60 000 bomen extra in Vlaamwe Rand

C21

60 000 bomen extra in Vlaamwe Rand

Ben-weyts_0
 

 Er komen dit plantseizoen nog eens 60.000 extra bomen in de Vlaamse Rand. Dat is nog meer dan het succesvolle vorige plantseizoen (2022-2023), toen er 40.000 nieuwe bomen in de grond gingen. In totaal zullen er deze regeerperiode maar liefst 200.000 extra bomen en struiken bijgekomen zijn in de Vlaamse Rand, ofwel dubbel zoveel als oorspronkelijk gepland. Er is een succesformule gevonden die ook dit plantseizoen ingezet wordt: een nauwe samenwerking tussen de Bûûmplanters en scholen, bedrijven en verenigingen, aangevuld met de ‘Gordelbomen’ voor elke geregistreerde deelnemer van de Gordel. “Vroeger werd de Vlaamse Rand geassocieerd met verstedelijking”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “Nu werken we offensief en ambitieus aan steeds méér groen in onze prachtige streek”. 

De Vlaamse Rand is een prachtige streek, maar het groene karakter stond in het verleden vaak onder druk door verstedelijking vanuit Brussel en de grote populariteit van de Rand als  woonregio. De huidige Vlaamse Regering wil het Vlaamse én groene karakter van de Rand niet alleen beschermen, maar ook versterken. Bij aanvang van de regeerperiode in 2019 was de oorspronkelijke ambitie om op 5 jaar 100.000 extra bomen en struiken te planten in de Rand. Die mijlpaal werd in 2022 gehaald, waarna Weyts de oorspronkelijke ambitie meteen verdubbelde naar 200.000 extra bomen en struiken in deze regeerperiode. In plantseizoen 2022-2023 kwamen er zo 40.000 extra bomen: zo’n 25.000 stuks via de campagne ‘Vlaamse Rand boomt’ en nog eens 15.000 Gordelbomen voor elke geregistreerde deelnemer aan hét evenement in en voor de Rand. 
 
Dit plantseizoen (2023-2024) komen er nu nog eens 60.000 extra bomen en struiken bij in de Vlaamse Rand. Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts brengt het totaal deze regeerperiode zo op 200.000. De laatste 60.000 extra bomen zullen op verschillende locaties doorheen de Rand geplant worden door inwoners, maar ook door bedrijven, lokale besturen, scholen en verenigingen die zorgen voor méér groen in hun eigen streek. Zij laten via de Bûûmplanters één of meerdere bomen leveren om zelf aan te planten. Ook iedereen die zich registreert als deelnemer aan de Gordel zal opnieuw zorgen voor een extra geplante boom in de Vlaamse Rand.
 
“Vroeger waren we al tevreden als we het bestaande groen konden behouden, maar tegenwoordig zijn we véél ambitieuzer”, zegt Weyts. “We willen zoveel mogelijk extra bomen. Ik ben fier dat we onze aanvankelijke ambitie hebben kunnen verdubbelen en dat we daar in gaan slagen. Dit plantseizoen doen we een echt indrukwekkende eindsprint om onze mooie streek nog mooier te maken. We doen dat samen met heel veel inwoners, scholen, bedrijven en verenigingen. Allemaal samen voor een groene Vlaamse Rand”.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 dec 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief