HALLE - H. Hart & College eerste Fairtradeschool in Vlaams-Brabant

C21

HALLE - H. Hart & College eerste Fairtradeschool in Vlaams-Brabant

Editiepajot_halle_fairtradeschool_1_foto_merckx
 
Editiepajot_halle_fairtradeschool_2_foto_merckx
 

Na jaren van inzet voor de promotie van eerlijke handel en eerlijke consumptie behaalt het Halse Heilig Hart & College als eerste in Vlaams-Brabant de titel van Fairtradeschool. Ze kregen als beloning het label “deze school is verkocht”. Hiervoor moesten ze voldoen aan 3 voorwaarden, namelijk Oxfam producten verkopen, in verschillende vakken verspreid over de 3 graden dient ‘eerlijke handel’, ecologische voetafdruk, duurzame ontwikkeling, ... aan bod te komen en buiten de school bekend maken dat ze in de school fairtrade een warm hart toe dragen (website, krantenartikels, ...)

Halle zelf is sinds 2005 actief bezig om het logo van Fairtradegemeente te halen.
Maria Rowe, voorzitter trekkersgroep Fairtradegemeente: “Wij zijn aardig op weg en hopen dit jaar het dossier te kunnen afronden. De stedelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (STROS) en de lokale wereldwinkel nemen en ondersteunen jaarlijks vele initiatieven rond duurzame ontwikkeling. Dank zij het H. Hart & College brengen zij Halle dichter bij de titel van Fairtradegemeente”.

Werkgroep NLP-WERELDWINKEL in het Heilig Hart en College
De werkgroep Wereldwinkel is één van de werkgroepen van het Nieuw Leerlingen Parlement in de school.
Ze begonnen zo’n 4 jaar geleden met een kleine ploeg leerlingen (5) en verkochten zo’n tweemaal per trimester, voornamelijk artisanale producten.
Vanaf het volgende jaar zijn ze van start gegaan met de verkoop van chips, chocola, muntjes, chocoladekoekjes, ...

Myriam Volckaert, verantwoordelijke in de school: “Het ging vrij goed, we verkochten eenmaal per maand en tijdens de koude wintermaanden verkochten we warme chocolademelk op woensdag, tijdens de  speeltijd. Dat jaar maakten we 310€ winst. We besloten om deze winst aan een goed doel van bij ons te schenken. De WW-leerlingen mochten zelf een aantal goede doelen voorstellen en vervolgens werd er democratisch gestemd. De organisatie met de meeste stemmen, kreeg het geld. Zo kreeg Poverello de 310€ in 2006”
In 2007  was er al heel wat meer succes en mochten ze 871€ schenken aan VZW Pinocchio (brandwondencentrum).
Sinds 2008 verkoopt men  2 à 3 keer per week . In juni vorig jaar konden ze de MS-Liga blij maken met 1.300€. (Extra waardevol omdat één secretaresse van onze school MS-patiënte is).

Dit schooljaar is men dan begonnen om naar het logo ‘deze school is verkocht’ toe te werken.

Myriam Volckaert: “Vandaar dat wij ons productengamma uitgebreid hebben: we verkopen nog steeds chips, chocola, bio-chocoladekoekjes, nougat, rijstwafels maar ook appelen en peren van een fruitteler uit Kester, waardoor we de lokale landbouw steunen. Dit jaar kan onze werkgroep rekenen op de enthousiaste inzet van 21 leerlingen en 9 leerkrachten die hiervoor hun vrije middagpauze graag opofferen. Dit project is ook enkel te realiseren dankzij een vlotte samenwerking met onze boekhoudingafdeling, de procure, de secretariaten, het onthaal, ... én met WW in Buizingen.(Marie-Claude, Jan Rimez)”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jan 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief