HALLE - Den Ast opent vernieuwd belevingsparcours

C21

HALLE - Den Ast opent vernieuwd belevingsparcours

Ast_3
Foto's Felix Merckx
 
Ast_2
Foto's Felix Merckx
 
Ast_1
Foto's Felix Merckx
 

 Den AST opende officíeel het 'verníeuwd belevingsparcours in het industrieegedeelte van het museum. Terzelfdertijd werd ook het nieuwe campagnebeeld voorgesteld.

Den AST is gevestigd in de oude mouterij van Roye, een pareltje van industrieel erfgoed. Geenbier zonder mout, een basís ingrediënt voor de bierproductie. Na bijna twee eeuwen activiteit stopte de mouterij in 1984. Het gebouw zelf dateert grotendeels uit het begin van de twintigste eeuw, en er zijn ook nog heel wat relicten uit die periode aanwezig.

Op het gelijkvloers en op de 'museumzolder' van den Ast kan men de expo 'Halle, Heilig en Duivels' ontdekken. ln het 'heilige' gedeelte van het museum is Onze-Líeve-Vrouw van Halle de gids doorheen 800 jaar stadsgeschiedenis. Het 'duivelse' gedeelte op de museumzolder, brengt een aantal Halse feesten en tradities voor het voetlicht, zoals het carnaval, het bier, reus Vaantjesboer en de paasprocessie.

Het belevingsparcours  is de  verbindende schakel tussen het gelijkvloers en de museumzolder, neemt de bezoeker mee op verkenning door het gebouw en laat hem kennismaken met het moutproces. Dit belevingsparcours werd het voorbije jaar grondig onder handen genomen. Er werd voornamelijk wat extra 'beleving' aan toegevoegd. Zo werd bij voor de ovenruimte op hetgelíjkvtoers een mooi introductie filmpje met een aantal leuke (licht)effecten gemaakt, dat wat meer duiding geeft bil de werkíng van een mouterij en bíj het moutproces. Moet je het antwoord op de vraag 'hoe maakt men van gerst mout?' schuldig blijven, dan moet je het filmpje zeker eens goed bekijken.

Op de eerste verdieping werd een mooie tijdlijn gemaakt die de geschiedenis van de mouterij van bij haar ontstaan in 1887 tot nu illustreert. Van werkende mouterij, overheen een periode van verval en leegstand, tot haar herbestemming als het museum van den AST.

De modelbouwclub Halle heeft met veel toewijding een aantal mooie miniaturen gemaakt, die deze tijdlijn illustreren.

Zowel in het labo, waar kinderen zelf kwaliteitcontroleur van het mout worden, als op de eestvloer op de tweede verdieping, zijn filmpjes geïntegreerd van een aantal getuigen die de bezoeker uit eerste hand vertellen over de activiteiten van de mouterij. Thema's zoals import en export, het productieproces binnen een mouterij, de werkomstandigheden,... worden door de getuigen toegelicht. Maar ook een tijdsperiode zoals WO ll en de impact hiervan op de mouterij wordt door de getuigen besproken.

Tenslotte kan men op de tweede verdieping, naast de eestvloer, een fotomuur met een aantal 'kijkgaten' ontdekken, waarin een aantal belangrijke objecten voor een mouterij getoond worden. Bovendien kan men ook via 'kijkschuiven' ontdekken in welke producten de dag van vandaag nog steeds mout wordt gebruikt. Tenslotte vertellen een aantal klapwanden over hoe men van het mout, dat in een mouterij als die van den AST werd gemaakt, uiteindelijk tot de voor de streek zo typische lambiek- en geuzebieren komt.

Ter gelegenheid van deze opening werd het nieuwe campagnebeeld voorgesteld.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mei 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief