HALLE - Dorp in de Stad Breedhout is Halse lieveling

C21

HALLE - Dorp in de Stad Breedhout is Halse lieveling

Breedhout
Ingezonden foto
 

 Mensen hebben nog belangstelling voor hun eigen omgeving en veel sympathie voor een landelijke omgeving. Dat mochten de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Halle en Streekvereniging Zenne en Zoniën afgelopen zondagnamiddag ondervinden bij een wandeling door Breedhout

Meer dan 160 mensen gingen in op de uitnodiging om Breedhout – dorp in de stad Halle – beter te leren kennen en stapten mee in de wandeling die vanaf de H.-Hartkerk via Lenniksesteenweg, het Domein Budingen, de Brabantse baan, kasteelhoeve Wedem), Termeeren, landwegen rond het domein Manebroek langs akkers, weiden en het natuurgebied Engelandbos terugvoerde naar de dorpskern.

Vaak staat in Halle de binnenstad met de basiliek, stadhuis en historisch centrum centraal. Dat is minder het geval met het landelijke Breedhout. Is Breedhout historisch wel interessant? Vast en zeker. De Frankische kolonisatie heeft er duidelijker zijn sporen nagelaten in het relatief weinig aangetaste landschap en bewoningspatroon. In wezen had je er een vrij kleine dorpskern met Dries omgeven door de grote hofkernen van Budingen, Wedem, Vlieringen, Scheyssingen en het (gedeeltelijk op Pepingen gelegen) Manebroek. Mogelijk zijn er zelfs sporen van het pre-Romeinse wegennet. “Op onze wandeling verkenden we de dorpskern, het domein van Budingen en Manebroek en de boerderij van Wedem. Zelfs de kerk heeft historisch interessante aanknopingspunten en belangwekkende objecten of elementen en is niet zonder meer een neogotische dorpskerk zoals we er zoveel aantreffen in Pajottenland en Zennevallei.” Zegt André Vancutsem van de Geschiedkundige Kring.

Het was ook eerder uitzonderlijk dat de wandelaars toegang kregen tot het privédomein van de burggraaf de Jonghe d'Ardoye en (gedeeltelijk) tot het domein van Manebroek.

Heel het gebeuren werd deskundig gegidst door André Vancutsem van de Geschiedkundige Kring. Volgens voorzitter Roger Swalens van Zenne en Zoniën blijkt uit het succes van het initiatief dat veel mensen gehecht zijn aan landelijke rust, dat ze graag hun eigen omgeving beter willen leren kennen en dat ze zich niet laten afschrikken door mogelijke slechte weersomstandigheden. Hij vindt gelijkaardige wandelmomenten voor herhaling vatbaar.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 okt 2017
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief