Stad HALLE investeert in windenergie voor een duurzame toekomst
Halle streeft ernaar om de klimaatdoelstellingen te behalen. Een van deze doelstellingen is om mee te participeren in burgercoöperaties om draagvlak te creëren voor windenergie. Concreet investeert de stad mee in de nieuwe windturbine op het terrein van Barry Callebaut om zo de productie van groene energie te stimuleren.
De Vlaamse regering keurde in november 2022 de vergunning goed voor de bouw van een windturbine met een vermogen van 3,6 MW op de site van Barry Callebaut. Via Zefier, de grootste onrechtstreekse burgercoöperatie van Vlaanderen, wil de stad mee investeren in deze windmolen, zodat alle Hallenaren mee kunnen genieten van de opbrengsten van hernieuwbare energie. Voor de stad is dit een belangrijke stap in de overgang naar een duurzame energieproductie in Halle.
Symbolische investering van de stad
Voor het project werkt stad Halle samen met Luminus en Zefier. Luminus bouwt de windturbine, terwijl Zefier en de stad Halle samen participeren in de windturbine. Zefier investeert de inbreng van de stad met een aandeelhouderslening, de stad staat borg. Met een symbolische financiële inbreng van 25 euro zal Halle jaarlijks mee genieten van de opbrengst van de turbine.
Jaarlijks dividend voor stad Halle
Voor die kleine investering krijgt de stad heel wat terug. Jaarlijks levert dit Halle een ingeschat dividend van ongeveer 39.000 euro op tijdens de hele looptijd van het project. Dit budget kan gebruikt worden voor de uitvoering van ons klimaatplan.
Door in dit project te stappen wil de stad Halle duurzame energie-initiatieven stimuleren en streven naar klimaatneutraliteit. Zo zet Halle een belangrijke stap naar een groenere en duurzamere toekomst voor haar inwoners.
Stad Halle participeert in windmolen Barry Callebaut (waarvoor het eerder negatief advies gaf)
De stad Halle heeft aangekondigd mee te participeren in de financiering van de windturbine op de site van Barry Callebaut. Een vreemde keuze die niet zonder risico’s is vinden de N-VA-oppositieraadsleden Sven Pletincx en Benjamin Swalens.
“Het is bijzonder vreemd dat de stad Halle nu mee participeert in de financiering van een windmolen waarvoor het eerder een negatief advies gaf. Concreet tekent de stad in voor slechts 25 euro maar staat ze wel borg voor een lening van 3,4 miljoen euro. In ruil voor dit risico mag de stad delen in de winst. Het project wordt voorgesteld als zeer winstgevend. De stad schermt met winsten uit de verkoop van de stroom. Iedereen weet dat rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. De prijzen van elektriciteit en windenergie zijn zeer onstabiel. Op heden is enkel zeker dat Barry Callebaut de eerste paar jaren de stroom gaat afnemen. Nadien is er geen garantie meer”, zegt Pletincx.
Bijzonder opvallend is dat Barry Callebaut zelf geen euro investeert in wat wordt voorgesteld als een winstgevend project. “Willen zij dan geen graantje meepikken van de veelbelovende winsten die gemaakt worden met hun windmolen? Waarom dragen zij het risico van de investering niet? Waarom moet de stad deze onzekerheid dragen?”, vraagt raadslid Swalens zich af.
Pletincx stipt nog een ander punt aan: de Hallenaren krijgen de lasten maar kunnen zelf niet profiteren van de lusten. Zij kunnen niet mee investeren noch kunnen zij rechtstreeks stroom afnemen van de windmolen in hun directe omgeving maar als de rekening finaal niet klopt zal de Hallenaar er wel voor opdraaien.
Volgens informatie uit de gemeenteraadscommissie zou de stad al een jaar bezig zijn met de voorbereiding van dit dossier. De N-VA meent dat er andere prioriteiten zijn. “Voor ons is een risicovolle financiering van windmolens geen kerntaak van een stadsbestuur. Wij zouden de focus eerder leggen op het onderhoud van straten, voetpaden en pleinen of een goede mobiliteit,” besluit Swalens.
reactie schepencollege
Bij de ondertekening van het Lokaal Energie en klimaatpact engageerde de stad zich om te investeren in een coöperatief energieproject. Dit is een eerste realisatie van deze doelstelling.
Daarnaast is het als stad altijd een streefdoel geweest om actief bij te dragen aan duurzame initiatieven die zowel het milieu als de lokale economie ten goede komen.
Bij dit project worden de lasten en lusten verdeeld. Barry Callebaut heeft baat bij rechtstreekse energieafname en de stad kan door participatie via Zefier zorgen voor een lokale return voor alle Hallenaars. Dit kan omdat de stad vennoot is in de intercommunale participatiemaatschappij.
De investering voor de stad is €25, de winst voor de Hallenaar is ieder jaar een divident van ongeveer 39.000 euro. ‘Hiermee nemen wij het engagement om duurzame en groene projecten te financieren waar alle Hallenaren van kunnen genieten.’ benadrukt schepen van duurzaamheid Marijke Ceunen. Op het einde van de rit, na 25 jaar zal de stad ook reserves opgebouwd hebben van een klein half miljoen. Deze reserves dienen enerzijds als buffer, anderzijds als budgetten om verder werk te maken van duurzame projecten.
Door deel te nemen aan het windmolenproject van Barry Callebaut zetten we een belangrijke stap in de richting van een groenere toekomst. Duurzame energie is essentieel voor het verminderen van onze ecologische voetafdruk en het bevorderen van een gezonde leefomgeving voor ons allemaal.
We hebben ons goed bevraagd bij andere lokale besturen en ook daar loopt het allemaal zeer goed. ‘We zijn er van overtuigd dat dit een goede investering is zonder grote risico’s, met een grote return voor alle burgers. Door een dividend aan de stad uit te keren, zal de stad het nodige kunnen doen om deze extra ontvangsten aan te wenden voor investeringen in energiebesparing en hernieuwbare energie’ aldus schepen van Financiën Louis Van Dionant
Zoals onze schepen van Ruimtelijke Ordening Marijke Ceunen benadrukt: "In de toekomst willen we nog meer instrumenten maken die het mogelijk moeten maken om draagvlak en lokale return te verankeren. Dit is een eerste stap in de goede richting. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen voor het milieu en tegelijkertijd werken aan een veerkrachtige en duurzame toekomst voor onze stad.”
Terug