Week van de handhaving in Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw

Week van de handhaving in Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw

Mooimakers_
 

Samen met de gemeenten Beersel, Sint-Pieters-Leeuw en stad Halle, werd de strijd aangegaan tegen sluikstorten, sigarettenpeuken en hondenpoep. De handen werden in elkaar geslagen om extra aandacht te vragen en samen te werken aan een propere stad en gemeente. 

Extra inzet 

Al vanaf de week van 23 september werden extra patrouilles georganiseerd door zowel politie als gemeente- en stadsmedewerkers en dit zowel anoniem als in uniform. Lichte overtreders werden aangesproken. Enkele overtreders werden jammer genoeg ook beboet. In totaal werden 45 boetes uitgeschreven. Eén persoon ontving een aanmaning. Verder werd nog één sluikstort gemeld, maar de schuldige werd jammer genoeg niet gevonden. Ook de camera’s detecteerden verschillende overtredingen. Onderzoek is nog lopende. 

In Sint-Pieters-Leeuw lag de focus vooral op het bewaken van containers en plaatsen die gekend zijn in kader van sluikstort. Ook in Beersel werden gekende plaatsen voor sluikstort extra bezocht. Hondeneigenaars werden tevens benaderd. In Halle lag de focus voornamelijk op hondeneigenaars én rokers. Over het hele grondgebied werden bijkomend de verborgen camera’s ingezet in kader van sluikstorten.  

Specifieke aandacht naar rokers

Specifieke aandacht dit jaar ging uit naar sigarettenpeuken. Want sigarettenpeuken die rondzwerven op straat zijn evenzeer zwerfvuil. Het geeft niet alleen een vuil beeld van de straat, maar ook de stoffen die bij de afbraak van de peuk vrijkomen, zijn giftig en vormen een risico voor mens en dier. 32 personen werden effectief betrapt en beboet. Het overgrote deel van de uitgeschreven GAS-boetes waren dan ook in kader van rokers. 

Voorbeeldgedrag

Gelukkig werden er meer positieve vaststellingen gedaan dan negatieve. Zo werden meer dan 130  hondenpoepzakjes uitgedeeld en een 10-tal pocketasbakjes voor de personen die hun afval netjes deponeerden. Een complimentje of een klein geschenkje leken dan ook gepast voor de handhavingsweek.   

Mooimakers 

Het initiatief kwam van Mooimakers het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort. Jaarlijks organiseren ze samen met politie, GAS-vaststellers, gemeenschapswachten, lokale toezichthouders van diverse organisaties, de week van de handhaving. Dit jaar werd deze georganiseerd in de week van 30 september tot 6 oktober. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 okt 2019
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 09 jul 2020
Sam Herremans | 05 jul 2020

archief