SINT-PIETERS-LEEUW - Subsidiereglement waterpreventieve maatregelen
7 juni 2016 is een datum die ze in Leeuw niet zo snel zullen vergeten. De hemelsluizen gingen open en binnen de kortste keren was de water- en modderoverlast niet meer te overzien. Een uitzonderlijke situatie die heel wat teweegbracht.
Na deze ernstige overstromingen maakte de gemeente Sint-Pieters-Leeuw van waterbeheersing een prioriteit. Ter uitvoering hiervan worden er op de gemeenteraad van juni twee belangrijke maatregelen genomen.
Hemelwaterplan
Een eerste maatregel is het opmaken van een hemelwaterplan door een erkend studiebureau. Het hemelwaterplan brengt de afvoer van de neerslag in kaart voor het hele grondgebied van de gemeente. Met zo’n plan krijgt de gemeente zicht op de probleemzones en meer duidelijkheid over de locaties en manieren waarop overlast door het hemelwater kan worden bestreden: geïnfiltreerd, gebufferd of vertraagd afgevoerd. Verschillende knelpunten in het stroomgebied van de Zuunbeek (vb. wijk Hoge Paal), Vlezenbeek/Vogelzangbeek (vb. centrum van Vlezenbeek) en Lotbeek/Laekbeek (vb. wijk Witte Roos) werden reeds bepaald. Voor al deze cruciale punten zullen door het studiebureau concrete oplossingen worden uitgewerkt.
Burgemeester Luc Deconinck: “Met een hemelwaterplan wordt de overstromingsproblematiek in een breder kader bekeken. Naast buffering en vertraagde afvoer worden ook andere maatregelen onderzocht en voorgesteld (infiltratie, preventieve bouwkundige maatregelen, erosiebestrijding …). Dit alles wordt ook gekoppeld aan de hydronautstudie die reeds werd gemaakt en die de afvoercapaciteit – en knelpunten - van het rioleringsstelstel in kaart heeft gebracht.”
Subsidiereglement
Bij de overstromingen van 2016 is ook gebleken dat veel woningen in Sint-Pieters-Leeuw niet of onvoldoende beschermd zijn tegen overstromingsschade. Dit, terwijl kleine maatregelen in veel gevallen al een heel groot verschil kunnen maken.
Naast het hemelwaterplan wil de gemeente deze woningen beter beschermen tegen wateroverlast via een nieuw subsidiereglement voor waterpreventieve maatregelen. Dit zijn maatregelen die een woning beschermen tegen overstromingen, zoals bijvoorbeeld de verhoging van keldergaten, het bouwen van een keermuur, enz.
Jos Speeckaert, schepen voor Financiën en Waterbeheer: “Het bestuur trekt zowel in 2017 als in 2018 meer dan 1 miljoen euro uit voor de bestrijding van wateroverlast. Dit subsidiereglement past volledig in dat kader.”
Bart Keymolen, schepen voor Openbare Werken en Landbouw: “Wateroverlast bestrijden is vaak niet zo eenvoudig als het er uit ziet. Aan de meeste ingrepen zijn heel wat parameters verbonden en mogen we dus niet ondoordacht te werk gaan.
We moeten voorkomen dat wanneer we op de ene locatie een ingreep doen, dat op een andere locatie woningen overlast zouden krijgen.
Een aantal ‘quick-wins’ zijn wel al in uitvoering. Zo hebben we ook reeds enkele overeenkomsten met landbouwers om houthakseldammen te plaatsen op onze knelpunten.”
Om te vermijden dat er maatregelen worden gesubsidieerd die geen nut hebben, zal er wel steeds een advies van een studiebureau moeten zijn vooraleer de subsidie wordt toegekend.
Dit reglement sluit dan ook perfect aan bij het ‘Project Preventie Overstromingsschade’ van de Vlaamse Milieumaatschappij in Sint-Pieters-Leeuw. Deelnemers aan dit project krijgen immers meteen het noodzakelijke advies van een studiebureau