kunnen recupereren”.
 
Colruyt bezit ook 2 eigen afvalsorteringscentra. De ene in Halle de andere in Gellingen.
 
Colruyt is ook het eerste bedrijf met een eigen PMD-inzameling. De prognose is dat men 20 ton per jaar haalt. Tot nu toe heeft men al 4 ton op 3 maanden.
 
Vandaag heeft Colruyt nog 26% restafval. De doelstelling is dit tegen 2016 te verminderen tot 20%
 
ORGANISCH AFVAL
Enkele jaren geleden is men bij Colruyt gestart met de vergisting van organisch afval. Tegen 2014 hoopt Colruyt over een eigen vergistinginstallatie te kunnen beschikken. Intussen werden er ook FAUN-persen aangekocht. Deze kunnen 20 ton bevatten tegenover 12 ton voor containers. Het aantal ritten kan hierdoor gehalveerd worden. Voor het organisch afval wordt er meer en meer naar methanisatie gegaan (natuurlijk proces van de afbraak van organische stoffen door micro-organismen bij gebrek aan zuurstof en licht). Er wordt van organische afval gas gemaakt dat gebruikt wordt om elektriciteit te maken.
 
Colruyt doet momenteel uitbreidingen op gebied van afvalverwerking dat maakt dat ze voor een aantal jaren er klaar voor zijn voor de recyclage van afval.
 
ECOLOGIE
Luc Rogge: “Van in den beginne hebben wij ontdekt dat economie en ecologie samengaan. De laagste prijzen kun je maar geven als u lage kosten hebt. Lage kosten betekent efficiënt werken, betekent verspilling tegengaan en dan zit men onmiddellijk bij ecologie. Wie grondstoffen op de beste manier gaat gebruiken en energie gaat bezuinigen is ook op ecologisch vlak goed bezig”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jun 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 08 dec 2024
Marc Sluys | 07 dec 2024

archief