Maand van de Lambiek zet schijnwerpers op de champagne onder de bieren

C21

Maand van de Lambiek zet schijnwerpers op de champagne onder de bieren

Img_6999
 

Van 1 oktober tot en met 30 oktober organiseert Toerisme Vlaams-Brabant de tweede “Maand van de Lambiek”. Om de unieke Lambiekcultuur in het Pajottenland en de Zennevallei in de schijnwerpers te zetten, werkte Toerisme Vlaams-Brabant een gevarieerd toeristisch aanbod uit. De brouwerijen, stekerijen en volkscafés brengen een programma dat men kan ontdekken via verschillende wandel- en fietstochten.

Lambiek is onlosmakelijk verbonden met de streek, het landschap en de keuken van Pajottenland en de Zennevallei. Om de unieke biercultuur in deze regio in de schijnwerpers te zetten, kan de bezoeker de ganse maand oktober lambiekproducenten bezoeken en hun bier proeven.
​De partners willen met de 'Maand van de Lambiek' veel breder gaan dan enkel wat activiteiten in de brouwerijen en bij de lambiekproducenten. Ze willen een dynamiek opbouwen waardoor de lambiek-beleving in de regio naar een hoger niveau wordt gebracht en 'Lambiekland' de eerste bierbestemming wordt in België. ​
​​
​“Als er één ding is wat men moet doen in het Pajottenland en de Zennevallei, dan is het wel een Oude Geuze proeven”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. “Onze biercultuur is wereldwijd gekend en de ganse Lambiekcultuur is daar een topvoorbeeld van. Het is bij ons weten het enige bier ter wereld dat zo sterk verankerd is met de plaats waar het gemaakt wordt. De unieke wilde gisten die hier rondzweven in de lucht maken het bier zo speciaal.”

In oktober kan de liefhebber de geheimen van de Lambiek in het Pajottenland ontdekken

Lambiek fietskaart
Nieuw dit jaar is de 'Lambiek-fietskaart'. Op deze kaart staan de thematische fietsroutes en de Geuze gravelroute.
Er werd ook een nieuwe wandeling uitgewerkt: de Wildegistenwandeling. ​

​Deze wandeling loopt door open, glooiend landschap waar de boerenpaarden en watermolens er nog bijstaan als toen Bruegel hier nog ronddwaalde. En waarbij men onderweg één van de vier lambiekbrouwerijen kan bezoeken: Brouwerij Kestemont, Brouwerij Lindemans, hoevebrouwerij ’t Guldenhooft of 4Pajot.
Al deze routes brengen fietsers en wandelaars langs typische authentieke cafés en brouwerijen. ​
​Bovendien is een bezoek aan ‘Lambiekland’ pas echt volledig met een overnachting en een portie gastronomisch genieten. Toerisme Vlaams-Brabant werkte hiervoor een aantal verblijfs- en belevingsarrangementen uit die de Lambiekbeleving compleet maken.
Op de nieuwe fietskaart vindt men alle routes doorheen 'Lambiekland'
Biercentrum de Lambiek
“We spelen graag in op dit initiatief”, zegt Kristien Vanhaverbeke, schepen van toerisme van Beersel. “Beersel was ooit de bakermat van de lambiek en vandaar dat we verheugd zijn dat er nu reeds 5 lambiekproducenten zijn die de ambacht van het geuzesteken in ere houden. Hierdoor heeft onze gemeente haar wandelaanbod aangepast en 3 mooie lambiekwandelingen in het leven geroepen.”

Halle als lambiekstad
“Halle is met haar historische centrum de uitgelezen plaats om op verkenning te gaan naar lambiekland”, zegt Bram Vandenbroecke, schepen van toerisme in Halle. “We hebben dan ook 2 lambiekwandelingen ontwikkeld die de deelnemers zeker zullen waarderen. We zien ook dat er meer en meer cafés en B&B's uitpakken met een uitgebreid assortiment lambiek."

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 sep 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief