Zennevallei – Samen sterk in preventie

C21

Zennevallei – Samen sterk in preventie

Scherm__afbeelding_2023-03-15_om_21
 
Preventiewerking_zennevallei
 

De gemeenten uit de Zennevallei (Halle, Beersel, Pepingen, Sint-Pieters-Leeuw, Linkebeek, Drogenbos en Sint-Genesius-Rode) bundelen hun krachten met Eerstelijnszone Zennevallei, Artsenkring Zennevallei (de huisartsen), Logo Zenneland vzw en AZ Sint-Maria Halle. Ze zetten in op gemeenschappelijke thema’s en initiatieven om zo de grootst mogelijke gezondheidswinst bij de bevolking te realiseren.

De initiatiefnemers van Preventiewerking Zennevallei streven naar meer aandacht voor preventieve zorg bij alle zorgverleners en welzijnswerkers. Door samen te werken kunnen er gerichtere en meer integrale interventies ontwikkeld worden die aansluiten bij de behoeften van de bevolking in de regio. En dat leidt tot betere resultaten en een grotere impact.

Maar ook de burger wordt rechtstreeks aangesproken om gezonde keuzes te maken. Meer preventie leidt immers tot een verbetering van de levenskwaliteit. Mensen kunnen actiever en productiever zijn. Bovendien, wanneer mensen gezonder leven, is de kans op ziekte en de noodzaak voor medische zorg kleiner waardoor niet alleen de zorgkosten verminderd worden maar ook de druk op de zorgsector.

Programma Preventiewerking Zennevallei

Preventiewerking Zennevallei baseerde zich voor haar programma in 2023 vooral op de regionale noden. Ze vragen extra aandacht voor de bevolkingsonderzoeken naar kanker (borstkanker, baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker), de stijgende diabetescijfers en de risico’s van roken. Daarnaast zullen ook acties worden georganiseerd tegen overdreven alcoholgebruik, het promoten van gezonde voeding en meer beweging, het versterken van mentale veerkracht en vaccinatie.

BLABLABLA... Geen excuses. Doe de stoelgangtest.

Hun eerste wapenfeit in maart gaat naar het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Bezoekers van het Sint-Maria ziekenhuis in Halle worden uitgenodigd om door een opblaasbare dikke darm te lopen en krijgen daarbij uitleg over het belang van een snelle detectie. Bovendien kunnen ze de stoelgangtest ook even uitvoeren met een demokit, zodat ze dit thuis makkelijk kunnen herhalen.

“Uit de cijfers blijkt dat de totale dekkingsgraad voor dikkedarmkanker in Zennevallei slechts 54,5% is ten opzichte van 64,1% in het Vlaams gewest,” legt Dr. Johan Ponette, medisch diensthoofd Gastro-Enterologie in het AZ Sint-Maria Halle uit. “Dat is jammer. Er zijn veel mensen die risico lopen, maar we kennen ze niet. Wachten op symptomen geeft alleen maar slechtere prognoses. Met het Bevolkingsonderzoek hebben we een belangrijk werkinstrument om ook hen te detecteren, nog voor ze symptomen vertonen. Voor de stoelgangtest komen mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar in aanmerking. We willen op termijn in onze regio een totale dekkingsgraad van 60% bereiken. De kans om kanker te overleven is immers veel groter als je er vroeg bij bent.” Om dat te doen werkt Preventiewerking Zennevallei onder andere met de campagne BLABLABLA van de Vlaamse overheid en Dikkedarmkanker? De pot op!, een initiatief van Logo Zenneland vzw.

Zennevallei, samen sterk in preventie!

Ook andere acties die lokaal door gemeenten, verenigingen en organisaties worden opgezet rond preventie zullen krachtdadig ondersteund worden door Preventiewerking Zennevallei. “Zo geven we ook extra aandacht aan het bereiken van mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties of met een migratieachtergrond”, aldus Johan Luyckfasseel, huisarts en voorzitter van Eerstelijnszone Zennevallei en Logo Zenneland vzw. “Door samen in te zetten op preventie willen we op een toegankelijke, persoonlijke en laagdrempelige manier mensen een duwtje in de rug geven om gezondere keuzes te maken.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 mrt 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 18 jun 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 10 jun 2024
Marc Sluys | 09 jun 2024

archief