TERNAT in de vorige eeuw - Brouwerij Artevelde in Wambeek-Overdorp

TERNAT in de vorige eeuw - Brouwerij Artevelde in Wambeek-Overdorp

Brouwerijartveldebord
 
Brouwerijartveldefeniks
 
Img_9313
 
Img_9311
In de Geschiedenis van Wambeek, uitgegeven door Davidsfonds Wambeek, wordt de brouwerij beschreven.
 

In 1934 opende de familie De Troch- De Smet een brouwerij op de Assesteenweg waar nu de Carosserie Feniks van Johan Ronsmans in gevestigd is.

Dertig jaar geleden opende Johan zijn carosserie op de eerste verdieping van het gebouw. Beneden woonde en werkte Marcel Geirnaert, vertelt Johan. Marcel was een miskend genie en uitvinder. Hij lag aan de basis van de zogenaamde wankelmotor, een motor die toen al de helft minder gebruikte dan de huidige motoren. Maar door de tegenwerking van de auto- en olielobby brak zijn ontdekking toen niet door. Mazda gebruikt zijn motor nog steeds. Johan herinnert zich ook nog dat er vanuit Frankrijk mensen kwamen om de versnellingen van hun Panhard (in 1955 door Citroën overgenomen automerk) te laten synchroniseren. Geirnaert was toen de enige die daar in slaagde weet Johan.

BROUWERIJ ARTEVELDE

Maar voor WOII brouwde men hier dus de beste gueuze en faro (een zoeter blond bier) uit de streek. De brouwerij had de meest moderne installaties, goed water uit een gemetste put en men gebruikte de beste hop om het bier te brouwen. De bieren van Artevelde werden dan ook in de wijde omgeving gedronken, vertelde Judocus Van Vaerenbergh, een vroegere werknemer, aan de auteurs van de Geschiedenis van Wambeek (uitgave Davidsfonds Wambeek, consulteerbaar in de gemeentelijke openbare bibliotheek). Tot het grote kliënteel behoorden vooral de pachters uit Gooik en omgeving. Deze klanten lieten op bestelling een heel brouwsel jonge lambiek brouwen als drank voor pachter en werkvolk. De geuze-lambiek en de geuze•faro werden niet alleen naar Gooik gebracht, maar viel ook in de smaak van velen uit de streek van Liedekerke-Denderleeuw, volgens Judocus, die gedurende. 12 jaar werknemer in deze brouwerij was. Een andere werknemer was Gaston De Bolle (21).

"Met een brouwerskar, getrokken door een paard, werden de vaten ten huize geleverd. Op zo'n kar konden zes vaten van 250 Iiter geplaatst worden. Twee knechten droegen de vaten, gehangen aan een hefboom, moeiteloos in de kelders van de pachthoven, alwaar het bier verder kon rusten en rijpen. In die rusttoestand kon het jonge bier dag aan dag verbeteren, als niet te snel de tapkraan in het vat geslagen werd", vertelt Louisa De Troch, dochter van Jozef, in de Geschiedenis van Wambeek.

Eigenaar Jozef De Troch was gemeentesecretaris en een familielid van de Conservatief-katholieke burgemeester De Troch maar behoorde tot de partij der Vrije Mannen van Overdorp. Die hadden hun lokaal in café en zaal Artevelde in de Loddershoekstraat. Maar in de weide achter de brouwerij vonden ook veel Vlaamse Kermissen plaats, vertelden oude Wambekenaren aan Johan..

Tijdens WOII roofden de Duitse bezetters de brouwerij leeg voor het koper en vestigden er een post van waaruit ze de spoorweg observeerden, hoorde Johan. Jozef De Troch overleed kort na de oorlog en de brouwerij werd dan ook niet meer heropgestart. Zo eindigde een verhaal met een beloftevol begin dan vroegtijdig, besluit Louisa De Troch,  in de Geschiedenis van Wambeek.


Lees ook :

TERNAT – Op zoek naar een grootvader die de geschiedenis van Wambeek veranderde 

WAMBEEK in vroegere eeuwen : Romeinse vondsten aan de Assesteenweg

Wambeek in vroegere eeuwen : de Gallo-Romeinse villa aan de Schapenbaan

TERNAT in de vorige eeuwen (3) : de kerk aan de Zwaluwput in 1112

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jan 2018
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 15 feb 2018
Guido Van Cauwelaert | 15 feb 2018
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 09 feb 2018
Guido Van Cauwelaert | 06 feb 2018
Guido Van Cauwelaert | 01 feb 2018
Guido Van Cauwelaert | 31 jan 2018
GuidoVan Cauwelaert | 30 jan 2018
Guido Van Cauwelaert | 29 jan 2018

archief