HALLE - Waar natuur en spel elkaar kruisen: het Warandepark

C21

HALLE - Waar natuur en spel elkaar kruisen: het Warandepark

Img_20200515_151306_resized_20200519_120955579
 
Img_20200420_154015
Img_20200421_175623
 
Twee fascinerende poelen, natuurlijke speelelementen die de fantasie prikkelen, een educatief pad, een mysterieus bosje en een speelweide. Wat begin jaren negentig nog grotendeels maïsveld was, is nu een prachtig stukje toegankelijk groen in hartje Essenbeek. Welkom in het Warandepark!
 
Ellen Pouleyn is mama van Myrthe (9), Flore (7) en Felix (2), leerkracht 6e leerjaar aan het Heilig Hart-instituut en buurtbewoonster van het Warandepark. Zij vertelt ons met veel enthousiasme waarom dit plekje haar hart gestolen heeft.
 
Wat vind je zo bijzonder aan het Warandepark?
Dit park heeft alles: een leuke speeltuin, natuurelementen om te spelen, een bosje en een beekje. Het voelt allemaal zo heerlijk natuurlijk aan. Bovendien is er ook het voordeel van de ruimte; je hebt hier nooit het gevoel dat je met anderen dicht op elkaar gepakt zit.
 
Hoe heb je dit plekje leren kennen?
Wij zijn hier komen wonen zo’n tien jaar geleden, maar eigenlijk heb ik dit plekje pas een paar jaar geleden leren kennen. Dit was naar aanleiding van de Warandedag; intussen onze jaarlijkse uitstap met de buurkinderen. Nu maakt een bezoekje aan het Warandepark deel uit van zowat al onze wandelingen en fietstochten.  

Wist je dat dit begin jaren ’90 nog grotendeels gewoon een maïsveld was?
Neen, voor mij is het Warandepark hier altijd al geweest (lacht). Ik ben vooral blij dat we het niet moeten missen.

Wanneer kom je hier het liefst?
Elk seizoen heeft zijn eigenheid en telkens weer schittert het Warandepark. Maar als ik dan toch een seizoen moet kiezen, dan ga ik voor de lente, wanneer het hele park volledig groen wordt. Ik ben ook weer beginnen lopen en ik passeer op mijn route het Warandepark. Heerlijk joggen en de zon er zien ondergaan, dat is een onbetaalbaar moment. 

Vind je het belangrijk je kindjes dicht bij de natuur op te voeden?
Ja zeker! Ik voel nu, door het ‘in ons kot’ blijven, nog meer dan anders dat de tuin en het parkje aan de school niet voldoende zijn. We hebben nood om de natuur in te trekken om er tot rust te komen. Wij hoeven ook niets speciaals te doen, hier in het Warandepark. Hier gewoon zijn is vaak al voldoende.
 
Welke plaatsen in het Warandepark scoren best voor je kinderen?
De natuurlijke speeltoestellen kunnen op veel belangstelling rekenen. De kinderen laten hun fantasie er de vrije loop en dat is natuurlijk bijzonder interessant. Maar het beekje staat toch op nummer één. Steentjes in gooien, er met takken in roeren … ze zijn hier echt niet weg te slaan. Als we op het punt staan te vertrekken naar het Warandepark, komt steevast de vraag: “Mogen we onze laarzen aantrekken?”.

Je bent leerkracht. Probeer je je leerlingen ook te betrekken bij de natuur?
Ook met de leerlingen trek ik vaak naar buiten. Ik vind het ook zalig om buiten les te geven. In het leerplan zit er een stuk vervat over de natuur en de natuurlijke biotopen. Met de leerlingen springen we al eens op de fiets. Het Warandepark is goed te doen wat afstand betreft. 
 
Hier is ook een educatief traject uitgewerkt met infopanelen. Zijn je kinderen daar mee bezig?
Ze zijn nog vrij jong om er zelf aandacht aan te besteden, maar de leerkracht in mij wijst hen daar wel op. En dan zijn ze wel wat bezig met de inhoud ervan. Maar dit kan, samen met het pakket rond Natuur- en Milieueducatie (zie onderaan) zeker wel interessant zijn voor mijn leerlingen.
 
De infoborden stellen tal van vogels, amfibieën, insecten … voor aan de bezoekers. Heb je er al van deze dieren opgemerkt?
Neen, ik zal eens beter moeten zoeken (lacht). Meestal kom ik hier met de drie kinderen, dus dan is er waarschijnlijk iets te veel lawaai voor de diertjes om tevoorschijn te komen. 
 
Zie je nog plaatsjes in de stad die je graag ingegroend zou zien?
De A8 zal ondertunneld worden en het plan is om vervolgens bovengronds groen aan te leggen. Daar kijken wij enorm naar uit. Het zou fantastisch zijn als de ingroening dan gebeurt op een manier zoals het Regionaal Landschap tewerk gaat: speelnatuur die niet volledig afgebakend is in kotjes ... Wij wonen trouwens op de grens van Halle en Essenbeek en de A8 is de scheiding tussen ons huis en het Warandepark. Als we op een veilige manier door het groen naar onze lievelingsplek zouden kunnen trekken, dan zou ons traject helemaal af zijn.
 
Heb je nog andere lievelingsplekjes in de regio om met onze lezers te delen?
Het Beukenbos in Buizingen. Dat is voor mij vooral jeugdnostalgie. Ik ben daar opgegroeid en ben, vooral met de Chiro, vaak in het bos gaan spelen. Een aanrader is ook het volgen van de Boommarterroute. Dan kom je langsheen tal van prachtige stukjes natuur. Door deze route hebben wij nog heel wat verrassende ontdekkingen gedaan. Ik spring  dan op de bakfiets met alle drie de kindjes er in en we gaan op avontuur op een boogscheut van huis. Zalig!
 
 
 
Dit artikel komt uit PenZine, hét Pajot Zenne magazine. Benieuwd naar meer artikels? Haal je Penzine dan op in 1 van de 470 verdeelpunten in de buurt. Meer info op https://www.pajot-zenne.be/publicaties/pajot-zenne-magazine/6932
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 jul 2020
PenZine
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief