Waterbuffer in Grote Weide HALLE

C21

Waterbuffer in Grote Weide HALLE

Scherm__afbeelding_2024-06-24_om_17
 

 Grote Weide krijgt natuurlijk overstromingsgebied: Halle maakt natuurgebied toegankelijk voor iedereen

Halle en de provincie Vlaams-Brabant maken van De Grote Weide een natuurlijk overstromingsgebied. Het stukje groen krijgt nieuwe poelen, een meanderende Groebengracht, een vogelkijkhut en een picknickweide. Zo maakt de stad het stukje groen toegankelijk voor iedereen.
De Grote Weide is een mooi natuurgebied net buiten het stadscentrum. Door het gebied stroomt de Groebegracht. Samen met de provincie Vlaams-Brabant richt Halle dit gebied in als overstromingsgebied. Regenwater dat nu zorgt voor overlast in de buurt van de Victor Baetensstraat wordt hier opgevangen. Dit vermindert het risico op wateroverlast. De provincie zorgt voor de werken aan de Groebengracht, terwijl de stad Halle de inrichting voor haar rekening neemt.
 
Toegankelijke natuur voor iedereen
De stad maakt de natuur toegankelijk voor iedereen. De Groebengracht gaat meanderen door de Grote Weide en Halle legt er verschillende poelen aan. Aan de Ziekenhuislaan komt een ingang met fietsenstalling, een houten terras met zicht op de vallei en infopanelen. Leerkrachten kunnen hier met hun klas uitleg geven over de natuur. Er is ook een picknickplek voorzien.
 
Nieuwe wandelpaden en vogelkijkhut
De Tramweg, die de Ziekenhuislaan met de Beertsestraat verbindt, wordt heraangelegd. Vanaf deze wandelweg loop je naar een houten vogelkijkhut met groendak via een vlonderpad. Aan de andere kant van het gebied komt een dijk die het ziekenhuis en de huizen in de buurt beschermt tegen water. Je kunt ook over de dijk wandelen. Deze is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Zo kunnen ook patiënten van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria genieten van de mooie natuur in de Grote Weide.
 
Gronden aangekocht
Om alles mogelijk te maken koopt Halle ook grond aan in het gebied. Enkele percelen waren eigendom van afstammelingen van François en Karel Nerinckx, die begin vorige eeuw burgemeester waren in Halle. Zij werkten graag mee aan de verkoop omdat het project voor alle inwoners van Halle toegankelijk zal zijn en zo ook de nagedachtenis aan hun voorouders in ere houdt.
 
Werken starten in 2025
De stad wil in 2025 de werken laten uitvoeren en houdt daarbij rekening met het broedseizoen van de vogels die er leven. In totaal zal de aanleg 570.000 euro kosten. Halle vraagt ook een subsidie aan bij het Vlaams Agentschap Natuur en Bos voor een bedrag van 382.966,46 euro.
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jun 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief