Nu ook Japanse Rozentuin in het park van Coloma te SINT-PIETERS-LEEUW

C21

Nu ook Japanse Rozentuin in het park van Coloma te SINT-PIETERS-LEEUW

Editiepajot_spl_rozentuin_1_foto_merckx
(Foto's Felix Merckx)
 
Editiepajot_spl_rozentuin_2_foto_merckx
 
Editiepat_spl_wijnkoningin_op_bezoek_foto_ingezonden
Gisteren had schepen Martin Schoukens het genoegen de Wijnkoningin van de Ahrvallei (juffrouw Mandy GROSSGARTEN) te moegen begroeten in de Rozentuin. Zij was vergezeld van de heer Manfred WOLFF, burgemeester van Dernau (D), juffrouw Christina MARNER (wijnprincess van Dernau) en mevrouw Elke SURGES, schepen van onze zustergemeente Altenahr - Duitsland). Ook toerismeambtenaar Kristien Van Hecke vergezelde de Duitsers (oto Kos)
 

Zondag om 15 uur opende een Japanse rozentuin in park Coloma officieel de deuren. De rozentuin van Coloma in Sint-Pieters-Leeuw heeft wereldfaam. Meer dan 3000 rozenvariëteiten uit 25 landen, samen goed voor 300 000 rozen. En jaarlijks komen er rozenvariëteiten en landen bij. Ook ‘het land van de rijzende zon’ Japan heeft nu zijn plaats in de fenomenale rozentuin.

Met de aanleg van de Japanse rozentuin introduceert het Agentschap voor Natuur en Bos de oosterse roos in het park Coloma en wordt de volgende stap gezet naar het vervolledigen van de internationale rozentuin.

Eigenheid tot in de roos
De Japanner is een eilandbewoner en heeft doorheen de eeuwen een heel eigen politieke en culturele eigenheid ontwikkeld. Voeg daar nog een subtropisch klimaat en het gebruik van een andere onderstam aan toe en het mag niet verbazen dat de Japanse roos en de rozenveredeling uniek kunnen genoemd worden.

In de Japanse rozentuin van Coloma vindt men hier al typische voorbeelden van met de ‘Shino’, ‘Zen’, ‘Ichiyo’ en ‘Ryo’-rozenvariëteit van de groep van de ZEN-rozen, veredeld door Takashi Kawai. Hij wou met deze rozenvariëteiten de eigenheid van het Japanse volk illustreren. Met succes, hun bloemkleuren veranderen volgens de seizoenen wat maakt dat deze rozen een aparte verschijning hebben.

Kenmerkend ook voor de Japanse rozen, is dat ze allemaal geuren, subtiel, andere heel intens.In samenwerking met de Japanse rozenvereniging zullen hier tegen 2010 in totaal 150 Japanse rozenvariëteiten te bewonderen zijn. Voor de rozenliefhebber een uitgelezen kans om de internationale vriendschapsbanden tussen rozenliefhebbers te versterken en te verruimen.

Met zijn halfrond grondoppervlak en rozen op de stralen verwijst deze nieuwe tuin naar het ‘land van de rijzende zon’. Centraal staan kraanvogels symbool voor de vrede. Enkele kunstwerken en Japanse bomen en heesters versterken de oosterse sfeer.

Het Colomakasteel is weliswaar eigendom van de gemeente doch het Colomapark en de bijhorende rozentuin zijn eigendom van de Vlaamse gemeenschap. 

Burgemeester Lieve Vanlinthout: “En daarom bedank ik heel in het bijzonder de heer Marcel Vossen, provinciaal directeur van het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse gemeenschap die niet alleen aan de basis ligt van, maar ook de duivel-doet-al is voor de realisatie van de rozentuin en vandaag, met de Japanse rozentuin, een belangrijk deel aan een van zijn levenswerken toevoegt”.

Achteraf zegde burgemeester Vanlinthout ook dat er tegen 2012 een Chinese rozentuin wordt gepland, alsmede dat de Japanse tuin nog verder wordt aangevuld met Japanse rozenplanten.

De invoer hiervan is echter niet evident en vergt heel wat diplomatiek overleg om de rozen zowel te mogen uitvoeren uit Japan als om ze in te voeren in België.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jun 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief