LINKEBEEK / HALLE / BEERSEL / DROGENBOS / LEEUW / RODE - Zenne en Zoniën is veertig

C21

LINKEBEEK / HALLE / BEERSEL / DROGENBOS / LEEUW / RODE - Zenne en Zoniën is veertig

Roger_swalens
Voorzitter Roger Swaelens. (Ingezonden foto)

In Linkebeek is veertig jaar streekvereniging Zenne en Zoniën gevierd. Voorzitter Roger Swalens keek bij die gelegenheid even terug, maar had ook veel aandacht voor de toekomst: “Omdat de gemeenteraadsverkiezingen vlak bij zijn, hebben we er de voorkeur aan gegeven de viering volledig zelfstandig op poten te zetten en geen steun te vragen bij welk gemeentebestuur dan ook. We kregen wel deugddoende felicitaties van Vlaams minister Bourgeois die bevoegd is voor de Rand om Brussel. En we vroegen onze eerste voorzitter om een kritische evaluatie te maken van de voorbije veertig jaar”, zegder voorzitter Roger Swaelens

 “Veertig jaar geleden, “ vervolgt Swalens, “ leefde bij een groep mensen die aan de wieg stonden van Zenne en Zoniën heel sterk de overtuiging dat onze streek geen zielloos overloopgebied van Brussel mocht worden, dat zou worden uitverkocht aan promotoren en speculanten. Onze eerste voorzitter, Fernand Vanhemelryck was de persoon die dit beter dan wie ook aanvoelde en verwoordde.”
In de voorbije decennia heeft Zenne en Zoniën in heel de Zennevallei talloze dossiers en problemen rond leefmilieu en ruimtelijke ordening opgevolgd. “Onze vereniging is in haar specialisatie daardoor vrijwel uniek in Vlaanderen”, stelt Swalens. “We zijn daar fier op. Maar de opdracht is verre van eenvoudig: Alle gemeentebesturen laten zich nu bijstaan door gespecialiseerde ambtenaren en studiebureaus. Wie op het gebied van Ruimtelijke Ordening, mobiliteit en Leefmilieu weerwerk wil bieden of ten minste de zaken enigszins kritisch wil opvolgen, moet zich door vele honderden pagina’s studies en talloze kaarten, statistieken, grafieken en prognoses, juridische spitsvondigheden en soms lachwekkend vakjargon werken. Gemeentebesturen organiseren de inspraak -ook al een gedachte die zowat 40 jaar meegaat - - nogal vaak op een grotendeels gepolitiseerde manier. Onafhankelijke stemmen worden amper geduld. Die hele geïnstitutionaliseerde inspraakgedachte is misschien wel de grote afgang van de democratie en is ook in onze streek aan herziening toe. Men probeert ook ons dikwijls in een bepaalde partijpolitieke hoek te duwen, maar we bepalen onze mening nog altijd onafhankelijk. Dat is precies onze grote sterkte.”
Zenne en Zoniën bracht ook even hulde aan de jong overleden oud-voorzitter Jacques Deblander, ”een uitermate gedreven en deskundig voorzitter die als geen ander de politieke wereld van hoog tot laag op zijn verantwoordelijkheid kon wijzen.”
De vereniging betreurt dat er op politiek vlak niet meer samenwerking bestaat tussen de gemeentebesturen en herinnert aan de creatieve impulsen die uitgingen van de vroegere randfederatie Halle. “Dat twee van de zes gemeenten van ons werkingsgebied zich ronduit weigeren in onze streek in te passen, zit ons ook bijzonder hoog”.
Oud-voorzitter Fernand Vanhemelryck had in zijn feestrede heel wat kritische bedenkingen bij het megaproject Uplace in Vilvoorde en bij de geplande uitbouw van een “Metropolitane Gemeenschap” tot diep in Vlaams-Brabant, die in zijn ogen ongetwijfeld verdere verstedelijking met zich brengen en niet anders kunnen dan de greep van Brussel op de Rand vergroten.
De jarige vereniging kreeg tot slot ook nog felicitaties van Geert Bourgeois, Vlaams Minister bevoegd voor de Rand. De minister kon niet persoonlijk aanwezig zijn en schreef in een ronduit vriendschappelijke stijl “Toch wil ik Zenne en Zoniën via deze weg gewoon van harte bedanken. Bedanken om de kanarie in de Vlaamse koolmijn te zijn. Om debatten op gang te trekken. Of om zuurstof te geven aan het debat. Ik wil jullie zelfs bedanken om dikwijls ‘contrair’ te zijn – al heb ik mij door een goede vriend laten vertellen dat dat voor van sommigen in uw vereniging weinig tot geen inspanning vergt. Maar ernstig nu. Democratie en politiek debat zijn geen zaak van politieke partijen alleen. Laat het niet alleen aan de politiek over. Neem ook zelf verantwoordelijkheid. Bemoei u ermee. Bedankt om u er al 40 jaar te moeien. Het ga u dus goed, Moeial.” Woorden die Zenne en Zoniën als muziek in de oren klinken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 okt 2012
Felix Merckx
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief