Open Monumentendag in HALLE

C21

Open Monumentendag in HALLE

Editiepajot_halle_steengroeve_foto_merckx
De oude steengroeve langs het kanaal. - Foto © Felix Merckx
 

De Open Monumentendag vindt dit jaar plaatst op zondag 12 september. Halle heeft hier rond een gans programma uitgewerkt.

- Tentoonstelling Essenbeek in het Vergeetmenietje
Deze tentoonstelling omvat onder meer een hele collectie stenen, fossielen, foto’s, oude kaarten en plannen en merkwaardige vondsten uit de collectie van de familie Van Schepdael. Men kan er tevens informatie vinden over hoe men vroeger te werk ging in de steenbakkerijen en zandgroeves in gans Halle.
Ook over het gebruik van stenen uit de steengroeve van Rodenem in de Halse omgeving voor bijvoorbeeld de Basiliek, de kerk van Lembeek, het Oud Jezuiëtencollege, de huizen in Rodenem,… komt u meer te weten.
Deze tentoonstelling is geopend van 10 tot 18 uur.
 
- Wandelingen
In het programma worden twee wandelingen voorzien:
In Essenbeek start om 10 uur aan het Vergeetmenietje een wandeling onder begeleiding van natuurgidsen.
De wandeling loopt langs de zandgroeven, ‘t bronneke in de Warande en verder door naar het Maasdalbos. Deze wandeling duurt ongeveer anderhalf uur.
 
In Lembeek start de wandeling onder begeleiding van natuurgidsen van Natuurpunt aan de kerk, en dit doorlopend van 10 tot 18 uur.
Voor de duur van de wandeling is maximum 2.30 uur voorzien.
De wandeling loopt langs het kanaal naar de vleermuizenkelder. Ze stappen tot aan het mooiste plekje van Halle, de Malakofftoren en verder door naar de steengroeve van Rodenem en terug naar de kerk of het Rodenemplein.
 
Steengroeve
De oude volgestorte en verwaarloosde steengroeve kan volgens een studie van Hallenaar Dr. Leopold Walschot blijkt een natuurpareltje zijn in het geologisch, natuurhistorisch en bouwkundig erfgoed van Halte en Lembeek.
Voor de herwaardering van deze oude steengroeve werd een overeenkomst afgesloten tussen de stad Halle, Natuurpunt en de nv Waterwegen en Zeekanaal.
De oudste geologische beschrijving van deze groeve dateert uit 1847.
De groeve bestond reeds in 1730, maar over de eerste exploitatie is weinig concreets geweten.
Begin 1900 liep de groeve onder en kon enkel de Oostelijke wand nog bestudeerd worden. De groeve werd aangekocht door de Staat en werd in het beheer gegeven aan de Dienst voor Staal- en Kolenafvoerkanalen, later de huidige NV Waterwegen en Zeekanaal.
 
De keiharde gesteenten uit deze groeven werden doorgaans gebruikt om hoofdwegen te verharden enerzijds en werden, vanaf de 13de eeuw, ook gebruikt voor het bouwen van kerken, burchten en omwallingen.
Tijdens de TGV-werken konden op verschillende plaatsen nog steenlagen worden bestudeerd.
 
Deze steensoort kan men thans nog terugvinden in tal van gebouwen, onder andere de Sint-Veronuskerk te Lembeek, het onderste gedeelte van de hoeve Colombie te Essenbeek en het onderste gedeelte van de rechterkant van het Oud-Jezuïetencollege.
Na de stopzetting van de ontginning heeft de natuur haar eigen plaats herwonnen.
 
De wandelingen kan men ook doen op eigen ritme met de gratis wandelbrochure Open Monumenten.
 
- Kerk Lembeek
Achteraan in de kerk kan men foto’s, tekeningen en het altaar van Jean-Baptiste de la Salle bewonderen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 aug 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief