ULB plaatst informatiebord over koloniale geschiedenis van domein Victor Brien in LEMBEEK

De Université libre de Bruxelles (ULB) heeft aangekondigd dat er een informatiebord zal worden geplaatst aan het domein Victor Brien in Lembeek (Halle). Dit bord zal zowel de ecologische waarde van het gebied als de koloniale geschiedenis van Victor Brien belichten. Het initiatief komt er na een volgehouden inspanning van Dekoloniseer Halle, dat ijvert voor meer transparantie rond het koloniale verleden in de regio.
Een historische stap in de erkenning van het koloniale verleden
Het Lembeekbos (120 hectare) en het bijbehorende kasteel Victor Brien kwamen in het bezit van de ULB via de erfenis van Victor Brien (1876-1959), een Belgische geoloog en industrieel die zijn fortuin opbouwde in Congo tijdens de koloniale periode. Dekoloniseer Halle heeft herhaaldelijk gepleit voor een correcte historische duiding van deze erfenis.
Met deze beslissing erkent de ULB expliciet de koloniale dimensie van het domein. “Dit is een belangrijke mijlpaal,” zegt Hilde Rooselaer namens Dekoloniseer Halle. “In tijden waarin historisch besef steeds vaker ter discussie staat, is het een krachtig signaal dat de ULB haar verantwoordelijkheid opneemt en inzet op transparantie.”
Een essentiële erkenning voor de Congolese gemeenschap
De vertegenwoordigers van de Congolese diaspora in Halle verwelkomen dit initiatief in het bijzonder. Maurice Pelendo, woordvoerder van de Congolese gemeenschap van Halle :
"Dit is een belangrijke erkenning van een geschiedenis die veel te lang verzwegen werd. Dekolonisatie betekent niet dat we in het verleden blijven hangen, maar dat we nadenken over de manier waarop we die geschiedenis vandaag benaderen. We moeten het koloniale verhaal volledig vertellen, zonder weg te kijken of bepaalde confronterende aspecten te verzwijgen. De aankondiging van dit informatiebord past perfect binnen die aanpak en sluit ook aan bij de uitleg die de Stad Halle op haar website geeft over 'Ons gedeeld koloniaal verleden'. De ULB heeft begrepen dat het niet langer mogelijk is om deze realiteit te negeren. Dit is een stap vooruit om zichtbaar te maken wat zo lang onzichtbaar is gebleven."
Volgens Joseph Owawa, voorzitter van de Congolese Gemeenschap van Halle: "Dit bord is meer dan een eenvoudige informatietekst. Het is een krachtig symbolisch gebaar van erkenning en respect voor de koloniale geschiedenis, en in het bijzonder voor de mensen die daar het slachtoffer van zijn geweest, met andere woorden de Congolese vrouwen en mannen. Wij zijn van mening dat dit anderen – mensen én instellingen – zal aanmoedigen om na te denken over de koloniale erfenis, zodat er een relatie kan ontstaan die gebaseerd is op wederzijds begrip en eerlijke samenwerking tussen Belgen en Congolezen. Tot slot wil ik uw aandacht vestigen op het feit dat elke vierkante meter van dit bos en elke steen van het kasteel van Brien doordrenkt is met het bloed, het zweet en de ziel van onze voorouders. Zij hebben een hoge prijs betaald, door onder extreem zware, om niet te zeggen onmenselijke omstandigheden, te werken ten voordele van de kolonisator."
Ook Lieven Miguel Kandolo, voorzitter van Hand in Hand tegen racisme vzw, de trekker van de dekoloniseerbeweging in Vlaanderen, reageerde enthousiast : “We zijn bijzonder tevreden met deze erkenning. Al jaren roepen we op om het koloniale verleden een plaats te geven in onze samenleving. Het ligt immers aan de basis van het structurele racisme dat nog steeds aanwezig is in onze maatschappij. We kunnen pas bouwen aan een gezamenlijke toekomst als we dit verleden onder ogen zien.”
Publieke plaatsing en educatief belang
Dekoloniseer Halle hoopt dat de plaatsing van het bord publiek zal gebeuren en dat relevante actoren, zoals het stadsbestuur en lokale erfgoedinstellingen, worden betrokken. Daarnaast zou toegang tot het historisch dossier van de ULB over Victor Brien een verrijking vormen voor educatieve initiatieven, zoals de wandeling "Langs koloniale sporen in Halle".
Deze doorbraak bevestigt dat volgehouden maatschappelijke actie loont. “Dit is niet alleen een belangrijke stap en erkenning voor Dekoloniseer Halle, maar ook en vooral een aanmoediging voor iedereen die zich inzet voor een serene, eerlijke en inclusieve geschiedschrijving,” aldus Hilde Rooselaer. “We hopen dat dit voorbeeld ook elders navolging krijgt.” Om deze historische stap te markeren, zal Dekoloniseer Halle samen met leden van de Congolese gemeenschap een gezamenlijke foto nemen bij het informatiebord zodra het wordt geplaatst. Ondertussen werd ook de Stad Halle geïnformeerd omtrent de aankondiging van de ULB.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Sluys | 12 apr 2025
Marc Sluys | 12 apr 2025
Marc Sluys | 12 apr 2025
Marc Sluys | 11 apr 2025
Marc Sluys | 10 apr 2025
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 10 apr 2025
Marc Sluys | 10 apr 2025
Marc Sluys | 09 apr 2025
Marc Colpaert | 08 apr 2025
Marc Sluys | 07 apr 2025
Marc Sluys | 07 apr 2025
Marc Sluys | 05 apr 2025
Marc Sluys | 05 apr 2025
Marc Sluys | 04 apr 2025
Marc Sluys | 04 apr 2025
Marc Sluys | 04 apr 2025
Marc Sluys | 04 apr 2025