HALLEnaren krijgen premie bij aankoop nieuwe fiets
Hallenaren die in de maand april een nieuwe fiets kopen, krijgen daarvoor een subsidie van de stad. De subsidie bedraagt maximaal 100 euro voor niet-elektrische fietsen en maximaal 200 euro voor elektrische fietsen. Met dat financiële duwtje in de rug wil de stad Halle nog meer inwoners op de fiets krijgen.
Halle nam de voorbije jaren al een heel aantal initiatieven om een fietsvriendelijkere stad te worden. Nu is er ook een subsidie voor wie in april een nieuwe fiets, bakfiets, meerpersonenfiets of speedpedelec aankoopt. De subsidie bedraagt 10% van het aankoopbedrag, met een maximum van 100 euro voor niet-elektrische fietsen en een maximum van 200 euro voor elektrische fietsen
De voorwaarden
Om in aanmerking te komen, moet er aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Die vind je in het reglement op www.halle.be/fietspremie. We zetten hier de belangrijkste elementen op een rijtje:
· De aankoop moet gebeuren door een inwoner van de stad Halle. Gedomicilieerd zijn in Halle is dus een noodzaak.
· De fiets wordt gebruikt door de aankoper of een inwonend gezinslid.
· De fiets is aangekocht bij een handelaar in Halle.
· De aankoopdatum op de bestelbon, factuur of verkoopsovereenkomst dateert van de maand april 2023.
· Er wordt duidelijk aangegeven over welke soort fiets het gaat en wat het leveringsadres is. Dat adres moet overeenkomen met het domicilieadres van de aankoper.
Hoe en wanneer vraag je je premie aan?
Inwoners van Halle kunnen hun aanvraag voor een fietspremie indienen vanaf 1 april 2023 tot en met 31 mei 2023 via de website van de stad Halle: www.halle.be/fietspremie
Fietssubsidie uitdelen garandeert geen omslag van auto naar fiets
De Halse meerderheid strooit kwistig met fietssubsidies. De Hallenaar kan tot 200 euro ontvangen bij aankoop van een fiets. “Het doel van de subsidies om de Hallenaar uit de wagen en op de fiets te krijgen wordt echter niet afgedwongen,” zegt N-VA-raadslid Benjamin Swalens.
“Deze subsidie wil stimuleren dat mensen hun auto inruilen voor de fiets. Er is echter geen garantie ingebouwd om dit doel te halen. In Antwerpen heeft men het slimmer aangepakt. Daar werd de subsidie in samenspraak met de werkgevers gekoppeld aan het woon-werkverkeer. Wie de subsidie wou moest gedurende een heel jaar minstens twee keer per week met de fiets naar het werk komen. Op die wijze creëer je een duurzame gedragswijziging en wordt het autopatroon doorbroken ten voordele van een groene milieuvriendelijke verplaatsing met de fiets. Ook een gerichte actie naar de scholen behoort tot de mogelijkheden. We zouden kunnen de school belonen met een groenere speelplaats wanneer ze meer leerlingen of personeel uit de wagen en op de fiets krijgen. Zo zou Halle twee keer winnen: minder auto’s én meer groen,” vindt Swalens.
Daarnaast stelt het N-VA-raadslid dat de subsidie ook niet gaat terechtkomen bij wie ze echt nodig heeft. “Iemand die 3.000 euro kan betalen voor een elektrische fiets, hoef je echt geen 200 euro te geven om de fiets betaalbaar te maken. Mensen met een beperkt budget die geen nieuwe fiets maar slechts een tweedehandsfiets kunnen kopen vallen uit de boot. Wie op de tweedehandsmarkt bij een particulier een fiets koopt krijgt geen subsidie. Enkel fietsen aangekocht bij Halse fietswinkels komen in aanmerking voor de subsidie,” weet Swalens.
Tot slot is er geen garantie dat de met Hals geld gekochte fiets ook effectief in Halle zal rondrijden. Het is perfect mogelijk dat een Hallenaar bij een Halse fietswinkel met subsidie een fiets koopt voor een familielid in Brussel of Sint-Pieters-Leeuw. Daarop is immers geen controle voorzien.
Terug