VLAAMS-BRABANTSE kunstenaars stellen tentoon in M – Museum Leuven

C21

VLAAMS-BRABANTSE kunstenaars stellen tentoon in M – Museum Leuven

Editiepajot_leuven_varia_m-museum_01_foto_roger_mortelmans
De aanwezige kunstenaars met Schepen Denise Vandevoort en provincieraadslid Christiane Vanautgaerden. - Foto's © Roger Mortelmans
 
Editiepajot_leuven_varia_m-museum_02_foto_roger_mortelmans
Curator Johan Pas. - Foto © Roger Mortelmans
 
Editiepajot_leuven_varia_m-museum__03_foto_roger_mortelmans
Curator Johan Pas noemt dit kunstwerk "arrogant" genoeg om er de tentoonstelling mee te openen. - Foto © Roger Mortelmans
 
Editiepajot_leuven_varia_m-museum_04_foto_roger_mortelmans
Curator Johan Pas noemt dit kunstwerk "arrogant" genoeg om er de tentoonstelling mee te openen. - Foto © Roger Mortelmans
 

Onder de naam Open M zet M tot en met 21 augustus haar deuren open voor beeldend werk van Vlaams-Brabantse kunstenaars. Het is een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant en M – Museum Leuven.

In totaal stuurden 437 kunstenaars een dossier binnen, een grote respons, die zowel curator Johan Pas als de organisatoren verraste.
De curator selecteerde 34 kunstenaars.
“De selectie”, zegt de curator is voor een groot deel gebeurd in functie van de tentoonstelling, want de bedoeling was een interessante tentoonstelling op te bouwen. Voor Open M heb ik me volledig laten leiden door de inzendingen zelf”, zegt de Johan Pas.
Het resultaat van de selectie toont de meest gevarieerde artistieke praktijken van de meest uiteenlopende hedendaagse kunstenaars. De jongste is 21, de oudste 80, niet zo evident.
Video, fotografie, schilderkunst, sculptuur, installatie en performance zijn vertegenwoordigd.
De 34 geselecteerde kunstenaars tonen onder de noemer “Staying long enough – leaving on time” (lang genoeg blijven – op tijd wegwezen) de bezoekers van Open M een veelvoud aan manieren waarop men vandaag eigenzinnige en weerbarstige beelden kan genereren. De tentoonstelling draagt ook haar steentje bij om de drempels voor kunstenaars en bezoekers te elimineren.
In haar tekst, die door afwezigheid van gedeputeerde van cultuur Elke Zelderloo, werd voorgelezen door provincieraadslid Christiane Vanautgaerden-Vanneck, wees de gedeputeerde op de belangrijkheid om de grote verscheidenheid aan hedendaagse beeldende kunst in de schijnwerpers te plaatsen. Deze expo geeft kunstenaars uit de hele provincie de kans om hun werk op een unieke locatie aan een groot publiek te tonen.
“Daarnaast”, meent schepen van cultuur van de stad Leuven Denise Vandevoort, “zullen de kunstenaars nauw samenwerken met een curator en andere kunstenaars en zo hun werk vanuit een nieuw perspectief kunnen bekijken. Het is een echte buitenkans voor iedereen die een plaats wil veroveren in een museum.
De geselecteerden zijn Aerts Lut (Everberg), Buelens Rob (Londerzeel), Claes-Wampers Sandy & Daan (Tremelo), Casaer Paul (Alsemberg), Danneels Caroline (Heverlee), Defour Nick (Sint-Pieters-Leeuw), De Cock Karel (Bunsbeek), De Vos Sarah (Leuven), De Wachter Jan (Londerzeel), Eeraerst Elise (Londerzeel), Foulon Jo (Tienen), Geyens Hans (Kessel-Lo), Gillen Tina (Alsemberg), Hardt Bruno (Relegem), Kianersi Haghighi Shervin (Herent), Koekoeckx Geert (Leuven), Laroy Joost (Wijgmaal), Lenaerts Julie (Tienen), Libbrecht Georges (Kortenberg), Peeters Heleen (Steenokkerzeel), Rentmeesters Wilfried (Heverlee), Roovers An (Tienen), Sterckx Filip (Heverlee), Vanesch Maurice (Leuven), Vangrunderbeeck Dimitri (Beersel), Vanhumbeeck Griet (Bierbeek), Vanmol Karen (Hoegaarden), Van Eyck Peter (Leuven), Van Nieuwenhuyse Pieter (Heverlee), Van Roy Ilse (Tielt-Winge), Verbeylen Wouter (Tervuren), Vermuyten Stefaan (Kessel-Lo) en Zuallaert Laura (Leuven).
De tentoonstelling toont dat er heel wat kunstenaars zijn in Vlaams-Brabant en heel wat creativiteit.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jul 2011
Hilda Renders
Roger Mortelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief