Rode Kruis SINT-PIETERS-LEEUW bestaat 40 jaar

C21

Rode Kruis SINT-PIETERS-LEEUW bestaat 40 jaar

Rode_kruis_1
Foto Emile Devogeleer
 
Rode_kruis_12jpg
Foto Emile Devogeleer
 

De 40ste verjaardag van het Rode Kruis werd gevierd. Naar aanleiding hiervan  werden volgende brevetten uitgereikt: Eerste Hulp, Helper, BedrijfsEersteHulp, ‘t Helpertje en de attesten “Hartveilige gemeente”.

 

Officieel werd de afdeling Sint-Pieters-Leeuw gesticht op 24 maart 1954; ook al 62 jaar, doch door de Brusselse invloeden, draaide deze in de jaren ‘60 en ’70 op een “laag” pitje.

Na de federalisering van het Belgische Rode Kruis begin jaren '70 zijn heel wat afdelingen in Vlaanderen opgericht /heropgericht waaronder deze in Leeuw

Op initiatief van Dr. Gordts; de toenmalige gewestvoorzitter en Fernand Kestens; de gewestelijk coördinator Hulpdienst, is er een eerste poging geweest in 1974 om deze opnieuw op te starten.

De cursus Helper in het najaar 1975 was een succes en de afdeling nam haar start in 1976. Eugene Van Damme als voorzitter en de medewerkers van het eerste uur , zorgde voor het nodige dynamisme.

In april 1976 werd de hulpdienst operationeel; met het materiaal en de ziekenwagen van de “oude” afdeling. De heer Paul (Pol) Vereecken werd de verantwoordelijk hulpdienst.

Deze discipline is bijzonder gekend door haar aanwezigheid op plaatselijke evenementen voor het verlenen van eerste hulp.

Bij nationale rampen/calamiteiten droegen we ons steentje bij; om enkele voorbeelden te geven, de watersnood in Ruisbroek, opvang van gerepatrieerde uit het toenmalige Zaïre, het Heyzeldrama, de watersnood in Diest, de treinramp in Buizingen, de watersnood van 2010 in onze eigen gemeente en recentelijk nog bij de laffelijke aanslag op de luchthaven van Zaventem.

Ze kregen huisvestiging van het toenmalige gemeentebestuur in de “oude” schrijnwerkerij van “Lommeke de  schrijnwerker van de gemeente”. Na de verhuis van het politiecommissariaat naar het huidige gemeentehuis, kregen we deze ter beschikking.  De bergingen bleven de benaming van cel 1, 2 en 3 behouden. Rink 2 bleef jaren onze vast stek. Na de eengemaakte politie werd ook het gemeentehuis te klein voor deze diensten.  Er werd uit gekeken  naar een andere locatie, en daarbij geopteerd de Rode Kruis-diensten samen onder te brengen met de politionele diensten op de “site 250“ nu gekend als de site “ Brabantpoort”. De gemeentelijke openbare dienst zorgde voor de uitbouw van de nieuwe locatie/

Meerdere diensten/disciplines zagen in de loop van de jaren hun levenszicht;

Tal van leden kregen een ondersccheiding

Zilveren medaille; de zilveren medaille wordt uitgereikt aan vrijwilligers die zich in totaal 10 jaar effectief en belangeloos hebben ingezet voor het Rode Kruis

Chris/Kriske Bruyninckx

Danny Aerts

Mevrouw Els De Win

Mevrouw Hilde Van Dorsselaer

De heer Clement De Win

De Heer Guido Lebegge

Mevrouw Lieve De Win

Mevrouw Nele Eggers

Mevrouw Maria Sempels

 

1° Zilveren Barette op zilveren medaille; is bestemd voor vrijwilligers met 15 jaar belangeloze en effectieve inzet.

Mevrouw Denise Van Iseghem

De Heer Jurgen Vanderstraeten

Mevrouw Paula Sempels

Mevrouw Marie-Jeanne Meert

 

2° Zilveren Barette op zilveren medaille; is bestemd voor vrijwilligers met 20 jaar belangeloze en effectieve inzet

De heer Johan Huygh

 

Gouden medaille; de gouden medaille is bestemd voor vrijwilligers met 25 jaar belangeloze en effectieve dienst.

Mevrouw Gerda Vermersch

De Heer Luc De Tobel

 

Legpenning Koningin Elisabeth; deze legpenning is bestemd voor vrijwilligers met 40 jaar belangeloze en effectieve dienst.

De Heer Leo Vanderstraeten

 

 

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mei 2016
Emie Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief